Ragyogó lesz az új csapat

ZOMBORI ANDRÁSZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2007.03.08. 00:29
Címkék
Kedden Dunavarsányban az Újpest ellen játszott felkészülési találkozót (és nyert 3–1re) az U20-as válogatott, legközelebb azonban már tétmérkőzés vár a fiatalokra: az Alpok–Adria-kupában március 24-én Szlovénia, négy nappal később pedig Olaszország ellen meccsel az együttes.

A jelenleg is zajló Alpok–Adria kupát még Várhidi Péter vezetésével kezdte az U20-as válogatott, menet közben azonban Róth Antal vette át a csapat irányítását. Ennek oka az volt, hogy ez a korosztály alkotja a 2007-es Európa-bajnoki selejtezőkön induló U21-es gárdát, ennek az együttesnek pedig a Pécs és a Feyenoord korábbi 29-szeres válogatott labdarúgója a szövetségi edzője. Ami az azóta lejátszott párharcokat illeti, három idegenbeli fellépésük volt a fiataloknak: Szlovákiát 1–0-ra, Szlovéniát 2–1-re győzte le a csapat, Olaszország ellen pedig 1–1-es döntetlent ért el. Öt fordulót követően így Magyarország tíz ponttal az első helyen áll – Szlovákia ellen korábban hazai pályán 3–1-re veszített, Horvátországot ugyanakkor 3–0-ra legyőzte –, és nem elképzelhetetlen, hogy az elsőség június 5-én, a horvátok elleni idegenbeli párharcon dől majd el.

„Örülök annak, amikor élvonalbeli csapatok ellen tudunk felkészülési meccset játszani, de fontosnak tartom azt is, hogy a játékosok lemérhessék, hol tartanak a nemzetközi mezőnyhöz viszonyítva – mondta Róth Antal. – Az Alpok–Adria-kupa lehetőséget kínál erre, és reményeink szerint összeáll az a csapat is, amely még ebben az esztendőben megkezdi az Európabajnoki selejtezőket. Bízom benne, hogy a lehető legkevesebb sérülés nehezíti a munkánkat, miként abban is, hogy a keretnél szóba jövő futballisták a teljesítményükkel kivívják, hogy edzőik minél többet szerepeltessék őket az élvonalbeli összecsapásokon.”

Való igaz, egyáltalán nem mindegy, hogy az 1986. január 1-je után született labdarúgók – ők szerepelhetnek a két sorozatban – mennyi játéklehetőséghez jutnak majd a klubjukban. Az ugyanis borítékolható, hogy az Európa-bajnoki kvalifikáció nem lesz sétagalopp, a 2009-es, svédországi döntőre csakis bravúrosan teljesítve lehet kijutni. És hogy hol tart jelen pillanatban az U20-as gárda Róth Antal szerint?

„Javítanivaló mindig van, ezt megmutatta az Újpest elleni keddi kilencven perc is – folytatta a szövetségi edző. – Egyelőre csak alakulgat a keret, nincs meg a kellő összeszokottság, a megengedettnél többször hibáztunk. Vannak jobb és kevésbé jó periódusok, de az előkészületi találkozók kiváló lehetőséget adnak a hibák kijavítására. A cél ugyanis nem lehet más, mint hogy az Európa-bajnoki selejtezőkön valamennyi ellenfelünkkel szemben reális esélyünk legyen a győzelemre.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik