Megint jönnek a fiatalok

ZOMBORI ANDRÁSZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2007.05.04. 23:44
Címkék
A bajnokság első felében, amikor szárnyalt az MTK Budapest, másról sem lehetett hallani, minthogy a labdarúgók közül többeket külföldi klubok szeretnének megszerezni. Tavaszra ugyan visszaesett a fővárosi együttes teljesítménye, azonban így is szinte bizonyosan dobogón végez, és az érdeklődés ugyancsak megmaradt a futballisták iránt.

A bajnokság kezdetekor senki sem mondta az MTK Budapest elöljárói közül, hogy a csapattól bajnoki címet várnak el, így aligha élik majd meg tragédiaként, ha a 2006–2007-es bajnoki évadot mondjuk másodikként – négy fordulóval a zárás előtt erre van a legnagyobb esély – fejezik be. Ugyanakkor az is tény: az ősszel lejátszott mérkőzéseket követően, amikor 13 győzelem, két döntetlen és két vereség volt a fővárosiak mérlege, sokan hittek abban, hogy a versengés végén aranyérmes is lehet a Hungária körúti gárda. Az esély erre – legalábbis papíron – még nem szállt el, de az is igaz, hogy ezt a bajnokságot immár csakis a DVSC veszítheti el…

„Négy mérkőzés van még hátra, bízom abban, hogy az Újpesttel és a Zalaegerszeggel szemben meglévő előny elegendő lesz, és megtartjuk a második helyet – adott helyzetelmezést a hátralévő fordulókra Garami József, az MTK Budapest szakmai igazgatója. –

Az elmúlt hetek gyenge teljesítménye, valamint a DVSC jó szereplése után a realitástól való elrugaszkodás lenne azt állítani, hogy mi nyerjük a bajnokságot. Egyébként úgy gondolom, a csapattól a második hely megszerzése is szép teljesítmény lenne, de az is igaz: a tavasszal nem tudtuk azt a szép, tetszetős játékot produkálni, mint az őszi eredményesség idején.”

Hogy miért, arra alighanem több magyarázat is létezik, de egyet nem szabad figyelmen kívül hagyni. A hosszú távú versengésben egyértelműen bebizonyosodott, a listavezető Lokinak erősebb a játékosállománya, a sérülések miatt kidőlő futballisták pótlását az MTK-nál nem tudták megoldani. Igaz, az MTK-nál jegyzettebb csapatoknál is tapasztalhattuk, mit jelent, ha alapemberek hiányoznak hosszabb ideig a védelemből: a Manchester United–Milan BL-párharc kimenetelét (többek között) az döntötte el az olasz gárda javára, hogy a négy különböző megméretésben érdekelt angol csapatnál nem tudták megfelelően pótolni a bekksorból hiányzó játékosokat.

Garami József azt mondja, edzői pályafutása során talán sohasem kellett annyi problémával megküzdenie, mint most tavasszal. Nagy kérdés, mit mond majd egy esztendő múlva a mesteredző, mivel borítékolható: a jelenlegi játékoskeretből többen külföldön folytatják pályafutásukat. Az MTK ugyanis három esztendővel ezelőtt azt a stratégiát hirdette meg, hogy a fiatalokra épít, közülük mind többnek ad játéklehetőséget az élvonalban, és a klub működtetése érdekében megpróbál anyagilag is profitálni ebből.

„Mint mindenki más, én is szeretek győzni, a rám bízott csapattal a lehető legelőkelőbb helyen akarok végezni, de tudomásul veszem: aki megérett rá, az külföldre igazol – mondta Garami József. – Így lesz ez most a nyáron is, mert bár pontosan nem tudni, mennyien maradnak a mostani játékosállományból, de várhatóan háromnégy labdarúgó távozik tőlünk. Az élet azonban ettől még megy tovább, jönnek a fiatalok, új csapatot kell építenünk…”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik