Erőtadó módi Erőt adó

ZOMBORI ANDRÁSZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2007.03.07. 12:02
Címkék
Ma már nem jelent újdonságot, ha élvonalbeli futballcsapatnál erőnléti edzők is segítik a vezetőedző munkáját. Győrött sincs ez másként, ahol a tréner, Klement István mindent tud játékosainak fizikai felkészültségéről, mégpedig a dr. Zakariás Géza vezette csoport jóvoltából.

A csapat még messze nem az igazi…

A tavaszi nyitó meccsen a REAC vendégeként 2–0-ra kapott ki az ősszel is igencsak botladozó Győri ETO FC, igaz, azóta 2–1-re legyőzte a dobogós ZTE-t – azonban tagadhatatlan, hogy a győri labdarúgók irigylésre méltó körülmények között élhetik mindennapjaikat. Épül-szépül a stadion, a legtehetségesebb fiatalok kollégiumi képzésben részesülnek, az a futballista pedig, akinek szerződést ajánlanak a klubvezetők, igencsak elégedett lehet sorsának alakulásával. Győrött ugyanis a játékosoknak csakis a sporttal kell foglalkozniuk, így nagyrészt rajtuk múlik, befutják-e a pályát, amelyet gyerekként megálmodtak maguknak. Az ETO-nál egyébként tudományos és módszertani csoport – amelybe az erőnléti trénerek, az orvosok, a masszőrök és a pszichológus is beletartozik – segíti az edzők munkáját, és talán nem is gondolnánk, mennyire hasznos az említettek összehangolt tevékenysége.

„Négy fontos területe van a munkánknak – kezdte a beszélgetést a módszertani osztály irányítója, Zakariás Géza. – Az egyik a terhelésdiagnosztika, amikor megnézzük, az edzések, mérkőzések milyen válaszr e akciókat váltanak ki a labdarúgók szervezetéből. A teljesítménydiagnosztikánál a gyorsaságot, az erőt, az állóképességet és a hajlékonyságot mérjük, a harmadik terület pedig, amikor a sérülések megelőzésére, illetve a beteg játékosok mielőbbi felépülésének elősegítésére helyezzük a hangsúlyt. Végül, de nem utolsósorban az elméleti képzést említeném, ezeken az előadásokon a teljes edzői kar, valamint a futballisták is részt vesznek.”

A méréseknek köszönhetően több tízezer adatot ismerhetnek meg a szakemberek, így meghatározható, egy adott korcsoportban milyen paraméterek a kívánatosak. Amikor például Priskin Tamás az ETO-tól az angol Watfordhoz szerződött, az üzlet megkötése előtt menedzsere kérte a támadó előző három esztendőben produkált eredményeit, így dokumentálni tudta a leendő vásárlónak a futballista fejlődését.

„Tudomásul kell venni, a fejlődés nemcsak edzésfüggő, a tehetségnek és a genetikának is szerepe van benne – folytatta a szakember. – Aki a megfelelő edzésingerek hatására nem képes fejlődni, sajnos nem elég tehetséges. Mondhatom azt is, az a sportoló, aki a kemény munkát nem tudja vállalni, nem válhat sztárjátékossá. Mindegyik gyerekből nem lehet csodálatos labdarúgót faragni, de ha a kezünkbe akad egy tehetség, belőle a lehető legtöbbet kell kihozni. Nem mindegy, hogy valaki egy edzésgyakorlatból hármat, ötöt vagy nyolcat tud teljes erőből megcsinálni, a rosszat felesleges ismételgetni. Nagyon fontos, hogy a srácok olyan intenzitással gyakoroljanak az edzéseken, hogy aztán bírják a tétre menő mérkőzéseket.”

Cáfolhatatlan.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik