A vagány futball hozhat eredményt

ZOMBORI ANDRÁSZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2007.08.09. 00:46
Címkék
Az elmúlt héten hazai pályán szenvedett 1–0-s vereséget a DVSC-TEVA a Bajnokok Ligája selejtezőjében, így a szerdai visszavágót kétségkívül az Elfsborg várja kedvezőbb helyzetből. Aki látta a két együttes debreceni összecsapását, tanúsíthatja: noha a svéd bajnok fegyelmezett együttes, még odahaza is legyőzhető.

Hittünk benne, hogy a Debre ceni VSC hazai környezetben előnyt szerez a BL-visszavágóra, csakhogy a bajnokcsapat olyan kilátástalan játékkal rukkolt ki a párharc első menetében, amely talán egy jó formában levő NB II-es gárda legyőzésére sem lett volna elegendő. Az első játékrésznek ugyan volt olyan időszaka is, amelyben egyértelműen a Loki akarata érvényesült, csakhogy tizenöt percnyi futball ezen a szinten csak ritkán elegendő a győzelemhez. A debreceniek közül csupán a védekező középpályás Dragan Vukmir nyújtott elfogadható produkciót, és ez magyarázat arra, miért végződött vereséggel a mérkőzés.

Mindez azért is kínos, mert az Elfsborg nem mutatott semmi extrát: labdarúgói fegyelmezetten játszottak, jó erőben voltak, erőltették a párharcokat, és azokból rendre győztesen kerültek ki. A tipikusan skandináv futball ellen viszont nem volt ellenszerük a házigazdáknak, ami azért is lehangoló, mert előre borítékolható volt, melyik játékhelyzetben milyen megoldást választanak a vendégek. Szinte biztos, hogy az Elfsborg hazai környezetben is hasonló rendszerben és taktikával játszik majd, mint Debrecenben, így feltételezhető: ha a DVSC futballistái legalább megközelítőleg legjobb formájukat mutatják, van esélyük a továbbjutás kiharcolására. A magyar bajnok védekezésével az első találkozón sem volt különösebb gond, azonban kedvező eredmény csakis akkor remélhető a visszavágón, ha türelmesebb, pontosabb lesz az összjátéka, ha a párharcoknak legalább a felét megnyeri (ez már nagy dolog lenne svéd csapattal szemben), ha a középpályások sokat futnak, és bátran próbálkoznak átlövéssel, ha a szélekről pontosan középre adott labdára elszántan robbannak be a kapu elé érkezők.

És még valami: legyen valaki, aki fazont ad a játéknak!

Abban is reménykedünk, hogy az elszántan rohamozó hajdúságiak szabadrúgásokat harcolnak ki, a labdavesztés után pedig visszatámadnak, és bizonyítják, hogy nem csupán a Diósgyőr vagy a Nyíregyháza ellen találják fel magukat a kapu előtt.

Vagányságra, önbizalomra, kreativitásra, szervezettségre van szükség, ha mindezeknek nem lesznek híján a debreceniek, akkor… jöhet a Valencia.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik