A sas lecsapott a pénzre

KEMÉNY KRISTÓFKEMÉNY KRISTÓF
Vágólapra másolva!
2007.01.13. 01:33
Címkék
Vele adhatják el a sportágat. David Beckhamet többek között azért szerződtette a Los Angeles Galaxy, hogy az európai labdarúgás népszerűsége felzárkózzon a hagyományos amerikai játékok mellé az Egyesült Államokban. A tengerentúlon vallják: hosszú távon megtérülhet az angol futballistára fordított horribilis összeg, a 275 millió dollár.
Villogó vakuk, hírhajhász újságírók, sok millió rajongó. Aki látta a Paparazzi című amerikai filmet, sejtheti, hogy mi vár Los Angelesben (is) a Beckham házaspárra. Amikor kiderült, hogy az angol válogatott korábbi csapatkapitánya elhagyja a Real Madrid csapatát, és augusztustól a Los Angeles Galaxyban folytatja pályafutását, az Amerikai Egyesült Államokban rögvest kitört a futball-láz. És ezúttal az embereket nem az ország egyik legnépszerűbb sportága, az amerikai futball, hanem az ott mostohatestvérként kezelt európai labdarúgás csigázta fel.

Pontosabban: David Beckham.

Victoria hisztizett, hogy menjenek Hollywoodba

De ne higgyük, hogy főszereplőnk csak azért döntött Kalifornia mellett, mert szolidaritást akar vállalni az Egyesült Államokban tevékenykedő futballvezetőkkel, s azért igazolt a Major League-be, hogy népszerűsítse a labdarúgást. Korábbi testőre, Delfin Fernandez például sasnak becézte a sztárt, mondván, remek érzékkel látja meg a sikeres üzleteket.

Roberto Carlos megsérült

A Király-kupa-nyolcaddöntők után az amúgy is igencsak viharvert állapotban lévő Real Madridnál a csütörtöki, Betis elleni sovány 0–0 mellett amiatt is sajnálkozhatnak, hogy a találkozón lágyéksérülést szenvedett és egy hónapra kidőlt a sorból Roberto Carlos. A jelek tehát nem túl biztatóak a Zaragoza elleni bajnoki előtt. Nem tudni, hogy távozásának bejelentése után David Beckham szerepet kap-e a Realban.

Derűlátóbbak a Barcelonánál, ahol a városi rivális Espanyol ellen készülnek, ám az alavési kupasiker (2–0) friss élményével. A szerdai mérkőzés hőse a két gólt szerző Javier Saviola volt, nem csoda tehát, hogy Frank Rijkaard vezetőedző legutóbbi nyilatkozatában a támadó barcelonai szerződésének meghosszabbítását sürgette.
Ezt pedig nyugodtan nevezhetjük annak. David Beckham amellett, hogy minden idők harmadik legjobban kereső sportolója lesz (a heti egymillió dollárnál, azaz 200 millió forintnál, vagyis percenkénti nagyjából húszezer forintnál csak Tiger Woods és Michael Schumacher tehetett többet zsebre), elhallgattatta az egyre hisztérikusabb feleségét, Victoria Beckhamet is: a Spice Girls korábbi énekesnője hónapok óta Hollywood után siránkozik, s morog, hogy David madridi karrierje hátráltatja az ő filmes pályafutását.

Pesze a labdarúgó a nyilvánosság előtt nem teregeti ki a „hazai szenynyest”, így amikor arról faggatták, miért nem egy nagy európai klubban folytatja a labdarúgást, a következőket mondta: „Számomra óriási kihívás a Major League, és azért döntöttem már most az amerikai szerződés mellett, mert ha három-négy év múlva igazolok a tengerentúlra, valószínűleg azt vágták volna a fejemhez: ez a Beckham is csak pénzt keresni és bohóckodni jött Amerikába…”
Higgyünk neki.

Persze nem könnyű… Nem az a körülbelül 275 millió dollár volt a vonzó, amit az ötéves megállapodás aláírásáért kap majd?

Érdekes, több mint harminc évvel ezelőtt a világ valaha élt egyik legjobb futballistája, Pelé is kipróbálta az amerikai első osztályt, ám a brazil világsztár nem szégyellte bevallani, hogy ő a 4.5 millió dolláros fizetség miatt bólintott rá a New York Cosmos ajánlatára.

Tegyük hozzá, a Real sztárfutballistáját egy olyan csapat csábította az Egyesült Államokba, amelynek tulajdonosa a legfrissebb kimutatások szerint a világhatalom 31. leggazdagabb embere. Philip Anschutz cége több sportegyesületet is tulajdonol, s mint azt egy marketinges szakember elárulta, nem abban bízik, hogy David Beckham neve, s a vele eladható reklámok megtérítik a kiadott dollármilliókat. Az angol labdarúgó szerződtetése hosszú távú befektetés.

„Ez merész üzlet, nagy a rizikófaktor – mondta Marc Ganis, egy chicagói reklámcég vezetője. – Philip Anschutz nem abban bízik, hogy az öt év alatt megtérül a befektetés. Arra számít, hogy ez az üzlet új fejezetet nyit a ligában, és a labdarúgás utoléri népszerűségben a baseballt, a kosárlabdát vagy éppen a jégkorongot. De már egy év múlva is látható lesz a fejlődés: több bérletet adhat el a klub, nagyobb lehet a reklámbevétel, nőhet a tévés jogdíjak értéke.”

A remek ajánlólevél: egymillió eladott mez

Tény, míg Madridban, a Beckham-mezekért és a különféle ajándéktárgyak eladása után majdhogynem megtérült a 35 millió eurós kiadás (eddig egymillió Becks-dressz talált gazdára), Los Angelesben nem reménykednek hasonlóban, azt azonban biztosra veszik az angyalok városában, hogy a következő szezonban a Depot Center 27 ezres lelátói rendre megtelnek majd – ezer bérletet rögvest megvettek a drukkerek az átigazolási szenzáció napján.

A csodagyereket ma is nagyon szeretik

Kétségtelen, David Beckham továbbra is az egyik legnépszerűbb sportoló a világon, és bár az elmúlt időszakban visszaesett a teljesítménye, kivételes tehetsége vitathatatlan: rúgótechnikájával már tinédzserkorában is kimagaslott társai közül, pedig nem akármilyen srácok vették körül – elég csak Paul Scholesra, Gary Neville-re vagy éppen Ryan Giggsre gondolni, akikkel együtt nőtt fel, s játszott a Manchester United akadémiáján. Rövid Preston North End-i kitérő után a Leeds ellen debütált a MU-ban, Sir Alex Fergusonnak köszönhetően. Hosszú évekig csodálta David Beckhamet az Old Trafford közönsége, s miután 2003-ban elfogadta a Real Madrid ajánlatát, és a blancókhoz szerződött, a Bernabéu-stadionban is taps kísérte minden megmozdulását. Maga a játékos is hangsúlyozta, hogy a paradicsomba került: „Azzal, hogy olyan futballistákkal játszhatok együtt, mint Zinedine Zidane, életem álma valósult meg.”
Kérdés, valóban arról ábrándozott-e gyermekkorában David Beckham, hogy az aktuális világsztárokkal szerepeljen egy csapatban, vagy inkább a népszerűség motiválta?

Egy biztos, amerikai szerződésével minden vágya teljesült – ahogy azt a People Magazin Los Angeles-i kiadásának főszerkesztője, Bryan Alexander mondta: augusztustól David Beckham lesz a világ legismertebb embere.

A sas lecsapott Amerikára…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik