„Egy jó idő megnyugtatna”

ORLAY ZOLTÁNORLAY ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2006.12.05. 00:49
Címkék
Csütörtökön rajtol a 10. rövid pályás Európa-bajnokság. A magyarok által az első években hanyagolt verseny hazánkban is egyre fontosabbá válik. Tavaly Triesztben Cseh László három győzelme és két világcsúcsa mellett Boulsevicz Beatrix is aranyérmes lett, ami az eddigi legjobb magyar szereplést jelentette. Mai számunkban a férfi mellúszókat és a női hátúszókat vesszük górcső alá.
Gyurta Dániel optimistán várja a helsinki verseny rajtját
Gyurta Dániel optimistán várja a helsinki verseny rajtját
M. Németh Péter
Gyurta Dániel optimistán várja a helsinki verseny rajtját
Gyurta Dániel optimistán várja a helsinki verseny rajtját
Gyurta Dániel optimistán várja a helsinki verseny rajtját
M. Németh Péter
Gyurta Dániel optimistán várja a helsinki verseny rajtját

Ha mellúszás, akkor Kovács Ágnes. Így volt ez hosszú éveken keresztül. Most azonban megérdemelt pihenőjét tölti, magyar női mellúszó nem is indul a rövid pályás Eb-n. A férfiak mezőnye annál népesebb, a három számban összesen öt versenyzőnk próbálkozik, közülük ketten döntősök voltak a margitszigeti Eb-n – Flaskay Mihály hatodik lett ötven méteren, míg Bodor Richárd hetedik százon. Ketten a novemberi rövid pályás bajnokságon győzték meg Kiss László kapitányt, hogy helyük van a keretben. Az ajkai Nagy Péter vegyesen érhet el kiugró eredményt, Molnár Ákos ugyanakkor a javuló formát mutató Gyurta Dánielt is megszorongatta. Gyurta 2004-ben ezüstérmet nyert az athéni olimpián 200 méteren, azóta azonban elmaradnak a sikerek. A kora miatt Európa-bajnokságon a nyáron indulhatott először. Nem jutott be a döntőbe. Most ezt a csorbát igyekszik kiköszörülni.

– Érzi még a nyári kudarcot?
– Kihevertem – mondta Gyurta Dániel. – A decemberi rövid pályás országos bajnokságon már jobban ment az úszás, sikerült 2:08.80-at úsznom, amivel kivívtam a helyemet a helsinki keretben. Aztán a balatonfűzfői edzőtáborban nagy munkát végeztünk el, mindennap nyolc-kilenc kilométert úsztunk.

– Ezek szerint nem dőltek hátra az országos bajnokság után?
– Szó sincs róla! Egy jó idő megnyugtatna.

– Jó idő? Ez mit jelent?
– Az országos csúcsot 2:08.49-cel tartom, tavaly egy zágrábi versenyen úsztam, szeretnék egy kicsit faragni belőle, két perc nyolc másodperc körüli idővel elégedett lennék.

– Ez éremmel is járhat?
– Nehéz lesz. Nagyon erős a mezőny, de úgy érzem, most nekem is jól megy. Tavaly a lengyel Kucko 2:07.01-gyel nyert, és akkor ott vannak még az olaszok, Bossini és Facchi, az orosz Falko, ők mind úsztak már 2:08-on belül.

– Ha most azt mondom, nyer egy érmet, elfogadná?
– El én. De mondom, leginkább az nyugtatna meg, ha jó időt úsznék, akkor tudnám, hogy jó úton járok.

Ketten a ranglista elején

Egerszegi Krisztina visszavonulása óta először reménykedhetünk benne újra, hogy női hátúszásban érmet – érmeket – nyer magyar versenyző. Bizakodásunk alapja, hogy a debreceni ob-n 200 méteren Verrasztó Evelyn és Szepesi Nikolett egyaránt olyan időt úszott, amellyel egy évvel ezelőtt Triesztben dobogóra léphetett volna. Verrasztó 2:06.27-es országos csúcsa ezüstöt, a szorosan mögötte célba érő Szepesi 2:06.53-ja (szintén a régi csúcson belüli idő) pedig bronzérmet ért volna egy éve. Az idei európai ranglistán az első két helyen áll a két magyar úszónő, ráadásul a tavalyi győztes ukrán Irina Amsenikova is bemutatkozott már az idén rövid pályán, és rendre elmaradt a két magyar idejétől – a legjobbja 2:06.85. És ne felejtsük el, hogy az ob óta eltelt négy hét alatt nem kevés munkát végeztek. Kettejük közül Szepesi számít rutinosabbnak, ő már a 2003-as Eb-n is döntős volt, míg Verrasztónak a nyári nagymedencés Eb után Helsinki lesz a második világversenye.

A férfi mellúszók programja
  • December 7., csütörtök: 100 m mell, előfutam, elődöntő (Bodor, Gyurta, Flaskay, Molnár)
  • December 8., péntek: 100 m mell, döntő
  • December 9., szombat: 50 m mell, előfutam, elődöntő, döntő (Bodor, Flaskay)
  • December 10., vasárnap: 200 m mell, előfutam, döntő (Bodor, Gyurta, Molnár, Nagy)
A női hátúszók programja
  • December 7., csütörtök: 100 m hát, előfutam, elődöntő (Szepesi)
  • December 8., péntek: 100 m hát, döntő
  • December 9., szombat: 50 m hát előfutam, elődöntő, döntő (Szepesi)
  • December 10., vasárnap: 200 m hát előfutam, döntő (Verrasztó, Szepesi)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik