Hármas versenyfutás

VOLESZÁK GÁBORVOLESZÁK GÁBOR
Vágólapra másolva!
2007.05.11. 23:36
Címkék
Szívesen hirdetnénk ki dobpergés közepette, hogy ki lesz a Bundesliga bajnoka, ám még két fordulóval a zárás előtt is képtelenség választani a Schalke, Stuttgart, Werder trióból. Rég volt ilyen izgalmas a német bajnokság hajrája, s mivel nehéz megjósolni a végeredményt, köztes megoldást válaszottunk: mindhárom csapat sikere mellett érvelünk.

A Schalke lesz a bajnok, mert…

…kisebb hullámvölgyeiből az idényben eddig mindig kikászálódott, és nehezen képzelhető el, hogy az utolsó két fordulóban megbotlik. A Nürnberg elleni 1–0-s győzelmével Mirko Slomka csapata nem csupán önbizalmat gyűjtött a folytatásra, hanem mentális erejéről is tanúbizonyságot tett. A védelem elég stabil ahhoz, hogy Dortmundban, illetve hazai pályán a Bielefeld ellenében se mondjon csődöt, ami pedig a támadósort illeti: a válogatottba is visszatérő Kevin Kuranyi talán élete legjobb formájában játszik. Apró adalék, hogy a Schalke soron következő ellenfelei már kiharcolták a hőn áhított bentmaradást, nincs már nagyobb cél, ami motiválhatná őket.

Bár a hivatalos Ruhr-vidéki maratoni futást csak május 13án rendezik, lehet, a Gelsenkirchen és Dortmund közötti 33 kilométeres távolságot egy nappal előbb, gyalog teszi meg több ezer Schalke-drukker, ha csapatuk 1958 után újból bajnoki címet ünnepelhet – éppen a „szomszédos” városban.

A Stuttgart lesz a bajnok, mert…

…nem mentheti meg senki sem a svábokat attól, hogy legyőzzék a Bochum és a Cottbus csapatát. A gárda remek formában van, hat forduló óta nem kapott ki, és sérülése után visszatér a gólvágó, Mario Gomez is. Armin Veh együttese nem engedheti meg magának a botlást, ha pedig az ellenfeleket vesszük, a Stuttgart csakis saját magát verheti meg a hátralévő mérkőzéseken. De csak elméletileg, hiszen az idegekkel sincs gond a klubnál, s továbbra is bíznak babonáikban. Nem beszélve arról, hogy Dortmundban mindent megtesznek majd, hogy ötven év elteltével se nagy riválisuk, a Schalke tegye a kezét a bajnoki elsőségért járó salátástálra. Ám ha a BVB mégsem tudná a Schalkét megtréfálni, akkor is hátralesz még egy forduló, és könnyen előfordulhat, hogy a gelsenkircheniek a legvégső pillanatban csúsznak el egy ártalmatlannak tűnő banánhéjon, s adják át első helyüket a sváboknak – hiszen korábban bizonyították: ebben úgyis nagyon jók.

A Werder Bremen lesz a bajnok, mert…

Espanyol elleni UEFA-kupa-égés, no meg a bielefeldi blama után már senki sem hiszi, hogy a csapat versenyben lehet a Bundesliga győztesének járó salátástálért. Márpedig ha valakit leírnak, az még a hamvaiból is képes feltámadni. A Hertha ellen sérülések és eltiltások miatt a brémaiak öt állandó kezdőjátékosa sem léphetett pályára, mégis magabiztos, 4–1-es győzelmet arattak Berlinben. Vagyis van visszaút a szakadék széléről, még akkor is, ha többen belső viszályról suttognak – ennek azonban ellentmond, hogy a héten a csapatkapitány, Torsten Frings és a brazil Naldo is további hűségéről biztosította a vezetőket. A Werder begyűjti a Frankfurt és a Wolfsburg ellen a hat pontot, a gelsenkircheniek kikapnak a rivális Dortmundtól, míg a Stuttgart a gólkirályi cím várományosa, a bochumi Teofanisz Gekasz tudása előtt kénytelen lesz meghajolni – s értékes pontokat veszít majd. A Werder pedig nevető harmadikként a harmadik helyről az elsőre oson…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik