Kispesten rajtol a magyar Ligakupa

ZOMBORI ANDRÁSZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2007.08.09. 00:46
Címkék
Szerdán premierre kerül sor a Budapest Honvéd és a Paksi FC előadásában: az élvonal jelenlegi listavezetője Ligakupamérkőzésen fogadja a bajnokságban tizenötödik helyezett ellenfelét. A sorozat tehát új, megálmodói szerint hozzájárulhat a magyar futball felemelkedéséhez.

Hogy kinek a fejében fogalma zódott meg először a gondolat, talán nem is lényeges, mindenesetre az élvonalbeli klubok tulajdonosai, elöljárói a következő elképzeléssel fordultak a közelmúltban az MLSZ elnökségéhez: szeretnék, ha a csapatok a korábbinál több mérkőzésen lépnének pályára, azaz új kupasorozattal a magyar labdarúgók közelítenének ahhoz a meccsszámhoz, amely alapul szolgáhat számukra az előrelépéshez. Azzal ugyanis mindenki tisztában van, hogy a honi futballisták megközelítőleg sem játszanak annyi tétmecscset, mint a nemzetközi elit, a felzárkózás pedig csakis megfelelő számú és színvonalú találkozó megvívásával képzelhető el.

Az edzések ugyanis nem helyettesítik a mérkőzéseket: legyen bármilyen alapos, megtervezett is a tréning, nem tud annyit adni a játékosnak, mint egy tétre menő összecsapás.

A Ligakupa jelenlegi kiírásában a tizenhat élvonalbeli együttes vesz részt. A versenybizottság a területi elvek figyelembevételével alkotta meg a négy négycsapatos csoportot. A csoportokban oda-visszavágós rendszerben játszanak a riválisok, vagyis hat meccsen az is fellép, aki nem végez továbbjutó helyen. Az októberi negyeddöntőbe mindegyik csoportból az első két helyezett jut be, majd egyenes kieséses rendszerben folytatódnak a küzdelmek. Miután kiderül, melyik csapat nyeri meg a Ligakupa őszi szakaszát, tavasszal hasonló rendszerben ismét megmérkőznek az együttesek, majd a tavaszi és az őszi első párharcának győztese rajtolhat (a tervek szerint) az Intertotó-kupában. Szerdán a Bozsik-stadionban a Honvéd–Paks összecsapás jelenti a sorozat nyitányát, és csak remélni lehet, hogy a Magyar Kupa „kistestvére” valóban az előrelépést szolgálja, és nem kötelező nyűg lesz az edzőknek és a labdarúgóknak. Éppen Supka Attila, a kispestiek trénere volt az, aki a hét végi bajnoki találkozót követően arról beszélt: aki a Honvéd játékoskeretéhez tartozik, az egyenrangú futballista, éppen ezért ha merőben eltérő összeállítású a bajnoki és a Ligakupa-mecscsen fellépő csapat, attól még nem tartalékos.

Persze valószínűsíthető, hogy a kisebb sérüléssel bajlódó alapemberek kihagyják majd a hétközi fellépést, azonban a fiatalabbak, a sérülés után visszatérők a sorozattal kerülhetnek közelebb a kezdő tizenegyhez. Mint ahogy remélhetőleg a magyar foci is közelít majd ezzel a sorozattal a nemzetközi középmezőnyhöz.

Egyelőre ennyivel is beérnénk...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik