A csoportelsőség a tét

ZOMBORI ANDRÁSZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2007.03.27. 15:46
Címkék
A Róth Antal vezette U20-as válogatott szombaton Alpok–Adria-kupamérkőzésen 2–0-s győzelmet aratott Szlovénia ellen, így az esetleges Olaszország elleni szerdai siker már azt eredményezné, hogy a magyar csapat az első helyen végez a sorozatban.

Ki ne tudná, ennek a korosztálynak – amelybe az 1986. január 1. után született labdarúgók tartoznak – elsősorban a júniusban kezdődő Európabajnoki selejtezőkre kell ütőképes csapattá formálódnia, azonban az is fontos, hogy az addigi nemzetközi megmérettetések milyen eredményeket hoznak. Nos, különösebb panasz nem érheti a fiatalok teljesítményét, hiszen az Alpok–Adria-kupában az eddig lejátszott hat fordulóban négy győzelem, egy döntetlen és egy vereség a mérleg, és ez egyben azt is jelenti, hogy a csoportgyőzelemről a magyar együttes saját maga dönthet. Igaz, a versengés rendkívül kiegyensúlyozott, azonban ha az U20-as válogatott a hátralévő két mérkőzésén három pontot szerez, az ellenfelek eredményétől függetlenül biztosan az első helyen zár.

„Siófokon a rendezők mindent elkövettek azért, hogy jó minőségű pályán játszhassunk a szlovénok ellen, és szerdán a Bozsik-stadionban is olyan játéktéren fogadhatjuk az olasz válogatottat, ami méltó a futballhoz – utalt a minőségi labdarúgáshoz elengedhetetlenül szükséges megfelelő pályák fontosságára Róth Antal szövetségi edző. – Mindenki tudja, az Európa-bajnoki selejtezőkre készülünk, és szeretnénk olyan otthonra lelni, mint amilyen a korábbi időszakban a dunaújvárosi stadion volt.”

Aki járt mostanság a felújított kispesti stadionban, tanúsíthatja: a nem is oly rég még mindenki által kritizált pálya a felújításnak köszönhetően valóban alkalmas arra, hogy futballozni lehessen rajta. A magyarországi viszonyok ismeretében ezt meg kell becsülni...

A szerdai találkozóra készülő keretben annyi változás történt szombat óta, hogy a Ferencváros két játékosa, Kemenes Szabolcs és Laczkó Zsolt csapata bajnoki mérkőzése után csatlakozott a többiekhez, valamint úgy tűnik, az ETO mandulagyulladással bajlódó védője, Varga Róbert is bevethető állapotban lesz. De mit kell tudni erről a korosztályról, milyen eredményt várhatunk az U20as válogatottól az Eb-selejtezőkön?

Róth Antal a segítőivel negyvenkilenc labdarúgót nézett meg az elmúlt időszakban azért, hogy minél nagyobb rátekintése legyen a k o r osztályra. Noha a csapat szállítja az eredményeket, mégis azt kell mondani, a szakmai stáb egyelőre keresi azt a magot, amelyre építve neki lehet majd indulni a selejtezőknek. Az ideális az lenne, ha a jelöltekből a lehető legtöbben rendszeresen szóhoz jutnának az élvonalban, a helyzet azonban nem annyira jó, mint volt az 1983–84-es korosztálynál. A kapusok, Kemenes Szabolcs, Hegedűs Lajos és Bogdán Ádám valamennyien az NB II-ben szerepelnek, a védők közül pedig a Szlovénia ellen szerephez jutók közül csak a győri Kovács Zoltán számít stabil tagnak a klubjában. A középpályán már jobb a helyzet: az MTK-s Pintér Ádám, a kaposvári Szakály Péter és a pécsi Szatmári Lóránd egyaránt sokra hivatott, és ugyanez elmondható a két támadóról, az egyaránt gólerős soproni Feczesin Róbertről és MTK-s Hrepka Ádámról is. Egy biztos, az Alpok–Adria-kupa eredményei, a győzelmek csak kiindulási pontot jelenthetnek, igazán markáns csapat sok munkával alakulhat ki. No és akkor, ha a korosztály legjobbjai valóban számításba vehetők a keret összeállításánál…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik