A gyűlölködők meccse

KEMÉNY KRISTÓFKEMÉNY KRISTÓF
Vágólapra másolva!
2007.03.20. 18:54
Címkék
A meccs már a múlt héten elkezdődött. José Mourinho, a Chelsea vezetőedzője és Martin Jol, a Tottenham trénere oda-odaszúrt a másiknak, s nyilatkozataival hergelte az ellenfelet. Ismerve a két klub fanatikusainak egymás iránt érzett gyűlöletét és az első összecsapás után történt rendbontást, ez nem volt túl megfontolt ötlet.

Azt minden londoni pontosan tudja, hogy nem szíveli egymást a két klub. Arra azonban még a leggyanakvóbb helyi rendőrök sem gondoltak, hogy míg a 3–3-as végeredménnyel végződő Chelsea–Totthenham FA-kupa-negyeddöntőn semmiféle rendbontás nem történt, órákkal a mérkőzés lefújását követően, a városban összecsap a két tábor. Aki látta a Futballfaktor című filmalkotást, annak nem újdonság, hogy a Chelsea huligánjai rendre megszervezik az esti bunyókat, és sokszor valóságos utcai háború lesz a kocsmai pofozkodásnak induló csetepaté vége. Ez történt a Spurs elleni összecsapás után is, amikor a két szurkolósereg néhány csoportja telefonos egyeztetés után egy londoni pub előtt találkozott, ám ezt a randevút egy szerelmespárnak sem ajánlanánk, ugyanis valódi vérontás lett a légyottból: többen szúrt sérülésekkel kerültek kórházba, a bár környékén pedig hatalmas károk keletkeztek.

Nem meglepő tehát, hogy az ezúttal a Tottenham otthonában, a White Hart Lane-en megrendezett mérkőzésen a rendőri biztosítás is szervezettebb volt, mint a múlt héten. A londoni hatóságok azonban ennek ellenére sem voltak nyugodtak az összecsapás előtt, ugyanis az elmúlt napokban a két csapat vezetőedzője több olyan nyilatkozatot tett, amely könnyedén felháboríthatta az ellen híveit. Minden úgy kezdődött, hogy az első mérkőzésen 3–1-es hátrányból állt fel hazai pályán a Chelsea, és ezt a bravúrt José Mourinho rögvest kollégája, Martin Jol orra alá dörgölte: „Ezt csak a legjobb csapatok tudják megvalósítani, így nem is kezdem el magyarázni a nyerő taktikát a Tottenham illetékeseinek...”

A Spurs holland trénere ekkor még nem esett neki a portugál sztáredzőnek: először csapata teljesítményéről beszélt, később viszont már elmondta a véleményét José Mourinhóról is.

„Az első félidőben otthonában futballoztuk le a Chelsea-t, ezt a dicsőséget pedig nem sok csapat tudja felmutatni – mondta Martin Jol. – Ami pedig José Mourinhót illeti: elismerem, hogy remek szakember, s ezt az eredményei is bizonyítják, de amikor egy ember rendre saját magát fényezi, az szánalmas. És a többi kollégájával szemben is tiszteletlenség.”

Az viszont vitathatatlan, hogy José Mourinho remekül keveri a kártyáit: mint mondta, a Chelsea-re annyi tétmérkőzés vár a szezonban, hogy lehetetlen lenne tizenkét-tizenhárom futballistával végigjátszani az idényt, ezért minden találkozón más-más összeállításban küldi pályára csapatát.

„Szerintem nincs még egy gárda Európában, amelyik annyi meccset játszik, mint mi, ezért alkalmazom a rotációs rendszert” – így a portugál szakvezető, aki a Tottenham ellen ismét az Andrij Sevcsenko, Didier Drogba ékpárnak szavazott bizalmat (a hét végén az elefántcsontpartit például pihentette). Kiderült, jól választott, hiszen annak ellenére, hogy a Spursnek voltak nagyobb helyzetei, az ukrán csatár szerzett vezetést, méghozzá egy parádés góllal. Aztán pedig Didier Drogba villant, és adott gólpasszt (mellel!) az általában csereként lehetőséget kapó Shaun WrightPhillipsnek.

A Chelsea nyert, továbbjutott, és játszhat a Blackburn ellen az FA-kupa elődöntőjében.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik