„A szurkolók is nagyon elégedettek voltak velem”

CSILLAG PÉTERCSILLAG PÉTER
Vágólapra másolva!
2006.11.11. 00:33
Címkék
Filkor Attila és a labda: jövedelmezô kapcsolat
Filkor Attila és a labda: jövedelmezô kapcsolat
Danis Barna
Filkor Attila és a labda: jövedelmezô kapcsolat
Filkor Attila és a labda: jövedelmezô kapcsolat
Filkor Attila és a labda: jövedelmezô kapcsolat
Danis Barna
Filkor Attila és a labda: jövedelmezô kapcsolat
– Hirtelen nem is tudom, mihez gratuláljak először: a válogatott kerettagsághoz, vagy az Inter felnőttcsapatában játszott tizenöt perchez. Ön melyikre büszkébb?
– Lehet, hogy furcsán hangzik, de én a Roberto Mancinitől kapott lehetőségnek örülök jobban. Most játszottam először tétmecscsen, és hát az Inter mégiscsak az Inter. A magyar válogatottban szerepelni is nagy szó, boldog vagyok, hogy Várhidi Péter úgy érezte, ott a helyem a keretben.

– Ha már szóba hozta a megbízott kapitányt: nem gondolja, hogy ön most csak azért szerepel a keretben, mert éppen az U19-es válogatott edzőjét ültették a kispadra?
– Tisztában vagyok vele, hogy a jelenlegi fiatalítást Várhidi Péter hajtja végre, márpedig az ő megbízatása csak egy meccsre szól. Lehetséges, hogy a frissítésnek nem lesz folytatása, de számomra így is óriási lehetőség a válogatott keretében szerepelni.

– Meglepte a meghívás?
– Várhidi Péter korábban több alkalommal azt nyilatkozta, hogy velem csak később lehetne számolni a válogatottnál.

– Tegyük hozzá: néhány hete még ön is úgy fogalmazott, nem érzi magát késznek a válogatottságra, rengeteget kell még fejlődnie. Ezek szerint korai volt behívni?
– Mivel ez a kapitány döntése, nekem nehéz erre mit mondanom. Ha ő úgy látja, hogy megértem a feladatra, és szükség van rám a legjobbak között, akkor az biztos nem véletlen. A magam részéről annyit ígérhetek, hogyha pályára lépek, minden tőlem telhetőt megteszek a csapatért, hiszen tudom, a címeres mez felelősség is. Aki magára húzza, egész Magyarországot képviseli.

– Ugyanezt vallotta például Király Gábor és Dárdai Pál is, mégis kikerültek a válogatottból. Nem hiányzik majd a rutinjuk?
– Biztos, hogy nehéz lesz nélkülük, hátrányt jelent, hogy hiányzik a csapatból a tapasztalat. Ugyanakkor hosszú távon hasznos lehet, ha a fiatal játékosok idejében hozzászoknak a válogatott légköréhez.

– Az utóbbi időben felgyorsultak ön körül az események: még csak tizennyolc éves, de már a válogatott légköréről beszél, ráadásul túl van az első tétmérkőzésén is az Interben.
– Nagyon boldog vagyok, hogy mindez megtörtént velem. A Messina elleni kupameccs felejthetetlen élményt jelentett, s külön öröm számomra, hogy a szurkolók is nagyon elégedettek voltak velem, az internetes szavazáson nyolc és feles osztályzatot adtak átlagban, és ezzel a csapat hatodik legjobbjának választottak. Bevallom, a meccs előtt úgy izgultam, mint még soha. Roberto Mancini nyugalmat és gyors játékot kért tőlem, és úgy érzem, sikerült megfelelnem az igényeinek.

– A tudósítások szerint az utolsó percekben egy jó helyről megítélt szabadrúgást is elvégezhetett. Hogyhogy átengedték önnek a „nagyok”?
– Először Dejan Sztankovics állt a labda mögé, de amikor észrevette, hogy ott vagyok a közelben, megkérdezte, nem akarom-e én elrúgni. Valószínűleg ő is látta felvételről a Primavera csapatban a Bresciának lőtt szabdrúgásgólomat, ezért szólt nekem. Persze örömmel elvállaltam, de a labda levágódott a sorfalról. A meccs után a társak közül aztán többen Davidnek becéztek, a szabadrúgásairól híres Beckham miatt.

– Könnyen megtalálja a hangot a sztárokkal?
– Abszolút. A lefújás után például az is kiderült, hogy Sztankovics tud néhány szót magyarul, és az öltözőben el is büszkélkedett nekem a „jó napot!”, „jó étvágyat!” és „szeretlek” kifejezésekből álló nyelvtudásával.

– Mit szóltak a szülei?
– Mindketten igen büszkék rám, különösen édesanyám lelkendezett a telefonban. Apu szigorúbb ember, ő a gratuláció után azért azt is hozzátette, hogy játszhattam volna többet is tizenöt percnél...

Roberto Mancini elismerése

A csütörtök esti Messina–Internazionale kupamérkőzés 80. percében Roberto Mancini, a vendégek vezetőedzője magához intette a melegítő játékosok közül Filkor Attilát, és a szükséges instrukciók után a partvonalhoz küldte, hogy a lecserélt Ibrahim Maaroufit váltsa. A milánóiak egyébként a Toldo – Burdisso, Andreolli, Samuel, Maxwell – Solari, Sztankovics, Maaroufi, Grosso – Mariano Gonzalez, Cruz felállásban kezdték a találkozót, és Julio Cruz góljával 1–0-ra nyertek.
Filkor Attila és a többi fiatal teljesítményével kapcsolatban Roberto Mancini a lefújás után így nyilatkozott: „Azt kell mondjam, ügyesek ezek a játékosok, kiváló teljesítményt nyújtottak. Akkor érhetünk el újabb sikereket, ha ezen az úton haladunk tovább.”

A magyar futballista belső középpályásként kapott – a hosszabbítást is beleszámítva – mintegy tizenöt percnyi játéklehetőséget, s teljesítményével pedig elismerést váltott ki a szurkolókból és a média képviselőiből. Az Inter hivatalos klubtelevíziója rögtön rövid interjút készített vele, s Filkor élete legszebb napjának nevezte a csütörtökit, és köszönetet mondot Roberto Mancininek, amiért tétmeccsen is berakta a felnőttek közé.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik