A vágtázók

MÁTAY ANDREAMÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2007.05.07. 00:43
Címkék
Indul a szabadtéri idény atlétikában, megkoronázva az augusztusi oszakai világbajnoksággal, s célkeresztben a jövő évi pekingi olimpiai játékokkal. A klasszikus számban, a 100 méteres férfi síkfutásban várhatóan három sprinter áll majd az érdeklődés középpontjában: a jamaicai Asafa Powell, az amerikai Maurice Greene és a barbadosi Obadele Thompson.

Négy évvel ezelőtt, a párizsi világbajnokságot követően az atlétavilág a 100 méteres síkfutást siratta. Kim Collins 10.07 másodperccel lett első, ennél gyengébb eredménnyel még sohasem nyertek vb-t. Egy év sem kellett azonban ahhoz, hogy a legrövidebb vágtaszám ismét az érdeklődés középpontjába kerüljön. Két 22 éves sprinter remekelt: az amerikai Justin Gatlin 9.85 másodperccel olimpiai bajnok lett, a jamaicai Asafa Powell 9.87 másodpercig jutott, s a pontozásos világranglistán ő végzett az élen. Azóta mindketten világrekordot (9.77) futottak, ám a két csúcstartó összecsapása elmaradt. Gatlint ugyanis tavaly doppingvétség miatt eltiltották, így Powell igazi ellenfél nélkül maradt. A hírek szerint mégsem lesz könnyebb az élete, hiszen a korábban szintén világcsúcstartó (9.79) Maurice Greene ismét csatasorba áll, s a világ legjobb eredményével (9.69) büszkélkedő Obadele Thompson is nagyon készül.

Óvatos a jamaicai Asafa Powell először 2005 júniusában javította 9.77 másodpercre a világrekordot, de a nagy európai versenyeken sérülés miatt már nem indult el, s a helsinki világbajnokságot is kihagyta. Tavaly remek formában volt, kétszer is megismételte legjobbját, minden versenyét megnyerte, ám 2006-ban nem rendeztek sem világbajnokságot, sem olimpiát, így világraszóló győzelemmel még nem büszkélkedhet. Nem csoda, hogy az idén elsősorban az a célja, hogy egészséges maradjon, s augusztusban az oszakai világbajnokságon ő legyen a legjobb. Úgy tervezte, április közepén Walnutban kezdi az évet, a jamaicai 4x100 méteres váltóban lépett volna pályára. Ám a 15 fokos hőmérséklet és a borult ég hatására megváltoztatta elhatározását. „Nem akarok kockáztatni – magyarázta a lelátón. – Az idén nem versenyzek sokat, egyetlen célom van, a világbajnoki arany.”

Ám hiába volt óvatos, egy apróbb sérülés mégis utolérte, néhány nappal ezelőtt megfájdult a térde. Emiatt még a kingstoni nemzetközi versenyen való részvételét is lemondta.

„Napról napra alakítjuk az edzéstervét – mondta Stephen Francis, Powell trénere. – Semmit sem sietünk el.”

Powell cáfolta azokat a feltételezéseket, miszerint Oszakában duplázásra készülne: „Tudom, hogy az edzőm és a menedzserem azt szeretné, ha kétszázon is rajtolnék, de bőven elég lesz nekem a száz és a négyszer száz méter.” Fogműtét miatt pihent az amerikai Maurice Greene ugyancsak a lelátón ült Walnutban, ő is kénytelen volt lemondani a május eleji versenyzést. A 100 méteren olimpiai és háromszoros világbajnok amerikai egy fogműtét miatt halasztotta el a kezdést. De nagyon fogadkozik, s bár elsősorban a pekingi olimpia aranyát vette célba, már az idén szeretné meglepni a fiatalokat. Igaz, még ő sem igazán „öreg”, csupán 33 éves.

„Szükségem volt egy kis pihenőre – magyarázta. – De ha szeret valamit az ember, akkor nem egykönnyen hagyja abba, ezért ismét edzésbe álltam. A legfontosabb, hogy egészséges legyek, most nem panaszkodhatom, nincs semmilyen sérülésem. Az egyetlen gond, hogy ki kellett húzatnom a bölcsességfogamat, de remélem, hogy nemsokára versenyezhetek.”

Greene az első olyan atléta, akinek sikerült világbajnokságon 100 méteren és 200 méteren is győznie. Csak a saját teljesítményére koncentrál, az ellenfelek nem foglalkoztatják.

„Pekingbe győzni megyek, és kész. Nem érdekelnek a másodpercek, és az sem, ki fut még a mezőnyben – mondta. – Powell nagyon jó vágtázó, de rajta kívül is vannak még jó néhányan, akik gyorsan futnak. Nem az a kérdés, ők mit tudnak, hanem hogy én mire leszek képes.”

Reflektorfényben Barbados büszkesége Noha a 31 éves Obadele Thompson a nagy világversenyeken rendre bejut a 100 vagy a 200 méter döntőjébe, pályafutása során mindössze kétszer irányult rá kiemelt figyelem. Először, amikor 1996-ban 100 méteren a világ addigi legjobb idejét futotta, másodszor pedig az idén év elején, amikor feleségül vette Marion Jonest. Ez kissé igazságtalan a barbadosi futóval szemben, hiszen már a sydneyi olimpián szerzett bronzérme miatt is többet érdemel ennél. De hát az igazi szenzáció mégiscsak az a 9.69 másodperc, és hogy ő Jones harmadik társa. Két elődjét – a súlylökő C. J. Huntert és a százas Tim Montgomeryt – doppingolás miatt tiltották el.

„Nem foglalkozom azzal a 9.69 másodperccel – mondta Obadele Thompson. – A szél nagyon erős volt, 5.1 méter per szekundumos, de az biztos, hogy jól olvasták le a célfotót. A kézi méréssel 9.3 és 9.4 másodperc volt az időm. Sokkal fontosabb számomra, hogy három olimpián döntőbe kerültem, Atlantában és Sydneyben negyedik voltam kétszáz méteren, kétezerben százon bronzérmet nyertem. Hazaérkezésemkor az egész ország engem ünnepelt, az iskolákat fél napra bezárták, az út mentén integettek az emberek. Felejthetetlen élmény volt.”

Három évvel ezelőtt Athénban százon hetedik volt, a tavalyi idényt pedig ő is pihenésre szánta. Most készül a visszatérésre és az olimpiára. Thompson legjobbja megengedett hátszéllel 9.87 másodperc, az atlétavilág pedig kíváncsian várja, mire lesz képes.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik