Erős mezőny lábadozókkal

BÁLINT MÁTYÁSBÁLINT MÁTYÁS
Vágólapra másolva!
2006.11.07. 00:26
Címkék
A kedden kezdődő WTA-világbajnokság előtt Amélie Mauresmót és Justine Henin-Hardenne-t is sérülés hátráltatta, így igencsak elképzelhető, hogy a bombaformában lévő Marija Sarapova az év utolsó tornáján a világranglista élére ugrik.
Marija Sarapova úgy érzi, hogy meccsrôl meccsre egyre jobb
Marija Sarapova úgy érzi, hogy meccsrôl meccsre egyre jobb
AFP
Marija Sarapova úgy érzi, hogy meccsrôl meccsre egyre jobb
Marija Sarapova úgy érzi, hogy meccsrôl meccsre egyre jobb
Marija Sarapova úgy érzi, hogy meccsrôl meccsre egyre jobb
AFP
Marija Sarapova úgy érzi, hogy meccsrôl meccsre egyre jobb

A csoportbeosztás

Sárga csoport
  • (1) Amélie Mauresmo
  • (3) Justine Henin-Hardenne
  • (5) Nagyja Petrova
  • (8) Martina Hingis
Vörös csoport
  • (2)Marija Sarapova
  • (4) Szvetlana Kuznyecova
  • (6) Kim Clijsters
  • (7) Jelena Gyementyjeva
Kilenc esztendeje nem volt példa arra, hogy az évadzáró WTA-világbajnokságon a lehető legerősebb mezőny gyűljön össze, azaz a WTA-pontverseny első nyolc helyezettje mind ott legyen a Grand Slamek utáni legrangosabb versenyen. Ezúttal ráadásul – 1992 óta először – négy korábbi győztes is van az indulók között: a svájci Martina Hingis (1998, 2000), a belga Kim Clijsters (2002, 2003) az orosz Marija Sarapova (2004) és a francia Amélie Mauresmo (2005). Ők, négyen szinte egyforma eséllyel pályáznak a végső győzelemre, akárcsak az idei Roland Garros bajnoka, a belga Justine Henin-Hardenne. (Henin mellett Mauresmo és Sarapova nyert még Grand Slam-versenyt az idén: előbbi Melbourne-ben és Wimbledonban, utóbbi az US Openen.) Mellettük három orosz, Nagyja Petrova, Szvetlana Kuznyecova és Jelena Gyementyjeva tagja még a madridi mezőnynek.

A nyolc teniszezőt két négyes, körmérkőzéses csoportba sorsolják (a rendező spanyolok nemzeti színeiről Sárgának és Vörösnek nevezték el), majd a csoportok első két helyezettje keresztbejátszással dönti el, melyik két játékos kerül be a fináléba. A mérkőzések a hölgyeknél szokásos módon két nyert szettig tartanak, amit csak azért érdemes kiemelni, mert 1984 és 1998 között ez volt az egyetlen női verseny, ahol ötszettes csatákra is sor kerülhetett a döntőben.

A tét sem kicsi. Ha elvonatkoztatunk a hárommillió dolláros összdíjazástól (ami lássuk be, nem egyszerű feladat), akkor is van miért küzdeniük a hölgyeknek: a WTA-versenysorozat történetében először az utolsó torna előtt még hárman is versenyben vannak az év végi világelsőségért. Az első helyezett Mauresmót és a harmadik Henint mindössze 71 ranglistapont választja el, miközben a madridi győzelemért 525 pont jár, azaz teljesen nyílt a harc.

Ha mégis meg kell neveznünk egy favoritot, az Sarapova lehet. Az orosz lány, aki Clijstersszel, Kuznyecovával és Gyementyjevával együtt a Vörös csoportba került, elmúlt három versenyét, az US Opent, a zürichi és a linzi WTA-tornát megnyerte (illetve Moszkvában visszalépett az első forduló után), remek formában van tehát.

„Tele vagyok önbizalommal, remek az erőállapotom, úgy érzem, minden meccsel egyre jobb és jobb vagyok. Már nem okoz gondot végigjátszani három-négy tornát egymás után” – értékelt optimistán Sarapova, aki tavaly az elődöntőben kapott ki Mauresmótól a vb-n.

Említett vetélytársa ezúttal korántsem optimista, hiszen nemrég tíz napot ki kellett hagynia vállsérülése miatt.

„A szervám még nem százszázalékos, némi edzéshiányom is van, de legalább kipihentebb leszek, mint a többiek. Csodálatos lenne világelsőként zárni az évet, ám erre nem sok esélyt látok” – vallotta be Mauresmo, akinek valószínűleg az idén is nyernie kellene, ha még a januárt is a ranglista élén szeretné kezdeni. Persze másik üldözője (mellesleg csoportellenfele), Henin még nála is rosszabb helyzetben van: hét hetet kellett kihagynia a Fed-kupa szeptemberi döntőjében elszenvedett térdsérülése miatt. És ez még nem minden: a másik belga, Clijsters is két hónapos kényszerpihenő után tért vissza a múlt héten, bemelegítésképp meg is nyerte a hasselti tornát. A hároméves távollét után januárban visszatérő Hingis már annak is nagyon örül, hogy egyáltalán ott lehet a legjobbak között, az idén stabil Top 10-es játékossá váló Kuznyecova ellenben magasabb babérokra tör.

„Most először úgy érzem, hogy akár nyerhetek is” – jelentette ki a 2004-es US Open győztese.

A WTA-világbajnokság elmúlt tíz fináléja
ÉvHelyszínDöntőEredmény
2005Los AngelesAmélie Mauresmo (francia)–Mary Pierce (francia)5:7, 7:6, 6:4
2004Los AngelesMarija Sarapova (orosz)–Serena Williams (amerikai)4:6, 6:2, 6:4
2003Los AngelesKim Clijsters (belga)–Mauresmo6:2, 6:0
2002Los AngelesClijsters–S. Williams7:5, 6:3
2001MünchenS. Williams–Lindsay Davenport (amerikai)játék nélkül
2000New YorkMartina Hingis (svájci)–Szeles Mónika (amerikai)6:7, 6:4, 6:4
1999New YorkDavenport–Hingis6:4, 6:2
1998New YorkHingis–Davenport7:5, 6:4, 4:6, 6:2
1997New YorkJana Novotná (cseh)–Pierce7:6, 6:2, 6:3
1996New YorkSteffi Graf (német)–Anke Huber (német)6:1, 2:6, 6:1, 4:6, 6:3
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik