Hajszálon múlt a feljutás

BÁLINT MÁTYÁSBÁLINT MÁTYÁS
Vágólapra másolva!
2006.09.25. 01:51
Címkék
Hiába volt a pénteken szerzett 2–0-s előny, a magyar Davis-kupa-válogatott nem tudta kiharcolni Grúzia ellen a továbbjutást az Euro-afrikai zóna II. csoportjából. Bardóczky Kornél négy és fél, Kiss Sebő három és fél órás küzdelem után szenvedett vereséget.
Kiss Sebô szerint nehéz nem kudarc-ként megélni, hogy 2?0-ról vesztettünk, az lehet a vigasz, hogy ôk mindent megtettek a sikerért
Kiss Sebô szerint nehéz nem kudarc-ként megélni, hogy 2?0-ról vesztettünk, az lehet a vigasz, hogy ôk mindent megtettek a sikerért
Czagány Balázs
Kiss Sebô szerint nehéz nem kudarc-ként megélni, hogy 2?0-ról vesztettünk, az lehet a vigasz, hogy ôk mindent megtettek a sikerért
Kiss Sebô szerint nehéz nem kudarc-ként megélni, hogy 2?0-ról vesztettünk, az lehet a vigasz, hogy ôk mindent megtettek a sikerért
Kiss Sebô szerint nehéz nem kudarc-ként megélni, hogy 2?0-ról vesztettünk, az lehet a vigasz, hogy ôk mindent megtettek a sikerért
Czagány Balázs
Kiss Sebô szerint nehéz nem kudarc-ként megélni, hogy 2?0-ról vesztettünk, az lehet a vigasz, hogy ôk mindent megtettek a sikerért

A Magyarország–Grúzia Davis-kupa-találkozó negyedik mecscsén Bardóczky az első két labdát elidegeskedi, de aztán megnyugszik, és elkezd okosan és pontosan játszani. Irakli Labadze próbálja letámadni a szerváit, de ez akkor még csak ritkán sikerül a mackós alkatú grúznak. Kornél is agreszszíven játszik, nem áll be védekezni, lecsap a kínálkozó lehetőségekre, és ez nem is fekszik ellenfelének, aki ráadásul hibázik is itt-ott, és a változatosság kedvéért ezúttal a sajátjaival veszekszik, azt mutogatja nekik, menjenek és csinálják jobban, mint ő, ne kintről kiabáljanak. Kornél nyugodt, de ő is ront néhányat, így fej fej mellett haladnak, hiába van a magyarnak kétszer is bréklabdája. A végén jön a rövidítés, ahol Labadze koncentrál jobban – de még nincs veszve semmi, ez csak az első szett.
Így gondolja ezt Kornél is, és rögtön bréklabdához jut a második játszma elején, de most nyoma sincs a Kiss Sebő ellen hebrencskedő Labadzénak: a grúz nagyon figyel, olyannyira, hogy egy gémmel később már ő brékeli meg Bardóczkyt. Ez rettenetesen visszaveti Kornélt, több könnyű labdát ront, a szerváit pedig Labadze hatástalanítja. Hamar lepereg ez a szett, 6:1, messze szálltak a győzelmi remények.

A magyar fiú szünetet kér, és amikor visszajön, már egy másik Bardóczky van a pályán. Látszik, hogy rettenetesen koncentrál, bátran játszik, fel-felmegy a hálóhoz, elérhetetlen labdákat ad vissza egymás után, és ezzel meglepi a grúzt, aki láthatóan sétagaloppra számított. Labadze fárad, már csak a ritörnjeiben bízik, persze azok sem akármilyenek. Kornélnak 5:4-nél és 6:5-nél is szettlabdája van, de a grúz ekkor még kihúzza a rövidítésig, ahol azonban a magyar lesöpri a pályáról – visszatért a remény!

A negyedik szett simán Bardóczkyé, Labadze nem tesz mást, mint bekkel és vár, hogy a világ legjobbjai közé tartozó tenyeresébe beleadhassa mind a 90 kilóját, de ekkor már ez sem sikerül. A játszma végét elszórakozza, látszik, hogy fáradt, Kornél után lassan a közönség is kezdi elhinni, hogy akár csoda is történhet.
És jön az ötödik szett, amely hatalmas teniszt és hatalmas izgalmakat hoz. Mindkét fiú mozgósítja utolsó tartalékait, Labadze parádés megoldásokat produkál, de Kornél még nála is jobb: gyönyörű elütéseket mutat be, 4:3, 15:15-nél pedig úgy emeli át a grúzt, hogy attól egy Labadzénál kevésbé tapasztalt teniszező a pályafutása befejezésén is elgondolkozna. Labadze meg is inog, kettős hibát üt, és Kornél bréklabdához jut!

Mindenki feszült, tapsol, kiabál, meglehet a meccs! Bardóczky is eksztázisban, feszülten koncentrál, rajta nem múlik semmi, de a háló másik oldalán nem akárki áll: Labadze most egyet sem hibázik, és hiába vehetné el háromszor is a szerváját Kornél, meccslabdának számító poénokat hárít, rohan, gőzmozdonyként fújtatva ment óriásit, és a tizennyolcadik labdamenetben megnyeri a gémet, majd azzal a lendülettel meg is brékeli Kornélt, akinek ráadásul a lába is görcsöt kap. Persze nem csoda: négy és fél órája játszanak már. A vége aztán sima, Labadze hozza a szerváját, így hiába a pályát könnyek között elhagyó Bardóczky minden igyekezete és önmagát felülmúló játéka, Kiss Sebőre marad, hogy kiharcolja a továbbjutást.

Sebő meccse pedig nem kevésbé izgalmasan alakul, bár rövidek a labdamenetek, hiszen Lado Csikladze veszedelmes első és második szerváinak nem találja az ellenszerét a 23 éves magyar. Amikor viszont ő adogat, helyenként iskolateniszt mutat be, így csakhamar eljutnak 5:5-ig. Ekkor két bréklabdához jut Sebő, de hiába, egymás után négy ász értékűt szervál a grúz, és megmenti a helyzetet, a tie-breakben pedig kevesebbet ront, mint a mi fiunk, és megnyeri az első játszmát.
A második szett az elsőhöz hasonlóan alakul, bár Sebő 3:2-nél brékel, ám Csikladze azonnal visszaveszi az adogatójátékot. Megint megy minden a maga útján, majd jön a rövidítés, ahol ismét a grúz koncentrál jobban, és hirtelen kézzelfogható közelségbe kerül a vereség.

A harmadik játszmában Sebő agresszív stílusra vált, és ez végre beválik, sikerül meglepnie ellenfelét, és megint brékelőnybe kerül. Csakhogy jön egy újabb megingás, Csikladze egyenlít, és ismét jön a rövidítés, immár harmadszor. Sebőt ezúttal óriási biztatás kíséri, és végre neki jönnek be az ütések, így mire elkezd sötétedni, szépít a magyar fiú.

A negyedik játszma már rémálomszerű. Csikladze első két ütése bejön, ettől erőre kap, hirtelen úgy kezd játszani, mintha legalábbis Roger Federer lenne, minden szögből pontot érőt üt, így Sebő hiába igyekszik, rövid időn belül 6:2-re elveszíti a szettet. A grúzok egymás nyakában, a magyar fiú szomorúan rogy le a székébe: nem sikerült a bravúr, nem jutottunk be az I. csoportba.

Bardóczky Kornél: „Úgy érzem, mindent kiadtam magamból, nagyon sajnálom, hogy ez sem volt elég a győzelemhez. Nagy küzdelem volt mindkettőnk számára. A végére én is elfáradtam: sok ötszettes meccset játszottam már, még ennél hosszabbat is, de még sohasem kaptam görcsöt.”

Kiss Sebő: „Az első két szettben Csikladze kegyetlenül szervált, alig tudtam megjátszani az adogatásait. Aztán agresszívebb játékra váltottam, miközben Csikladze elfáradt. A végére viszont ismét belelendült, minden ütése sikerült. Nehéz nem kudarcként megélni, hogy 2–0-ról veszítettünk, de mindent megtettünk.”

Irakli Labadze: „Az első, gyengén sikerült nap után szombaton már kezdtem feljavulni, ma pedig már egészen jól ment a játék. Amikor háromszor is bréklabdája volt ellenfelemnek a döntő szettben, nagyon odafigyeltem, én koncentráltam jobban a döntő pillanatokban.”

Lado Csikladze: „Remekül sikerültek az adogatásaim, és az egész játékom összeállt mára. Ez általában így szokott lenni, jobban szeretek vasárnap játszani, ennyi időre van szükségem, hogy belelendüljek. Az utolsó szettben nagy önbizalommal teniszeztem, örülök, hogy akkor szinte minden sikerült, amivel próbálkoztam.”

Euro-afrikai zóna, II. csoport
Magyarország–Grúzia 2–3

Bardóczky Kornél–Irakli Labadze 6:7, 1:6, 7:6, 6:1, 4:6; Kiss Sebő–Lado Csikladze 6:7, 6:7, 7:6, 2:6 (Szombaton: Bardóczky, Kisgyörgy– Labadze, Csikladze 6:4, 0:6, 3:6, 2:6. Pénteken: Bardóczky–Csikladze 6:4, 6:7, 6:1, 6:2; Kiss–Labadze 6:1, 6:3, 2:6, 6:4
Jövőre újra próbálkozhatunk. Érdemes. ---- 3 ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik