Pénzben mért betegség

CS. P.CS. P.
Vágólapra másolva!
2006.11.14. 01:14
Címkék
Nem is olyan régen még Rettegett Iván virágzó birodalmaként emlegettük a Dunaújváros NB II-es labdarúgócsapatát, Ivan Katalinic vezetőedző dicső napjai azonban mára tovatűntek: az egyre gyengébben szereplő gárda mestere a hét végén, betegségre hivatkozva, lemondott. A diagnózis: pénztelenség...
Ivan Katalinic (középen) játékosaival szót értett, az elnöknél süket fülekre talált
Ivan Katalinic (középen) játékosaival szót értett, az elnöknél süket fülekre talált
Ivan Katalinic (középen) játékosaival szót értett, az elnöknél süket fülekre talált
Ivan Katalinic (középen) játékosaival szót értett, az elnöknél süket fülekre talált
Ivan Katalinic (középen) játékosaival szót értett, az elnöknél süket fülekre talált
Ivan Katalinic (középen) játékosaival szót értett, az elnöknél süket fülekre talált

„Ivan Katalinic váratlanul, megromlott egészségére tekintettel, a mai napon lemondott a Dunaújvárosi FC vezetőedzői posztjáról. Ezt a klubvezetőség sajnálattal elfogadta, és jobbulást kíván Ivan Katalinicnek” – áll az egyesület szombaton kiadott hivatalos közleményében. A vasárnapi, Barcs elleni idegenben elszenvedett 2–0-s vereség során már Jakab Elek, a horvát szakember eddigi segítője ült a kispadon. Az öltözőben megjelent Ivan Katalinic is, de csak búcsúzni: hétfőn már útrakelt Horvátországba.

Elmaradt a meccs bojkottja

Ivan Katalinic vezetőedző távozása mellett egyéb áldozatai is voltak a hétvégének Dunaújvárosban. Menesztették Joze Groselj klubvezetőt, amiért – a klubközlemény szerint – „a Siófok elleni mérkőzésen a kispadról szidalmazta a játékvezetőt, valamint egyes játékosokat sportszerűtlen viselkedésre biztatott.”
Ez utóbbi, igen rejtélyes megfogalmazást Héger József tulajdonos bontotta ki: „Arra biztatta az általa idehozott futballistákat, hogy bojkottálják a vasárnapi mérkőzést, és jelentsenek beteget.” Azt az egyesület feje nem tudta megmondani, hogy Groselj miért akarta rávenni a labdarúgókat a tiltakozásra.
A tulajdonos egyébként – a nagyobb botrányt megelőzendő – belépett az öltözőbe a mérkőzés előtt, és feltette a kérdést: tegye fel a kezét, aki betegnek érzi magát! A társaságból csupán egyvalaki, a szlovák légiós Eduard Hrncar jelentkezett, és „bűnének” meg is lett a következménye.
„Látszott a játékoson, hogy semmi baja sincs” – emlékezett Héger József tulajdonos benyomásaira, és a klub honlapján hamarosan megjelent egy hír: „Eduard Hrncart munkaszerződés megszegése miatt pénzbüntetéssel sújtja a Dunaújvárosi FC vezetősége.”
A játékos és az edző sztorija után leszögezhetjük: Dunaújvárosban az is baj, ha valaki beteg, meg az is, ha nem.
Hívásunk éppen a hazafele tartó úton érte a lemondó vezetőedzőt, akitől rögtön egészségi állapota iránt érdeklődtünk. Az 55 éves edző kezdetben visszautasította a kérdést, majd elárulta, nincsenek egészségi gondjai. Ha nem beteg, akkor miért tart éppen Horvátország felé? – próbáltunk rátapintani a lényegre, Katalinic azonban csak annyit közölt: „Ez a kettőnk dolga.”

Mármint az övé és Héger József tulajdonosé.

Aztán Joze Groseljtől, a szintén a hét végén elbocsátott dunaújvárosi klubmenedzsertől megtudtuk, a szakítás oka valóban az edző és a tulajdonos közötti viszályban keresendő.

„Katalinic másfél hónapi munkáját nem fizette ki a vezetőség – állította Groselj. – Az októberi keresetét november kilencedikéig kellett volna átutalni, mivel azonban az összeg nem érkezett meg az adott időre, az edző kérte a tulajdonost, adjon neki garanciát arra, hogy fizetni fog. Héger úr erre nem volt hajlandó, ezért Katalinic a távozás mellett döntött.”

Hogy a játékosoknak is tartoznak-e, erre a kirúgott menedzser így válaszolt: „Tudtommal a futballisták nyolcvanöt százaléka nem kapott novemberben pénzt.”

Az edző távozásának körülményeiről természetesen megkérdeztük Héger József klubtulajdonost is, aki csalódottságának adott hangot, amikor megtudta, Katalinic egészségesnek mondta magát: „Ezek szerint nem mondott nekem igazat! Hozzám szombaton odajött, és a szívét fájlalva közölte, komoly kivizsgálásra kell mennie, és mivel nincs magyarországi egészségbiztosítása, hazamenne. Megkérdeztem a csapatorvost is, aki megalapozottnak találta Katalinic panaszát, így elfogadtam a lemondását. Sőt időközben megkezdtük tb-kártyájának intézését is, és a dokumentum háromhetes elkészülési ideje ellenére már hétfőre találkozót szerveztem neki az orvossal.”

Az edző elmaradt fizetéséről Héger József nem tudott: „Múlt pénteken kellett volna kifizetnünk Katalinic októberi járandóságát – mondta –, és ha a számlaszámát megadta volna, az összeg már ott is lenne. Hogy eddig hova utaltuk a pénzét? A válasz egyszerű: készpénzben fizettünk neki. Mivel egyébként szombati megbeszélésünk során Katalinic lemondott októberi pénzéről, azt már nem is kötelességünk eljuttatni hozzá. A játékosoknak a szerződésükben foglaltaknak megfelelően fizetünk.”

Az elmondottakhoz halkan tesszük hozzá: tb-kártya nélküli és készpénzes fizetésre szerződő munkaerő alkalmazása ma már nem igazán bevett szokás...

Szavazás

Melyik csapat nyeri a magyar bajnokságot?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik