Ez igen rövid kirándulás volt

SIMON JÓZSEF, SZIRMAI GYÖRGYSIMON JÓZSEF, SZIRMAI GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2006.10.06. 01:31
Címkék
Rövid veszprémi kitérő után visszatért a Dunaferr SE-be Richard Stochl kapus, aki a szlovák válogatott kulcsjátékosa, valamint a maga posztján az NB I egyik legjobbja.
A Dunaferrben barátként fogadták Richard Stochlt
A Dunaferrben barátként fogadták Richard Stochlt
Danis Barna
A Dunaferrben barátként fogadták Richard Stochlt
A Dunaferrben barátként fogadták Richard Stochlt
A Dunaferrben barátként fogadták Richard Stochlt
Danis Barna
A Dunaferrben barátként fogadták Richard Stochlt
Öt éven át a dunaújvárosi közönség egyik kedvence volt – és mostantól újra az lehet – Richard Stochl, a felvidéki kapus, akit a maga posztján méltán emlegetnek az európai klasszisok között. Nem volt véletlen, hogy az MKB Veszprém is szemet vetett rá az előző évad végén, amikor a bakonyi sztárcsapatból családi okok miatt Zágrábba távozott az olimpiai és világbajnok Vlado Sola.

„Jól éreztem magam Dunaújvárosban, ahol mindenki szeretett és marasztalt is, ám szakmai szempontból remek, visszautasíthatatlan ajánlatot kaptam Veszprémből – emlékezett Richard Stochl. – Sola helyére kerültem, két évre írtam alá, és néhány hónapig a világ egyik legjobb gárdájában bizonyíthattam.”
Időközben a Veszprém vezetői tárgyalásokat kezdtek még egy világklasszis kapus szerződ-tetéséről, és a megbeszélések eredményeként az MKB-ba érkezett a kétszeres BL-győztes, szerb Dejan Perics, aki Nagy László együttesét, a Barcelonát hagyta ott a magyarok kedvéért. Ettől kezdve Stochl a korábbinál és az általa reméltnél kevesebb lehetőséghez jutott.

„Perics érkezése után azt mondták Veszprémben, ha találok magamnak klubot, szabadon eligazolhatok – folytatta a kapus. – Felhívott Bene Gyula, a Dunaferr szakosztályelnöke, és megkérdezte, visszajönnék-e a Dunaferrhez. Nagyon korrekt tárgyalások után döntöttem, és örömmel jöttem vissza. Hároméves megállapodást írtunk alá, és boldog vagyok, hogy régi-új csapatomban szeretettel fogadtak.”
A kapus elmondta még, hogy német klubtól is kapott ajánlatot, de inkább a Dunaferrt választotta, mert itt régi barátok, ismerősök várták, nem kell új környezetet, új társakat megszoknia.

„A csapatba kerülésért meg kell majd küzdenem a rutinos, méltán elismert Szathmári Jánossal, valamint a nagyon tehetséges, már a válogatottban is bizonyító Mikler Rolanddal, de nem félek az összevetéstől – tervezget Stochl. – Remélem, jól kiegészítjük egymást, és valamenynyien sokat tehetünk az újvárosi együttes újabb eredményeiért. Mert ez a legfontosabb!”

Richard Stochl

Született: 1975. december 17., Nagymihályi
Magassága/súlya: 200 cm/90 kg
Állampolgársága: szlovák
Posztja: kapus
Nevelőedzője: Milan Cifranic (Nagymihályi)
Klubjai: Michalovce (szlovák), Tatran Presov (szlovák), VSZ Kosice (szlovák), SKP Secovce (szlovák), Dukla Praha (cseh), Dunaferr SE, MKB Veszprém
Válogatottsága: 135
Legjobb eredményei: 3x szlovák bajnok, Szlovák Kupa-győztes, 3x az év legjobb játékosa Szlovákiában, 5x magyar bajnoki bronzérmes
A kapus visszaszerzésének újvárosi ötletgazdája, Bene Gyula szakosztályelnök szerint a Dunaferr vezetői már hetek óta latolgatták, hogy Stochl miként kerülhetne vissza régi együttesébe. Megkönnyítette a dolgukat, hogy az MKB Veszprém és az Újváros között korrekt a kapcsolat, jó sportbarátságot ápol a két egyesület. Persze nincsenek feltételek, szabályok lefektetve, mégis elősegíti a tehetséges kézilabdázók fejlődését, hasznos a közös szponzori kör szélesítésében, új támogatók felkutatásában, ugyanakkor nem gátja az erős rivalizásálásnak.

„Ez az együttműködés végső soron a magyar kézilabda érdekeit is szolgálja – jegyezte meg Bene Gyula. – Ugyanis az a cél, hogy minél több erős együttes szerepeljen az első osztályú bajnokság élcsoportjában.”

A veszprémiek véleményét Hajnal Csaba ügyvezető igazgató foglalta össze. A sportág nemzetközi hírű szakembere elmondta, Stochlt már akkor az MKB-ba igazolta, amikor még szó sem volt Perics szerződtetéséről, ezért aztán megváltozott a helyzet, amikor a szerb kapust érvényes megállapodása ellenére elengedte a Barcelona.

„Nem volt okunk, hogy a Dunaferr és a játékos kérését megtagadjuk – mondta Hajnal Csaba. – Augusztusi kézsérüléséből felépült, egyre jobb formába lendült, biztosan hasznos tagja lesz a sok fiatalt felvonultató Újvárosnak, amellyel valóban példás az együttműködésünk mind szakmai kérdésekben, mind bizonyos szponzorok egymásnak ajánlásában.”

A Veszprém és a Dunaújváros megállapodása értelmében az október 11-én 18 órakor kezdődő Dunaferr–Veszprém rangadón és az október 15-i Győr–Dunaferr mérkőzésen még nem állhat a kapuba Stochl, ám a továbbiakban semmilyen korlátja sem lesz a szereplésének. ----
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik