A hátterük profi – a futballjuk is az lesz?

ZOMBORI ANDRÁSZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2007.01.09. 01:45
Címkék
Irigylésre méltó helyzetben vannak a győri labdarúgók: idővel a felújított modern stadionban játszhatják meccseiket és profi körülmények között készülhetnek (füves, műfüves pálya, bemelegítőterem, minden igényt kielégítő öltözőépület áll a futballisták rendelkezésére). Az ETO Klement István, az új vezetőedző irányításával kezdte meg a felkészülést.
Klement Istvánnak (középen) nem volt szüksége bemutatkozásra, a játékosok többségét korábbról ismerte
Klement Istvánnak (középen) nem volt szüksége bemutatkozásra, a játékosok többségét korábbról ismerte
Mirkó István
Klement Istvánnak (középen) nem volt szüksége bemutatkozásra, a játékosok többségét korábbról ismerte
Klement Istvánnak (középen) nem volt szüksége bemutatkozásra, a játékosok többségét korábbról ismerte
Klement Istvánnak (középen) nem volt szüksége bemutatkozásra, a játékosok többségét korábbról ismerte
Mirkó István
Klement Istvánnak (középen) nem volt szüksége bemutatkozásra, a játékosok többségét korábbról ismerte

Nem indult szokványosan a Győri ETO FC idei első edzése. Hétköznapi esetben a labdarúgók ugyebár egy órával, harminc perccel az edzés előtt találkoznak az öltözőben, gyúratnak, szerelésbe öltöznek, meghallgatják a szakmai stáb mondandóját, aztán kikocognak a pályára és nyújtanak, futnak, „cicáznak”.

Ezúttal is megvolt a találkozó: az ETO-játékosok a szertárban felvették edzőszerelésüket, de ugyanazzal a lendülettel még utcai ruhában kisétáltak az öltözőépületből. Aztán Tarsoly Csaba tulajdonossal, Klement Tibor ügyvezető igazgatóval és Reszeli Soós István szakmai igazgatóval előbb megnézték az újjáépített stadion játékterét, majd felkapaszkodtak az aréna ég felé nyúló lelátójára. A győri játékosok ekkor szembesülhettek azzal, hogy rövidesen olyan körülmények között készülhetnek, amelyről Magyarországon más csapat futballistái csak álmodozhatnak.

Valósággá váltak a grandiózus tervek

Győrött mertek nagyot álmodni, és ez valósággá vált. Tarsoly Csaba és kollégái megalkottak egy klubmodellt, és eldöntötték, hogy javarészt a saját utánpótlásra alapozva eredményes csapatot építenek. Nem szabad elfelejteni, ha nincs a Quaestor tulajdonosa, akkor ma már talán nem is beszélhetnénk ETO-ról. Az üzletember hat évvel ezelőtt felkarolta a győri labdarúgást, ideális körülményeket teremtett a futballistáknak, és látva a klubnál egy éve zajló építkezés eredményeit, azt kell mondani: rövidesen eljön az az idő, amikor egy játékos büszke lesz arra, ha Győrött kínálnak neki szerződést.

A saját nevelésű Regedei Csaba egyelőre nem látja ennyire szépnek a jövőt… A játékosnak december 31-ével lejárt a klubbal kötött vállalkozói szerződése, és mert január elsejével mindenkinek munkaszerződést kell kötnie, az ETO öt évre szóló megállapodást ajánlott számára. A kétszeres válogatott védő egyelőre nem fogadta el a tervezetet, és ha kedd délelőtt tíz óráig sem teszi meg, akkor Győrött nem számolnak vele.

Korsós György lehet a nagy visszatérő

A kedd egyébként két másik labdarúgó szempontjából is mérföldkő lesz. Ezen a napon kell ugyanis Győrbe érkeznie a Ruzomberok 26 éves bal oldali támadójának, Marián Tomcáknak, valamint a szerb Igor Bilicsnek, aki ugyancsak ezen a poszton szerepel. A két labdarúgó a héten a győriekkel készül, és ha valamelyikük teljesítménye elnyeri a vezetők tetszését, akkor máris megoldódhat a Győr problémája a balszélső posztján. Egyébként az sem zárható ki, hogy egy régi kedvenc újra az ETO-ban futballozik a jövőben, Klement Tiborék ugyanis hétfőn tárgyaltak Korsós Györggyel, aki az ETO-ban lett ismert válogatott labdarúgó, profiskodott Ausztriában a Sturm Graz és a Rapid Wien csapatában, míg az elmúlt fél évben a görög Xanthiban játszott.

Vannak beteljesült és beteljesületlen álmok. Klement Istvánnak, az ETO decemberben kinevezett vezetőedzőjének évekkel ezelőtt, amikor edzősködésre adta a fejét, az volt az álma, hogy egyszer élvonalbeli együttest irányíthat.

Nos, a szakember – aki Pajkos Jánost váltotta a kispadon – már délelőtt kint volt a stadionban, és a kollégáival még egyszer átvette, hogy mi, hogyan történjék a felkészülés során. Mivel Győrött immár minden adva van az ideális felkészüléshez, a csapat nem megy külföldre edzőtáborba, és ezt a város futballkedvelő polgárai értékelik csak igazán, mert ők így már január 17-én, a Motim elleni meccsen láthatják az alakuló csapatot.

Ami pedig az első idei győri tréninget illeti: a játékosok a bemelegítés után a két tizenhatos között egymás ellen futballoztak, majd félórás futással zárták a napi penzumot. A válogatott Stark Péter, illetve Lajtos Dávid és Varga Róbert egyelőre a többiektől külön mozgott, a betegeskedő Mátyus János – aki csak a hónap végétől végezhet teljes értékű edzésmunkát –, valamint a szerb Szasa Sztevanovics kihagyta a hétfői gyakorlást.

Rengeteg munkával alakul az új stílus

Az első edzésnap még valóban csak afféle ráhangolás volt: a játéké, a labdáé volt a főszerep, azonban az ETO játékosaira megerőltető munka vár. A csapat sérültjeinek többsége felépült, úgyhogy Klement István a bő keretnek tarthat edzéseket, és miután a közönségszórakoztató futball megalkotása a cél Győrött, ezért borítékolható, hogy nehéz felkészülés vár a zöld-fehérekre.

A körülmények már profik – ettől kezdve a játékosokon a sor, hogy bizonyítsanak. ---- K ---- V
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik