A húszéveseké a világ

ZOMBORI ANDRÁSZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2007.03.25. 00:08
Címkék
Róth Antal keze alatt ismét sikeres korosztályos válogatott formálódik: az U20-as csapat az Alpok–Adria-kupa szombati mérkőzésén, ha nem is sziporkázó játékkal, de biztosan verte meg Szlovéniát, így szerdán Olaszország ellen a Bozsik-stadionban a tét a csoport első helyének megszerzése lesz.

Volt idő, amikor felnőttváloga tott mérkőzést is rendeztek a siófoki stadionban, a város csapata pedig hazai szinten sztároknak számító labdarúgókkal harcban volt a bajnoki címért. Manapság Siófokon nincs akkora futball-láz, mint a kilencvenes évek elején, a Bodajk FC Siófok az NB II Nyugati csoportjában szerepel – igaz, ott nem rosszul, öt pont hátránya van az éllovas Felcsúttal szemben –, és az is jelentős eseménynek számít, ha az U20-as válogatott lép pályára az arénában.

Noha a szervezők nagyon helyesen úgy döntöttek, hogy az érdeklődőknek nem kell fizetniük a belépésért, a zord időjárásnak betudhatóan nagyon kevesen voltak a lelátókon (itt kell megjegyezni, hogy szerdán Olaszország ellen a Bozsik-stadionban játszik a csapat, és a belépés akkor is ingyenes lesz): szombat délután az Alpok–Adria-kupában mérkőzött meg Szlovéniával az U20-as együttesünk. Miután az ősszel Hrepka Ádám és Simonfalvi Gábor góljával idegenben is legyőzte riválisát, ezúttal is a meccs esélyesének számított. Amióta Róth Antal 2006-ban átvette Várhidi Pétertől a korosztályos csapat felkészítését, a nemzetközi porondon három idegenbeli mecscse volt a válogatottnak, és a már említett szlovéniai győzelemnek, továbbá a szlovákok legyőzésének, valamint az olaszországi pontszerzésnek köszönhetően jó esélye van rá, hogy az első helyen végezzen a versengésben.

Ezek a találkozók egyébként azt a célt szolgálják, hogy ütőképes keret álljon össze a hamarosan kezdődő Európa-bajnoki selejtezőkre, ugyanis az európai ranglistán az előkelő tizenhatodik helyen álló magyar csapatnak Szerbiával, Lettországgal, Fehéroroszországgal és San Marinóval kell majd megküzdenie, ráadásul az esetleges csoportgyőzelem sem garancia arra, hogy a gárda ott lesz a svédországi nyolcas döntőben. Mégpedig azért nem, mert a tíz csoportgyőztes és a négy legjobb második közül csak hét lesz tagja az elitnek Svédország mellett. Mostanra az is eldőlt, hogy az ellenfelekkel mikor mérkőzünk, és bizony a program nem a mi vágyaink szerint alakult…

Nem titok, Róth Antal azt szerette volna, ha az első selejtező mérkőzést csak 2007 őszén játssza a csapat. Ennek több oka is volt: egyfelől addigra jobban összeszokott volna a válogatott, másrészt akkor bizonyosan számolhatna az U19-es válogatott legtehetségesebb játékosaival – többek között Németh Krisztiánnal, Farkas Balázzsal és Vass Ádámmal –, akik reményeink szerint júniusban a saját korosztályuk Eb-döntőjében lesznek érdekeltek. Az illetékeseknek március 13-ig kellett volna egyezségre jutniuk a játéknapokat illetően, ez azonban nem sikerült, így az UEFA döntött ebben a kérdésben. Kell-e mondani, nem ősszel kezdünk, hanem júniusban (2-án vagy 3-án), mégpedig Fehéroroszországban, majd három nappal később a letteket látjuk vendégül. A csoport rangadójának számító, Szerbia elleni találkozóra szeptemberben Magyarországon kerül sor. Ez azonban a távolabbi jövő, a jelen pedig az Alpok–Adria-kupa.

Nos, a Szlovénia elleni kilencven perc is megmutatta, van még miben fejlődnünk. Mindez igaz azzal együtt is, hogy a győzelem egy pillanatig sem forgott veszélyben, és a fiatalok biztos sikert arattak. A győzelmek, a nemzetközi párharcok esélyt kínálnak arra, hogy az Európa-bajnoki selejtezőkre szerethető, továbbjutásra esélyes csapat alakuljon ki. A cél ugyanis ez.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik