Bayern München-krízis: repül a, repül... az edző!

VOLESZÁK GÁBORVOLESZÁK GÁBOR
Vágólapra másolva!
2007.02.01. 02:12
Címkék
A Bayern München a tavaszi idényben mindössze egyetlen pontot szerzett, így a decemberi kupabotlás után a bajnoki címvédésről is majdhogynem lemondhatnak a bajorok. Kedden, a Bochum elleni 0–0-s meccsen a játékosok tűz és elképzelés nélkül futballoztak, a szurkolók tüntettek, a vezetők döntöttek: az edzőnek, Felix Magathnak távoznia kell, jöjjön az elődje, Ottmar Hitzfeld.
Ahogyan Felix Magathnak a csapatból, úgy a Bayern vezetôségének az edzôbôl lett elege
Ahogyan Felix Magathnak a csapatból, úgy a Bayern vezetôségének az edzôbôl lett elege
Ahogyan Felix Magathnak a csapatból, úgy a Bayern vezetôségének az edzôbôl lett elege
Ahogyan Felix Magathnak a csapatból, úgy a Bayern vezetôségének az edzôbôl lett elege
Ahogyan Felix Magathnak a csapatból, úgy a Bayern vezetôségének az edzôbôl lett elege
Ahogyan Felix Magathnak a csapatból, úgy a Bayern vezetôségének az edzôbôl lett elege

Akárhányszor nyeretlenül hagyja el a pályát a Bayern München, a másnapi német újságok máris krízist emlegetnek.

Nem volt ez másként most sem: a Dortmund elleni 3–2-es vereség, majd a Bochum ellen, hazai pályán elért 0–0-s döntetlen után újból felerősödtek azok a hangok, amelyek a vezetőedző, Felix Magath távozását követelték.

Jól sikerült felkészülés, katasztrofális szereplés

Megjelent megannyi fantáziadús összeesküvés-elmélet, és persze ezek váltak valósággá: Felix Magathot páros lábbal kirúgták, elődje, Ottmar Hitzfeld szerda délután visszatért.

Voltak persze előjelek!

Már az őszi szezon sem úgy sikerült, ahogy azt a müncheni szurkolók várták, ám a téli szünet beköszöntével harmadik helyen álló gárda hátránya az első helyezett Werder Bremennel szemben három pont volt – a laikus is úgy gondolta, a lemaradás nem behozhatatlan. Hogy mégsem lehetett a bajorok karácsonya felhőtlen, arról az Aachen tett, hiszen a Német Kupa nyolcaddöntőjében 4–2-re legyőzte a címvédőt. A Bayernnek maradt a bajnokság, no meg persze a Bajnokok Ligája, ahol – szintén a nyolcaddöntőben – a Real Madrid vár a németekre.

A „tavaszi” folytatás előtt nem volt alaptalan a müncheniek optimizmusa, hiszen a gárda téli alapozása zavartalan volt. Nem panaszkodhattak, mint nyáron, a világbajnokság után, hogy kifacsart, fáradt labdarúgókkal kénytelenek nekivágni a szezonnak.

Az első két találkozó mégis katasztrofálisra sikerült.

A folytatás első körében a Borussia Dortmund, ha játékban nem is, ám lelkesedésben felülmúlta a Bayernt, így nem érdemtelenül győzte le 3–2-re a münchenieket. És bár veszve ekkor még aligha volt bármi is, a csapatra nehezedő nyomás egyre erősödött. Nem véletlenül mondta a keddi, Bochum elleni mérkőzés előtt Felix Magath: „Ha nem nyerünk, akár már le is mondhatunk a címvédésről…”

Nem nyertek, a Bayern pedig a dobogó harmadik fokáról is leszorult.

A szurkolók tüntettek, a vezetők fenyegetőztek

A keddi, Bochum elleni találkozón több jel is sugallta a vezetőknek: lépni kell!

Ottmar Hitzfeld

Született: 1949. január 12., Lörrach (Németország)
Csapatai játékosként: TuS Stetten (1960–1967), FV Lörrach (1967– 1971), FC Basel (1971–1975), VfB Stuttgart (1975–1978), FC Lugano (1978– 1980), FC Luzern (1980–1983)
Csapatai edzőként: SC Zug (1983–1984), FC Aarau (1984–1988), Grasshoppers (1988–1991), Dortmund (1991–1997), Bayern München (1998–2004)
Legnagyobb sikerei játékosként: 2x svájci bajnok (1972, 1973), Svájci Kupa-győztes (1975), svájci gólkirály (1973)
Legnagyobb sikerei edzőként: 2x BL-győztes (1997, 2001), 2x Világkupa-győztes (1997, 2001), 6x német bajnok (1995, 1996, 1999, 2000, 2001, 2003), 2x Német Kupa-győztes (2000, 2003), 2x svájci bajnok (1990, 1991), 3x Svájci Kupa-győztes (1988, 1989, 1990), 2x a világ legjobb edzője (1997, 2001)

1998. július 1-jén lett Ottmar Hitzfeld a Bayern München edzője, és sikeres éveket töltött a bajor csapatnál. 2004. május 18-án az együttes vezetői úgy döntöttek, szerződését felbontják, mert abban a szezonban egyetlen címet sem szerzett a müncheni együttessel. Mostanáig a Premiere televíziócsatorna szakkommentátoraként dolgozott.
Nem volt telt ház az Allianz Arénában, a lelátókon helyet foglaló (még így is) 64 ezer szurkoló pedig nem először adott hangot elégedetlenségének. Eleinte csak szórványos füttyszó kísérte a Bayern játékosainak megmozdulásait, majd a drukkerek „Magath, takarodj!” rigmusokat skandáltak.
Uli Hoeness, a csapat menedzsere már a találkozó előtt azt találta mondani, hogy „...ha veszélybe kerül a címvédés lehetősége, nem ülhetsz nyugodtan ölbe tett kézzel azzal, majd csak lesz valami”.

A lefújás után a menedzser és a csapat elnöke, Karl-Heinz Rummenigge viharos gyorsasággal távozott a stadionból, magára hagyva Felix Magathot, és mindez már előrevetítette a szakember további sorsát…

Megrendült iránta a bizalom.

Már a mérkőzés előtt fatális szakmai hibákat követett el, és ezeket a találkozó során sem sikerült helyrehoznia. Egy süllyedő hajóban ült, és kétségbeesett evezőcsapásokkal próbálta menteni a menthetőt – mindhiába.

A legendás mester nagy visszatérése

Szerdán döntöttek az elöljárók: Felix Magathnak azonnali hatálylyal távoznia kell.

A szakember 2004 júliusában érkezett a csapathoz, és két bajnoki, illetve kupagyőzelmet nyert a bajorokkal. A múltból azonban már nem tudott megélni, szerdán nem maradt számára más feladat, mint hogy a tréning után sok sikert kívánjon korábbi munkaadójának.

„Sajnáljuk, hogy meg kellett hoznunk a döntést – mondta Karl-Heinz Rummenigge, a Bayern elnöke. – Felix Magath remek munkát végzett az elmúlt két és fél évben, ám a jelenlegi helyzetünkre tekintettel lépnünk kellett. A váltás legfőbb oka, hogy nem látjuk biztosítottnak a következő szezonbeli BL-indulásunkat.”
Felix Magath utódja éppen elődje lesz: Ottmar Hitzfeld tér vissza a bajorok kispadjára. A szakembert csütörtökön mutatják be, és egy nappal később, pénteken már ő vezényli a Nürnberg ellen a gárdát.

Végezetül újfent hivatkozván néhány német sajtómunkás fantáziájára: Ottmar Hitzfeld kinevezésekor máris olyan híresztelések láttak napvilágot, hogy az újonnan kinevezett szakembert csak tűzoltómunkára, a szezon végéig szerződtették. Azért, hogy a vezetők időt nyerjenek, és a következő szezonnak már a legalkalmasabb edzővel vághassanak neki…

Hiába, Ottmar Hitzfeld legalább már tudja, amit most Felix Magath is tapasztalt: nem életbiztosítás a Bayern állandóan mozgó kispadján ücsörögni…

Szavazás

Melyik csapat nyeri a német bajnokságot?

---- A Bundesliga hétközi fordulójában a csapatok játéka helyett a kispadokra összpontosult a figyelem: Felix Magath Bayerntől való kipenderítése jókora szenzáció, emellett talán eltörpül, hogy szerda óta Jupp Heynckes is az állástalan edzők számát gyarapítja.

El kell ismerni, a Borussia Mönchengladbach trénere jobban nem is időzíthette volna lemondását, hiszen ezen a napon legalább nem az ő távozása jelentette a legnagyobb hírt, így csendben hagyhatta ott a gladbachiak kispadját. Az elsőség azonban mégiscsak az övé: ha az időrendiséget vesszük alapul, a szakember a negyedik, míg Felix Magath „csupán” az ötödik edző ebben a szezonban, aki távozott csapata kispadjáról.

Az ötszörös német bajnokcsapat remekül kezdte a szezont, négyszer hazai pályán győzött, ám ezt követően mintha valamit elvágtak volna, immáron tizenhárom mérkőzés óta nyeretlen az együttes. A gladbachiak zuhanni kezdtek a tabellán, és meg sem álltak a már kiesést jelentő tizenhatodik helyig. Mivel a téli szünet után sem sikerült feljebb kapaszkodniuk (a Cottbus ellen 1–3 és kedden a Nürnberg ellen gól nélküli döntetlen), Jupp Heynckes 215 nap munka után bedobta a törülközőt, és szerződése felbontását kérte. Ésszerűbb lett volna télen a váltás mellett dönteni, hiszen akkor a csapat az alapozást már az új edzővel kezdhette volna meg.

„Sajnálom, hogy így határozott Jupp Heynckes – mondta az együtes elnöke, Rolf Königs szerda délelőtt. – Remek, baráti kapcsolatban tudtunk együttműködni, igazi úriembert ismerhettem meg a személyében.”

A távozó edző utódja – ideiglenes jelleggel – korábbi segítője, a holland Jos Luhukay lett: a 43 éves szakember szombaton a Bielefeld ellen bizonyíthatja, hogy hosszabb távon is lehet rá számítani. ----

Szavazás

Melyik csapat nyeri a német bajnokságot?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik