Érzelem nélkül nehéz

KEMÉNY KRISTÓFKEMÉNY KRISTÓF
Vágólapra másolva!
2007.05.21. 22:57
Címkék
Míg Fabio Capello, a Real Madrid edzője nem győzte dicsérni futballistáit azt követően, hogy csapata az utolsó percben szerzett góllal 3–2-re legyőzte a Recreativót, addig Frank Rijkaard, a Barcelona szakvezetője azután sem szólt elismerően a játékosairól, hogy a Barca 6–0-ra kiütötte az Atlético Madridot a fővárosban.

Ég és föld a különbség a két edző habitusa között. Fabio Capello, a Real Madrid trénere kritizál, tör-zúz, őrjöng, ha éppen nem tetszik neki valami, ám örömét sem fél kimutatni: játékosait, csapata szurkolóit boldogan dicséri egy-egy győztes mérkőzés után. Frank Rijkaard, a Barcelona szakvezetője ellenben elrejti érzéseit: könnyedén túlteszi magát a kudarcokon, nem veszi fel a kesztyűt az őt érő bírálatok hallatán, s a sikerek után is hűvös távolságtartással értékel.

Fabio Capello az idei évadban éppen az egyedi megnyilvánulásai miatt került többször is a sajtó és a Real-drukkerek kereszttüzébe: az olasz mester a blancók gyengébb teljesítménye dacára a szezon folyamán mindvégig kitartott amellett, hogy csapata mindenképpen megnyer egy trófeát az idén. Olykor szembeszállt a távozását követelőkkel, mondván, adjanak időt neki, valamint csapatának, és tartogassák az évad végére a kritikus szavakat – vagy éppen a vállveregetést. A szakvezető a fővárosi gárda utóbbi hetekben mutatott meggyőző játéka után immár fürdik a népszerűségben, élvezi, hogy a sajtó issza minden szavát: a Recreativo elleni, utolsó percben megnyert mérkőzést követően például azt hangoztatta, hogy zseniális felfogású labdarúgók alkotják a csapatát, akik az utolsó percig küzdenek a sikerért.

„Roberto Carlos nyolcvan métert sprintelt a gólja előtt – mondta büszkén az edző. – Nem sok csapatnál tapasztalható ekkora elszántság. A gólöröm pedig magáért beszélt: valamennyi futballistánk egy kupacban ölelkezett, ami bizonyítja, milyen remek a csapatszellem a Realnál. Sokat ért ez a találat és a három pont, a bajnokságot azonban még nem nyertük meg, arra néhány hetet még várni kell...”

Frank Rijkaard hiába irányít sztárcsapatot, hiába nyerte meg a Barcelona a bajnokságot és a BL-t is az előző szezonban, sosem magasztalta a futballistáit. Sokáig ezt pozitívan értékelte a sajtó, de amióta a katalánok hullámvölgybe kerültek, éppen ezt vágják a kritikusok a holland vezetőedző fejéhez – sőt úgy vélik, ezért romlott meg a viszony a keret tagjai között. Mindenesetre az Atlético Madrid otthonában bemutatott parádés játék és gólzáporos győzelem (6–0) után is rezzenéstelen arckifejezéssel, közömbösen nyilatkozott Rijkaard a sikerről.

„Jól játszottunk, szép gólokat lőttünk, de azért nem kell elájulnunk magunktól – mondta a holland azt követően, hogy csapata tönkreverte az Atléticót, amelytől a katalán szurkolók leginkább féltették az együttest. – Több gólt is szerezhettünk volna. Ami pedig az idény további részét illeti: most már a Real Madrid van lépéselőnyben, így a fővárosiakon a teher. Nekünk nincs más dolgunk, mint megnyerni a hátralévő összecsapásainkat.”

A spanyol szakértők szerint lesz következménye az edzők eltérő mentalitásának. Ha Fabio Capello bajnokságot nyer a Real Madriddal, minden bűnét megbocsátják, Frank Rijkaard viszont, akár az élen végez a Barca, akár nem, vélhetően távozik az évad végén.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik