A kérdés: ki a jobb?

ZOMBORI ANDRÁSZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2007.07.22. 00:18
Címkék
Alighanem az előzőnél nyugodtabb évadot szeretnének maguknak a kaposvári és a soproni szimpatizánsok is: a legutóbbi bajnokság nagy részében ugyanis mindkét együttes a kiesés ellen küzdött, igaz, a Rákóczi végül hetedikként, az FC Sopron pedig tizedikként zárta a versengést. Kaposváron együtt maradt a csapat, Sopronban Détári Lajosnak új gárdát kellett összekovácsolnia.

Oláh Lóránt csak a kánikulától félOláh Lóránt csak a kánikulától fél

A két együttes szombati összecsapásának a házigazda Kaposvár az esélyese, mégpedig a következők miatt. Noha a soproni kispadra Dario Bonetti helyére új szakember érkezett a korábbi világválogatott labdarúgó, Détári Lajos személyében, a keretben óriási változások történtek. Hogy erősödött-e a csapat vagy gyengült, majd az idő eldönti, az azonban biztos, hogy a Sopronnak nem lehet olyan kialakult kezdő tizenegye, mint a teljes játékosállományát együtt tartó Kaposvárnak. A Rákóczi házi gólkirálya, Oláh Lóránt nem is titkolja: fogalma sincs, mit várhat a jelentős vérátömlesztésen áteső ellenféltől.

„Szinte semmi információm sincs a Sopronról, nem tudom megmondani, hogy az újonnan igazolt futballistákkal milyen játékerőt képvisel a csapat – mondta Oláh Lóránt. – Ami igazán aggaszt, az az elviselhetetlenül meleg idő: elképzelésem sincs, hogy a kánikulában mire leszünk képesek. Persze szeretnénk győzelemmel rajtolni, és erre meg is van az esélyünk. Tavasszal szinte minden sikerült nekünk, és mert együtt maradt a keret, van remény a javulásra. A realitás azt mondatja velem, az ötödik és hetedik hely között végezhetünk, ez azonban nem jelenti, hogy ne szeretnénk negyedikek vagy éppen harmadikok lenni. Ez utóbbi azonban már bravúrral érne fel.”

A támadótól Kaposváron mindenki gólokat vár, mégpedig nem is keveset. Az előző szezont tizenkét találattal fejezte be (az őszi tizenhét meccsen háromszor, a tavaszi tizenhármon viszont már kilencszer volt eredményes), álmaiban pedig gyakran látja mostanság a tizenhatos számot.

„Igen, álmodozik az ember, próbálja elképzelni, milyen bajnoki év vár rá – folytatta Oláh Lóránt. – Tizenöt gólt rúgtam, amikor a leghatékonyabb voltam, s nem lennék szomorú, ha még tovább tudnék lépni. Persze akkor sem lesz semmi probléma, ha mondjuk tizennégyszer találok be, a Kaposvár pedig negyedikként zár.”

Détári Lajos megcáfolja a Nemzeti Sport tippjét

Július 2., hétfő.

Három hete tartott először edzést a soproni labdarúgóknak Détári Lajos, vagyis nem állítható, hogy a korábbi négyszeres világválogatott labdarúgónak bőven lett volna ideje a felkészítésre, ráadásul a Sopron játékoskerete szinte teljesen kicserélődött.

„Tulajdonképpen kényszerpályára kerültem Sopronban, ugyanis öt futballista maradt meg a tavalyi keretből, így mindenképpen olyan játékosokat kellett igazolni, akiket azonnal be lehet építeni az együttesbe – utalt a nehézségekre Détári Lajos. – Azt gondolom, többet kaptam, mint amennyit vártam, hiszen hamar kialakult a csapategység, a vezéregyéniségek jó felé viszik a többieket. Hogy mire lesz képes a gárda, nem könnyű megmondani. Várni kell öt fordulót, és akkor majd rólunk is reális kép alakítható ki. Azt azért nem rejtem véka alá, meglepődve olvastam, hogy például a Nemzeti Sport is úgy vélekedik, a tizenkettedik–tizenhatodik hely valamelyikén végezhetünk. Most mondhatnám azt, én ismerem a csapatomat, én tudom, mire képes, azonban nem szavakkal akarok érvelni, hanem a pályán mutatott teljesítménynyel.”

Mindenesetre a bemutatkozás nem ígérkezik egyszerűnek: Kaposváron együtt maradt a tavaszi sikercsapat, így kollégájával ellentétben Prukner Lászlónak nem kellett a csapatépítés problémáival megküzdenie. Détári Lajos szerint korántsem biztos, hogy ez előny.

„Talán még könnyebb helyzetben is voltam, mint amilyenben Prukner László van – folytatta a szakember. – Nem könnyű feladat, amikor egy edző éveket tölt el egy helyen, ugyanazokkal a futballistákkal dolgozik, és el kell fogadtatnia magát. Nálunk jöttek a próbajátékosok, azt küldtem el közülük, akit akartam, éppen ezért rá voltak kényszerítve a százszázalékos munkavégzésre. Szombaton azt kérem majd a labdarúgóktól, hogy amit eddig gyakoroltunk támadásban, védekezésben, abból hozzák ki a maximumot, és ha ez megvalósul, számunkra kedvező eredmény születik.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik