Brazsírok

KEMÉNY KRISTÓFKEMÉNY KRISTÓF
Vágólapra másolva!
2007.04.02. 10:34
Címkék
Orvosilag is bizonyított tény, hogy a latin népcsoportok tagjai hajlamosak a hízásra. A brazilok szerint azonban nem ez, hanem az amerikai gyorséttermek egészségtelen ételei a hibásak abban, hogy egy-egy futballistájuk súlyfelesleggel küzd.

Már évek óta megy az egymásra mutogatás. Míg a brazil futballrajongók az Egyesült Államokat teszi felelőssé azért, hogy több dél-amerikai labdarúgó is súlyproblémákkal küszködik, addig az Iowa State University kutatói kimutatták: az amerikai lakosság nagy része éppen a brazil szappanoperák miatt kövér. A neves egyetem szakemberei hosszú ideje keresik az okát, miért mutat növekvő tendenciát a jelenség, hiszen az USAban élő emberek immár kétharmada túlsúlyos, s ezért a különféle egészségügyi bajok is megsokszorozódtak a tengerentúlon. Ha az amerikai hölgyeknél az iránt érdeklődünk, ki is a modern élet tökéletes férfiúja, sokan az egyik szappanopera romantikus hősét említik meg, de a pasik nagy része is név szerint ismeri a sorozatok latin szépségeit. Ez még nem is lenne baj, ám – mint azt a szakértők állítják – a délutánok során több egészségtelen étel fogy el, mint a Superbowl napján. Mégiscsak jobb teli szájjal csámcsogni az összekuszálódott szálakon…

A brazil futballszurkolók – főleg azóta, amióta Brazíliában is mozivászonra került a Super Size Me című botrányfilm – az amerikai gyorséttermek számlájára írják, hogy egy-két kedvencük hajlamos a hízásra, mondván, az európai élcsapatokban profiskodóknak amenynyire tele van a pénztárcájuk, olyannyira üres a fejük, s rendre egészségtelen ételt fogyasztanak. Bár ebben is van igazság, a probléma nem itt keresendő.

A latin népek testfelépítése, szervezete eltér az európaiakétól, illetve az afro-amerikaiakétól: a brazilok izomzata lazább, a zsír viszont könnyebben ragad meg a testükben, mivel az anyagcseréjük lassabb, s a táplálékot is másképpen dolgozza fel a szervezetük.

– Leegyszerűsítem a magyarázatot – mondta lapunknak dr. Fekete Ferenc szakértő, aki kérésünkre jellemezte a latinamerikaiak testkultúráját, életvitelét. – Ahogy az európai embereknél rengeteg különféle testfelépítésű ember él, úgy a brazilokat két nagyobb csoportba sorolhatjuk. Az egyik típus magas, szikár, szálkás izomzatú, míg a másik alacsony, zömökebb, vastag, erős csontozatú, masszív izomzatú. Ez talán az eltérő életszínvonalra vezethető vissza: a jómódúbb családokban felnövők az évszázadok során táplálóbb, egészségesebb ételeket fogyasztottak, míg a szegényebb körülmények között élők kevesebb fehérjét, inkább zsírban és szénhidrátban gazdag ételt ettek. Ezeket a tápanyagokat gyorsabban megemészti az ember, és rövidebb ideig dolgozza fel a szervezet. A futballt figyelembe véve ez segíti a gyors, hirtelen mozdulatokat, rövid vágtákat s mozgékonyabb cseleket. Mi több, ez ugyanígy igaz lehet az agysejtekre is, tehát a pillanatnyi döntéseket is máshogy hozza meg ez az embertípus. Ezért is hívjuk a latinokat temperamentumos népnek. Ám ezek a játékosok nem annyira kitartóak, s az állóképességük sem olyan jó, mint az ellenfeleiké. Ami pedig a súlyfelesleget illeti: némely brazil labdarúgó – és róluk tudjuk is, hogy szegény körülmények között éltek, akárcsak az őseik – valóban hajlamos a hízásra. Ennek ellenére ez nem akadályozza meg őket abban, hogy azonos szinten teljesítsenek.”

Valami tényleg lehet ebben, hiszen a gazdag családból származó brazilok (Kaká avagy régebben Socrates fogorvos úr) sosem voltak túlsúlyosak.

Ugyan már Romário kapcsán is felvetődött, hogy a gólzsák súlyfelesleggel küszködik, a legerősebb kritikákat Ronaldo kapta ezen a téren. A Fenoménnek becézett csatárra az elmúlt évben új névkártyát akasztottak: a Milan támadóját Spanyolországban „Michelines”-nek nevezték – ezt a szócskát disznóvágások alkalmával említik a leggyakrabban, ugyanis a kifejezést a hurkát töltő, rendre kövér emberekre mondják. Tény, amikor Ronnie berobbant a világ futballjába, 76 kilogrammot nyomott, s bár most 84 kiló körül van a súlya, egyes hírek szerint az 1999-ben elszenvedett térdszalagszakadása után egy mázsa volt… Ennek ellenére a teljesítményén ez nem látszott meg, és a kövérségét illetően sem volt mindenki megbotránkozva: José Luis Runco, a brazil válogatott orvosa úgy vélte, a csatáron nem háj, hanem izom van: „A látszat sokszor csal...” – így a doktor.

A Liverpool elleni BL-kiesés után közzétett fotók viszont ezt a lehetőséget kizárták Ronaldinho esetében: a 2005-ös aranylabdásról a spanyol lapok közöltek egy-egy képet – az egyik felvételt a vb előtt, a másikat a Liverpool elleni búcsút követően készítették. Nos, a korábbi fotón Ronaldinho teste bármelyik görög szobor mellett megállná a helyét, utóbbin viszont – az újságok szerint – jól láthatóak a klasszis úszógumijai. Persze, a Barca sztárja nem süllyed el szégyenében, továbbra is úszik a boldogságban, s arra készül, hogy csapatával megvédje a bajnoki címet, ráadásul Lionel Messi, a katalánok argentin zsenije is megvédte az ominózus fotók megjelenése után: „Van, hogy egy színész szándékosan magára vesz néhány kiló pluszt, hogy még jobban, még hitelesebben eljátssza a szerepét. Ilyenkor pedig senki sem vágja a fejéhez, hogy dagadt. Ronaldinho, ha hízott egy-két kilót, ha nem, még mindig a világ legjobbja, és ezt játéka, góljai bizonyítják is.”

Mindenesetre valamelyik brazil televíziós csatorna lassan elkezdhet forgatni egy újabb szappanoperát, amelyben a selecao futballistái a főszereplők: a hízással vádolt Adriano, Ronaldo, Ronaldinho története biztos az Egyesült Államokban is slágersorozat lenne, s akkor megint lenni mire, kire fogniuk a pluszkilókat az amerikaiaknak…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik