Máté Gábor a diszkoszvetés legjobbja

MÁTAY ANDREAMÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2007.07.29. 23:36
Címkék

Máté Gábor győzelmével végződött a nap versenye a 112. Sportlife Média országos bajnokságon Székesfehérváron. Diszkoszvetésben az olimpiai ezüstérmes Kővágó Zoltán volt a csabai dobó ellenfele, ám Máté hamar eldöntötte a versenyt. A második sorozatban szerzett vezetést (62.56), s már a harmadik kísérletéért (64.65) is megkapta volna az aranyérmet, de még tudott javítani (64.80). Kővágó utolsóra dobta legjobbját, a 63.23 métert.

„A magyar bajnokság mindig izgalmas esemény – magyarázta az eredményhirdetés után Máté. – Az előző hat-hét évben itt dőlt el, hogy a négy rivális közül ki az a három, aki olimpiára vagy világbajnokságra mehet. Attól, hogy ketten maradtunk, lehetett volna a mostani küzdelem is stresszes, de a tréneremmel, Fejér Gézával abban állapodtunk meg, hogy lazán, könnyedén, edzésből versenyzem. Az volt a célom, az első három kísérletből akkorát dobjak, hogy azzal a világbajnokságon nagy valószínűséggel döntőbe kerülhessek. Ez sikerült. A győzelmet édesapámnak ajánlom, aki már két éve nincs közöttünk. Az ő és édesanyám segítsége nélkül sohasem jutottam volna idáig.”

„Kicsit sok versenyem volt mostanában, de remélem, a mainál lesz még jobb is – mondta Kővágó. – A szél jó volt, és a körülményekre sem lehetett panasz.”

Nyolcszáz méteren két fiatal futó, Kazi Tamás és Takács Dávid vetélkedése keltett nagy feltűnést. Hatszáz méterig Kolesza Gergő vezette a mezőnyt, ekkor Kazi hajrába kezdett, és bár Takács követte, befogni nem tudta.

„Szokatlan módon nagyon izgultam a viadal előtt – árulta el Kazi. – Ennek az volt az oka, hogy tudtam, aranyérmet is nyerhetek. Csak három éve vagyok atléta, tavaly és tavalyelőtt is dobogóra állhattam, de akkor tudtam, első nem lehetek. A mai tempó nekem kedvezett, lazán kezdtünk, így ötszázötven méterig utazhattam. A táv hátralévő részét, ahogy az edzőmmel megbeszéltem, meghajtottam, de nem futottam ki magam.”

Bár Petráhn Barbara 200 és 400 méteren is volt már országos bajnok, az idei az első duplázása. A szombati hosszabb táv után vasárnap a rövidebbet is fölényesen nyerte meg.

„Négyszázon úgy futottam, ahogyan terveztem – mondta Petráhn. – Talán akkor lettem volna jobb, ha a végére nem maradok egyedül. De itthon ezt már megszoktam, ezért van szükségem külföldi versenyekre. Úgy érzem, egyre jobb formába kerülök, akármikor ötvenkettő másodpercen belülre kerülhetek, sőt az országos csúcs megjavítását sem tartom elképzelhetetlennek. Most már csak az a kérdés, hogy a világbajnokságon futhatok-e.”

Erdélyi Zsófia szintén két aranyérmet nyert, az 1500 méter után 5000-en is ő győzött. Győrffy Dóra 11-edszer állhatott a dobogó legfelső fokára. A debreceniek magasugrója 187 centiméter után 192-re emeltetett, és utolsó kísérletére csak a sarkával kapta le a lécet. Fölényesen diadalmaskodott 5000 méteren Végh Tibor, s ezzel visszavágott Ott Balázsnak, akitől szombaton akadályon kikapott. Rendkívüli izgalmakat tartogatott a férfi súlylökés. Kürthy Lajos az első eredménye (18.43) révén szinte végig vezetett, ám a verseny utolsó előtti kísérletével Bíber Zsolt egy centiméterrel túldobta őt. A mohácsi sportoló azonban válaszolni tudott: nagyot javítva 19.12 méterrel nyert.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik