Csodagólt rúgott a brazil Brémában

VOLESZÁK GÁBORVOLESZÁK GÁBOR
Vágólapra másolva!
2007.04.22. 23:06
Címkék
A németek egyöntetűen állítják: az év gólját szerezte péntek este a brazil Diego a Werder Bremen–Aachen bajnoki hosszabbításában. A brémaiak karmesterének érdemeit aligha csökkenti, hogy a kicsivel több mint hatvankét méterről kapuba ívelt labdáját nem foghatta a vendégek kapusa – mivel ott sem volt…

Negyvenezer szempár tapadt a labdára, amikor a brémai Diego saját térfeléről, 62.6 méterről (a precíz németek pontosan lemérték!) kapura lőtt. Olyan volt, mint egy lassított felvétel: a labda hosszasan szállt a levegőben, majd aláhullott, lepattant az ötösön belül, onnan a léc belső felére vágódott – aztán a hálóban kötött ki.

Kérdezhetnénk: hol volt a kapus, hogy közbeavatkozzon?

Nos, úton „hazafelé”…

A Werder Bremen 2–1-es vezetésénél, a 93. percben az aacheniek a bal oldalról végezhettek el szabadrúgást, Kristian Nicht pedig elhagyta kapuját – ő is előrement, hogy fejeljen. A beadás gyengére sikerült, a hazai védők tisztáztak, a labda pedig Diego elé került. „Sikerült

levennem a labdát, s láttam, Kristian Nicht még távol jár a kaputól, így lőttem…” – mesélte lelkesen a brémaiak brazil légiósa, aki ezzel a találattal az európai futballszínpad csodabogara is lett egyben.

Bár ritkán látni remekbe szabott távoli gólt, a futballtörténelemben volt már hasonlóan szép, sőt talán szebb megmozdulás is. Igaz, a Bundesligában meglehetősen kevés… Német pályán ilyen – illetve ehhez hasonló – gólt legutóbb két esztendeje, Dárdai Pál csapattársaként a szintén brazil Marcelinhótól láthattunk a Hertha Freiburg elleni bajnokijának hatodik percében (a vége 3–1es berlini győzelem lett).

Más országokból is akad példa, bőven.

Tavaly májusban a kolumbiai válogatott kapusa, Luis Martínez lőtt gólt a lengyel Tomas Kuszczaknak – méghozzá kirúgásból, mintegy 85 (!) méterről, míg David Beckham tizenegy éve a Wembleyben szerzett félpályás találatának köszönhetően került be a köztudatba, s folytathatjuk a sort Gheorghe Hagival, Rivaldóval vagy a Liverpool játékosával, Xabi Alonsóval, aki már kétszer volt eredményes meszsziről. Elit társaságba keveredett tehát Diego – akkor is, ha üresen tátongó kapuba kellett lőnie, mert a kétségbeesetten visszarohanó kapus még sehol sem volt.

Ám hogy ez mennyire nem számít, íme egy hazai példa: két éve áprilisban a soproni Somorjai Tamás a kezdőkörből emelt kapura, nem túl erős labdáját pedig Szűcs Lajos Lipcsei Péter „közbenjárásával” ügyetlenkedte a hálóba. Vagyis lehet, eleve több, mint fél sikert jelent ekkora távolságból, dacolva a nehézségekkel, eltalálni a kaput.

Hogy van kapus, vagy nincs – másodlagos…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik