Ciprus: az első nagy erőpróba

KEMÉNY KRISTÓFKEMÉNY KRISTÓF
Vágólapra másolva!
2007.02.03. 00:58
Címkék
A Várhidi Péter vezette magyar válogatott vasárnap este repül Ciprusra, hogy részt vegyen a hagyományos nemzetközi tornán. A kapitány hat újonccal a fedélzeten érkezik Limassolba (Kanta József a beteg Hajnal Tamás helyett „ugrik be”), és úgy tűnik, a nyitó meccsen inkább a rutinosabb labdarúgókat szerepelteti, szerdán pedig lehetőséget ad a tapasztalatlanabb játékosoknak is.
Kanta József (sötét mezben) eddig csak az utánpótlás-válogatottban mutathatta meg, hogy remekül ért a játék szervezéséhez
Kanta József (sötét mezben) eddig csak az utánpótlás-válogatottban mutathatta meg, hogy remekül ért a játék szervezéséhez
Meggyesi Bálint
Kanta József (sötét mezben) eddig csak az utánpótlás-válogatottban mutathatta meg, hogy remekül ért a játék szervezéséhez
Kanta József (sötét mezben) eddig csak az utánpótlás-válogatottban mutathatta meg, hogy remekül ért a játék szervezéséhez
Kanta József (sötét mezben) eddig csak az utánpótlás-válogatottban mutathatta meg, hogy remekül ért a játék szervezéséhez
Meggyesi Bálint
Kanta József (sötét mezben) eddig csak az utánpótlás-válogatottban mutathatta meg, hogy remekül ért a játék szervezéséhez
Várhidi Péter tartja a szavát. A szövetségi kapitány kinevezését követően azt ígérte: az újjáformált csapat zömét fiatal labdarúgók alkotják majd, csak olyan játékosnak küld meghívót, aki rendszeresen szerepel klubjában, és örömmel csatlakozik a kerethez.

Várhidi Péter tartja a szavát. Szemrebbenés nélkül kihagyta Dárdai Pált, aki hiába meghatározó játékosa a német Herthának, nem a jövő embere; nem viszi Ciprusra Vadócz Krisztiánt és Rajczi Pétert, akik éppen klubot váltanak, így zűrzavaros most körülöttük minden. Továbbá nem számol az angol másodosztályban szereplő Plymouth egyik legjobbjával, Buzsáky Ákossal, mondván, azon a poszton, amelyen a légiós szerepel, három labdarúgó előrébb áll nála a rangsorban.
Várhidi Péter nem a levegőbe beszélt, amikor hangsúlyozta, nem fél kipróbálni ismeretlen játékosokat – a Kanada elleni mérkőzést, illetve a Ciprusra utazó keretet tekintve komplett csapatnyi (11) újonc került be a válogatottba. Ám az már inkább butaság, mintsem bátorság lenne, ha a ciprusi torna nyitó meccsére csupa rutintalan futballista futna ki, így a szövetségi kapitány valószínűleg kedden olyan csapatot állít ki a házigazdák ellen, amelyben a fiatal tehetségek mellett akad néhány tapasztalt „öreg” is. Például Végh Zoltán. Az MTK kapusa az őszi szezonban bizonyította, nagyszerűen tud együtt dolgozni a fiatalabb korosztállyal, higgadtsága, tekintélyt parancsoló habitusa nyugalmat kölcsönöz az előtte futballozó védősornak. Mint Várhidi Péter többször elmondta, minden posztra két labdarúgót visz magával – igaz, a jobb oldali védő pozíciója bizonyos szempontból kivételt jelent, ebben a szerepkörben ugyanis csak Csizmadia Csaba játszik rendszeresen. Persze nem idegen ez a poszt Balogh Bélának sem, így elképzelhető, hogy a torna első meccsén az MTK-s látja majd el ezt a feladatot, ami azért sem lenne rossz gondolat, mert a mellette pályára küldhető Juhász Rolanddal, Rodenbücher Istvánnal és Vanczák Vilmossal évek óta összeszokott hátvédsort alkot – előbbi kettővel a kék-fehéreknél, utóbbival az U21-es válogatottban játszott együtt. A védelem tagjainak viszont fegyelmezettebbnek kell lenniük, mint eddig bármikor, hiszen előttük olyan középpályássor szerepelhet, amely inkább a kombinatív, virtuóz megoldásokat erőlteti, mintsem a kötött, egyszerű futballt.

Róth Antal új csapatot épít

Elkezdi a felkészülési munkát a Róth Antal vezette U21-es válogatott, amely már az őszi Európa-bajnoki selejtezőkre koncentrál. A keret vasárnap Dunavarsányba utazik, és csütörtök délutánig közösen edz, s közben kedden az NB II-es Felcsút ellen, majd két nappal később a Győri ETO ellen játszik felkészülési mérkőzést.

A keret:
Kemenes Szabolcs (Ferencváros), Kozma Tamás (Felcsút), Vadász Viktor (Fehérvár), Sipos Tamás (Nyíregyháza), Kovács Zoltán (Győr), Kovács Gábor (Vasas), Sütő László (Siófok), Guzmics Richárd (Haladás), Varga Róbert (Győr), Fodor Marcell (Felcsút), Szakály Péter (Kaposvár), Dudás Ádám (Győr), Farkas Péter (Vác), Schmatovich Gábor (Budafok), Demjén Gábor (Sopron), Pintér Ádám (MTK), Laczkó Zsolt (Ferencváros), Nagy Tamás (Vasas), Szatmári Lóránd (Pécs), Feczesin Róbert (Sopron), Szabó Viktor (Vác), Dzsudzsák Balázs (DVSC), Gulyás Máté (Újpest), Skita Tamás (Vasas)
A csapat legerősebb része a fedezetsor lehet: a jobb oldalon Gera Zoltánra vár a feladat, hogy elkérje s felhozza a labdát; a pálya tengelyében Tóth Balázsra és a betegséggel bajlódó Hajnal Tamás helyére meghívott Kanta Józsefre hárul a játék szervezése; a bal oldalon pedig Huszti Szabolcsnak sokszor kellene lefutnia az alapvonalig és középre ívelnie a labdákat.

„Nagyon örülök, hogy ismét meghívott a kapitány, és bár nem tudom, milyen felállásban lépünk pályára, a középpályának biztos jelentős feladata lesz – mondta Tóth Balázs, aki egy nappal a csapat után érkezik majd Ciprusra: hétfőn Athén érintésével repül Limassolba. – Gera Zoli, Huszti Szabolcs rutinos játékosnak számít, és már mögöttem is van néhány tétmeccs. Nekünk az a dolgunk, hogy segítsük a fiatalokat, mind a pályán, mind azon kívül.”

Ha Várhidi Péter nem változtat, és – akárcsak Kanada ellen – a Hrepka Ádám, Priskin Tamás ékpárnak szavaz bizalmat, mozgékony, gólerős támadósor próbálja majd feltörni a ciprusi védelmet. Az MTK csatára inkább a földön képes gondot okozni, a neki passzolt labdát sokszor egy érintésből teszi tovább, ügyesen fordul le védőiről, és rögvest lövőhelyzetbe kerül. Priskin Tamás agilisabb társánál, testi erejét kihasználva harcol a védők között, s a fejjátéka is jó, a két támadó különböző kvalitása tehát tökéletesen kiegészíti egymást.

Ha a magyar válogatott kedden legyőzi a házigazdát, egy nappal később a lett–bolgár párharc nyertesével meccsel, ha vereséget szenved, a másik ág vesztesével találkozik. Így is, úgy is lesznek új arcok a csapat második összecsapásán, és ha már elvitte, Várhidi Péter biztos kipróbálja az újoncokat. Fiatalok, rendszeresen játszanak csapatukban, és égnek a vágytól, hogy felhúzzák a nemzetiszínű dresszt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik