Fejre állt a papírforma

KEMÉNY KRISTÓFKEMÉNY KRISTÓF
Vágólapra másolva!
2007.05.15. 23:17
Címkék
Négy fordulóval a zárás előtt a Real Madrid átvette a vezetést a Barcelonától a tabellán, amelyre 2005 októbere óta nem volt példa. Arra keressük a választ, mi okozta a címvédő Barca visszaesését s a korábban szenvedő királyi gárda feljavulását.

Egy spanyol lap szerint a Barcelona-szurkolók olyan bánatosak, mint a gyermek, akinek összetört a kedvenc játéka, és bár tudja, ha édesapja megragasztja a darabokat, lehet majd még játszani vele, ám sosem lesz már olyan, mint új korában. A katalán sztárcsapat teljesítménye az idény eleje óta folyamatosan romlott, a Getafe elleni kupakudarccal (0–4) pedig immár katasztrofális mélységekbe sülylyedt. Hogy miért?

1. Nézeteltérések

Az év elején sérüléshullám nehezítette Frank Rijkaard együttesének munkáját – hosszú hónapokat hagyott ki Samuel Eto'o és Lionel Messi is –, az öltöző rendre nézeteltérésektől volt hangos (emlékezhetünk Eto'o és Ronaldinho vitájára), és az sem segítette a nyugodt felkészülést, hogy a sajtó és a szurkolók zöme is a holland vezetőedző ellen fordult.

2. Motiváció nélkül

A szakemberek szerint a visszaesésért a holland szakvezető a felelős: a tréner nem képes motiválni a játékosokat, s többen ki is mondják, hogy nem Barca-szintű edző. Spanyolországban vallják, a múlt évi sikerekért elsősorban a korábbi segítő, az egykor az MTK-nál is dolgozó Henk ten Cate érdemel dicséretet.

3. Megzavart fejek

Az elmúlt hetekben nincs másról szó, mint arról, hogy Ronaldinho távozik-e a szezon végén, vagy sem, és hogy ki érkezhet a támadósorba, netán a kispadra... Így a Barca nem képes tudásának megfelelően futballozni, s nem csoda, ha az utolsó percekben kap gólt (lásd a Betis elleni bajnokit).

Azt még a legfanatikusabb Real Madrid-drukker sem gondolta volna, hogy csapata négy fordulóval a bajnokság vége előtt átveszi a vezetést a tabellán. A Mr. Realnak becézett rajongó arról híres, hogy kocsmai vita alkalmával minden pénzét kockára tette, és felajánlotta az összes ingóságát abban az esetben, ha az idény végén nem a Real lesz a bajnok. Nos, a hétvége óta nem forog akkora veszélyben a vagyona… Mi a siker titka?

1. Megvan az összhang

Nem kezdődött valami jól az idény: a rengeteg fiatal, újonan érkező labdarúgó eleinte nem alkotott ütőképes együttest, s a Ronaldo, valamint David Beckham körül kialakult hercehurca sem segítette az öszszekovácsolódást. A brazil támadó távozása után és David Beckham visszatérését követően viszont igazi csapatként működött a gárda.

2. Elszánt szakvezető

Már Fabio Capello érkezése is sok indulatot váltott ki a szurkolókból, a kezdeti eredménytelenség után a fejét követelték Madridban. Nyilatkozatai többsége, válogatási módszere ellenszenvet váltott ki a rajongók körében, ám azt mindenki pozitívumként értékelte, hogy a szakvezető végig hangsúlyozta: megnyerik a bajnokságot.

3. Tökéletes erőnlét

A Real Madrid szárnyal: az Espanyol elleni győzelme azt bizonyítja, hogy fejben is rendben vannak a futballisták, hajtanak kifulladásig, hiszen kétszer is fordítani tudtak a meccsen. A fővárosi gárda a hét végén élre ugrott a tabellán, amire 2005 októbere óta nem volt példa Spanyolországban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik