Az életéért küzd az ETO

ZOMBORI ANDRÁSZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2007.05.21. 22:57
Címkék
Hatalmas a tétje a 29. forduló záró találkozójának: ha a Győri ETO FC hazai pályán legyőzi a szinte már bizonyosan a második helyen végző MTK Budapestet, meghosszabbítja élvonalbeli tagságát.

Viszonylag egyszerű helyzetben van az ETO együttese, hiszen a bajnokságból hátralévő két mérkőzését saját pályáján játszhatja, és ha közülük bármelyiket megnyeri, a következő bajnoki évben is a legjobbak között szerepel. A két fellépés közül a keddi ígérkezik nehezebbnek, ugyanis a soron következő ellenfél, az MTK gárdája sokáig a bajnoki címért is versenyben volt (és valószínűleg ezüstérmesként fejezi be a bajnokságot), a szombaton érkező rivális, a Diósgyőr viszont a tavasszal egyáltalán nem remekel.

Mindenesetre elgondolkodtató, amit a Győr 34-szeres válogatott védője, Mátyus János mondott a napokban:

„Az a baj, hogy a magyar futballisták általában lebénulnak, ha nagy tétért kell játszaniuk.”

Márpedig az ETO számára kedden hatalmas a tét, és ha a csapat nem nyer, szombaton sem lesz kisebb. A hazaiak trénere, Klement István is tudja, most végérvényesen elválik, mely labdarúgók azok, akik nehéz helyzetben is megállják a helyüket, kikre lehet majd számítani a jövőben. A szakember szerint a győri játékosok tudják, a klub jövője mellett saját sorsuk is múlhat az MTK, illetve a Diósgyőr elleni összecsapásokon. Nem meglepő, hogy ebben a helyzetben a futballisták nem igazán felszabadultak, de elszántságuk alapot jelenthet reményeik valóra váltásához.

Néhány héttel korábban még úgy tűnt, az MTK szemszögéből is jelentős tétje lesz a győri találkozónak, azonban az eredmények úgy alakultak, hogy a fővárosi gárda előre már nem tud lépni, és hátrább is csak akkor kerülhet, ha a két meccsen nem szerez pontot, és a ZTE akkora különbséggel győz Tatabányán, hogy ledolgozza jelentős (jelenleg 12 gólos) hátrányát is. Ebből kiindulva az MTK fiataljai nyugodtan, felszabadultan futballozhatnak, és ha valós tudásukat adják, jó esélyük van a három pont megszerzésére. Persze az sem zárható ki, hogy tudatukban ott lesz majd: számukra a győri siker nem élet-halál kérdés…

Mindenesetre a gárda szakmai igazgatója, Garami József azt mondja, el sem tudja képzelni, hogy akit pályára küld, fél gőzzel futballozzon, és ne tegyen meg mindent a győzelemért.

„Tisztességgel végigjátszottuk az egész szezont, és ez még akkor is igaz, ha az eredmények nem mindig alakultak úgy, ahogy szerettük volna – mondta Garami József. – Az emberek előszeretettel mondják, hogy vannak úgymond tét nélküli meccsek, ilyennek tartották például legutóbb a DVSC szempontjából a ZTE elleni kilencven percet. Aztán mi lett az eredmény? Nyert a Loki… Játékosaink egyetlen párharcot sem vettek eddig félvállról, biztos vagyok benne, most sem teszik majd. Sportszerűen küzdünk az ETO ellen, mindent megteszünk a győzelemért.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik