„A világcsúcsért utazom ki!”

ORLAY ZOLTÁNORLAY ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2006.12.07. 02:17
Címkék
Csütörtökön rajtol a 10. rövid pályás Európa-bajnokság. A magyarok által az első években hanyagolt verseny hazánkban is egyre fontosabbá válik. Tavaly Triesztben Cseh László három győzelme és két világcsúcsa mellett Boulsevicz Beatrix is aranyérmes lett. Mai számunkban Cseh Lászlóval készült interjúnkat olvashatják.
Cseh László lelkének is jót tenne a siker
Cseh László lelkének is jót tenne a siker
Meggyesi Bálint
Cseh László lelkének is jót tenne a siker
Cseh László lelkének is jót tenne a siker
Cseh László lelkének is jót tenne a siker
Meggyesi Bálint
Cseh László lelkének is jót tenne a siker

Mesteri cél: öt-hat érem

A nyári Eb-n 200 méter vegyesen bronzérmes Kerékjártó Tamás az Egyesült Államokban tanul, de Kiss László szövetségi kapitánytól úgy hallottuk, sokat edzett és jó formában van, így mindenképp éremesélyes. Az ajkai Kis Gergő ezúttal az 1500 méteres gyorsúszást célozta meg, ezen a távon tavaly hatodik lett. Ám a felkészülése nem úgy sikerült, ahogy azt edzője, Farkas András megálmodta. A mester másik tanítványa, Nagy Péter bombaformában van, igaz, neki vegyesen elsősorban válogatott társaival, Kerékjártó Tamással és Verrasztó Dáviddal kell megküzdenie, hiszen a döntőbe csak két magyar kerülhet – feltesszük, az egyik Cseh lesz.

A hölgyek között is elsősorban a vegyes úszókban bízhatunk: a pécsi Jakabos Zsuzsannában és Hosszú Katinkában.
Kiss László öt-hat érem megszerzésében bízik, amelyek közül legalább kettőnek aranynak kellene lennie. Utóbbit – kimondva-kimondatlanul. – Cseh Lászlótól várja – nem alaptalanul.
Ha Cseh Lászó, akkor vegyes úszás. És persze aranyérem. Tavaly óta világcsúccsal. Egy éve Triesztben mindkét számában megdöntötte a rekordot. Mit is várhatna tőle a közvélemény, mint újabb rekordokat? Csakhogy Turi György, Cseh László edzője már jó előre felhívta a figyelmet: tanítványa nem lesz csúcsformában, hiszen elsősorban a tavaszi melbourne-i vb-re készül. A nagy esemény közelsége miatt pedig nincs idő kétszer csúcsformába lendülni. Igen ám, de az idén tavasszal Sanghajban az amerikai Ryan Lochte elvette Cseh világcsúcsát 200 méteren, és abban biztosak lehetünk, a magyar úszó mindent megtesz, hogy visszaszerezze a rekordot. Emellett természetesen rajthoz áll 400 vegyesen, valamint egy új számban, 200 pillangón is. A hátúszás viszont kikerült a programjából.

– Ahogy látom, épp csak megmutatta magát a víznek...
– Az utolsó héten már nem edzünk, ilyenkor ránk bízzák, mennyit úszunk – mondta Cseh László az elutazás előtt. – Azért így is tempóztam körülbelül ezer métert. Nincs értelme sokkal többet, amely munkát eddig nem végeztünk el, azt már késő lenne pótolni.

– Világcsúcsot úszik négyszáz vegyesen?
– Igen, a világcsúcsért utazom ki!

– Ezt is várják öntől?
– Mostanában nem érzem annyira az esélyesség terhét. De tudom, hogy a nevem összeforrt a vegyes úszással, ezért mindenki tőlem reméli a győzelmet.

VIZES MENÜ

Előfutamok, 9.00. Férfiak: 50 m gyors, 200 m vegyes (Cseh László, Kerékjártó Tamás, Nagy Péter), 200 m hát, 100 m pillangó, 100 m mell (Bodor Richárd, Gyurta Dániel, Flaskay Mihály, Molnár Ákos), 400 m gyors (Kis Gergő), 4x50 m vegyes váltó. Nők: 50 m mell, 100 m hát (Szepesi Nikolett, Verrasztó Evelyn), 200 m pillangó (Boulsevicz Beatrix, Jakabos Zsuzsanna, Lipcsei Krisztina), 200 m vegyes (Dara Eszter, Hosszú Katinka, Verrasztó Evelyn), 100 m gyors.
Elődöntők, 17.30. Férfiak: 50 m gyors, 100 m pillangó, 100 m mell. Nők: 50 m mell, 100 m hát, 100 m gyors.
Döntők. Férfiak: 400 m gyors, 200 m hát, 200 m vegyes, 50 m gyors, 4x50 m vegyes váltó. Nők: 200 m vegyes, 200 m pillangó, 50 m mell.
– Mennyire fontos, hogy a világbajnoki felkészülés közepén világcsúcsot repesszen?
– Jót tenne a lelkemnek, ha visszajelzést kapnék, hogy fejlődtem tavaly óta. Az a fontos, hogy kiússzam magamból mindazt a munkát, amelyet az utóbbi időben elvégeztünk. Ehhez kellenek a versenyek meg a rutin, mert a döntő alatti érzések edzésen nem jönnek elő, noha rengeteget segítenek abban, hogy a maximumot tudjam hozni.

– Nemrég Zágrábban járt, ott hogy ment a versenyzés?
– Még nem volt az igazi. Elsősorban pillangón nem. Nagyon könnyedén, lazán szoktam úszni ezt a számot, Zágrábban pedig munkából jövet úsztam, így nem ment tökéletesen. Kicsit tartok a pillangótól.

– Mit vár magától ebben a számban?
– Egyéni csúcsot.

– Helyezésben?
– Ezúttal nem a helyezés a fontos.

– Megértettem. Hogy megy a nyáron nyert autója?
– Köszönöm, remekül, kapott egy kis optikai tuningot, hogy jól nézzen ki, és a motorját is felpiszkáltuk, jelenleg százhetven lóerős.

– Illik önhöz. Négy keréken is szeret száguldozni?
– Ezt nem mondanám, de azért nagyon szeretem, ha jól gyorsul egy járgány. Néha-néha odataposok neki.

– És az egyetem?
– Maradjunk annyiban: a medencében jobb teljesítményt nyújtok. ----
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik