Kettős Németh-győzelem

MÁTAY ANDREAMÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2007.07.29. 10:06
Címkék

Noha az idő enyhébb volt a ko rábbiaknál, még így is rekkenő hőségben rendezték meg szombaton a 112. Sportlife Média országos bajnokság első napját Székesfehérváron, a Sóstói Stadionban. A kalapácsvetők kezdtek legkorábban, a várakozásnak megfelelően a férfiaknál és a nőknél is a Dobó SE versenyzői bérelték ki a dobogót. A legjobban Pars Krisztián teljesített, bár ő nem volt elégedett. A világranglista harmadik helyén álló dobó 79.82 méteres kísérlettel kezdett, másodikra körülbelül 81 méterre repítette a szert, ám a szektoron kívülre. Harmadszorra ismét nagyot, 80 méternél hosszabbat dobott, de ekkor is szektoron kívül landolt a kalapács. Hátralévő három kísérlete szintén érvénytelen volt.

„Mindig van egy rosszabbul sikerülő verseny a nagy megméretés előtt – magyarázta Pars –,úgy is felfoghatom, hogy most túl vagyok rajta a világbajnokság előtt. Nem pihentem rá az elmúlt heti jól sikerült szerepléseimre, még pénteken is dobtam, súlyt is emeltem. Nem volt olyan rossz ez a verseny, hiszen most elsősorban az volt a feladatom, hogy győzzek. Kisebb technikai hiba miatt hajítottam kétszer is szektoron kívül. Mepróbáltam megismételni a nagy dobásokat, elkezdtem kapkodni, idegeskedtem, ezért vágtam háromszor hálóba a kalapácsot. Szombaton lesz még egy versenyem Görögországban, de addig is keményen edzek, majd újabb egy hét edzés után elkezdek ráhangolódni a vébére.”

A várakozással ellentétben Vári Edit nem duplázott ezen a napon. A BEAC sportolója csak 100 gáton indult – 13.38 másodperccel győzött –, a 100 métert kihagyta.

„Tavaly hasonlóan szoros volt az időrend, mégis indultam száz méteren is a gát mellett, mindkétszer győztem – mondta Vári. – Az idén azért nem futottam síkot, mert a világbajnokság előtt nem akartam gáton gyengébben teljesíteni, nem akartam, hogy ez legyen az utolsó emlékem. Vasárnap kétszáz méteren azonban rajtolok. Nem erre a távra készültem, de megpróbálom.”

Vári távollétében 100 méteren Rózsa Zsófia és Listár Nikolett csapott össze. A Honvéd futója 11.92 másodperccel győzött, Listárt a célba érkezés után combsérülés miatt levitték a pályáról. A férfi 100 méter egyik esélyese, Szebeny Miklós ugyancsak megsérült, így a Németh fivérek kettős győzelmet arattak. Ők mégsem ünnepléssel kezdtek, előbb aggódva érdeklődtek földön fekvő riválisuk állapota felől. Szebeny sérülése nem súlyos, de vasárnap nem indulhat kétszázon. A győztes az idősebb Németh, Roland lett (10.48), Gergely 10.57 másodperccel szerezte meg az ezüstérmet.

„Geri nagyon jól kezdett –idézte fel a döntőt Roland –, csak hetven méternél tudtam befogni. Jó így, testvérként versenyezni, ismerem őt, tudom, mire számíthatok, az sem zavar, ha kikapok tőle. De azért jobb így.”

Stajerné Deák Katalin fedett pályán és szabadtéren is volt már országos bajnok többpróbában, távolugrásban kétszer győzött csarnokban, szabadtéren viszont első bajnoki címét szerezte. Ez azért különleges, mert a címek gyűjtögetését 35 éves korában kezdte, akkor, amikor tizenhét évnyi szünet után visszatért a pályára. A 39 éves orvosnő hetente két-három alkalommal edz, ennek ellenére 610 centiméterrel lett első, és volt egy 630 feletti, hajszállal belépett ugrása is.

„Ha elég sokáig bírom, mindenki kihal mellőlem” – tréfálkozott az új bajnok, aki nem a győzelmére a legbüszkébb, hanem arra, hogy lánya, Jókai Orsolya a belgrádi Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon 200 méteres vegyes úszásban bronzérmes lett.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik