Egy – mindenki ellen?

VOLESZÁK GÁBORVOLESZÁK GÁBOR
Vágólapra másolva!
2007.08.10. 17:21
Címkék
Az előzőnél is izgalmasabb, kiélezettebb szezont várnak a szurkolók és a szakértők a német Bundesliga első osztályának pénteken kezdődő 45. idényétől. Teszik ezt úgy, hogy közben elismerik: a Bayern München, amely nyáron hetvenmillió eurót (17.5 milliárd forintot) költött erősítésekre, kiemelkedik a mezőnyből. Felmerül a kérdés: vajon (valamelyik) Dávid le tudja-e győzni Góliátot?

Ha nincs a Bayern München hétfői kupamérkőzése, nyugodt szívvel írhatnánk, hogy a nyáron bivalyerősre pumpált bajor együttesnek valószínűleg senki sem tud majd megálljt parancsolni a Bundesliga pénteken kezdődő, immáron 45. idényében.

A harmadosztályú (nem mellékesen Schultz Leventét soraiban tudó) Wacker Burghausen azonban a hét első napján bebizonyította, hogy a hetvenmillió euróból (17.5 milliárd forintból) megerősített keret még nem jelent automatikusan olajozott csapatjátékot – és persze eredményességet sem.

Ottmar Hitzfeld együttese csupán drámai tizenegyesrúgások után tudott továbblépni a kiscsapat ellenében (4–3), így a Burghausennek az egész első osztály mezőnye hálás lehet, mert még a bajnoki rajt előtt megmutatta, nem lehetetlen vállalkozás a fő esélyes megszorongatása.

Habár a Bundesliga együtteseit irányító tizennyolc szakvezetőből tizenegy gondolkodik úgy, hogy képtelenség megállítani a bajorokat, megsúgjuk: az elsőségre ácsingózó gárdák szakvezetői akár még előnyt is kovácsolhatnak abból, hogy szinte kivétel nélkül mindenki a Bayernt emlegeti favoritként.

Hiszen az ellenlábasok úgy vélik, nyomja csak az esélyesség terhe a müncheniek vállát, s eközben a többi klub minden túlzott elvárás nélkül, csendben teheti a dolgát.

Senki sem várja például a Stuttgarttól, hogy megvédje a bajnoki címét, senki sem véli, hogy a Schalke vagy akár a Werder Bremen is megszerezheti a győztesnek járó salátástálat.

Pedig az említett alakulatoknak egyelőre ugyanakkora sanszuk van a végső diadalra, mint a bajoroknak. Sőt szakértők úgy gondolják: netán még a Dortmund vagy a Budapest Honvéd UEFA-kupa-ellenfeléül sorsolt Hamburg is ott lehet az élmezőny tagjai között.

Akárhogy is történjék, a szurkolók töretlen lelkesedését jelzi, hogy a német Kicker című szaklap eladott példányszámai éppen a nyári felkészülés során döntöttek meg minden eddigi rekordot.

Az is jó előjel, hogy noha az előző idényben a csapatok nem mindig kápráztatták el látványos játékkal a drukkereket, az együttesek többsége az idén mégis sokkal több bérletet adott el, mint tavaly – pedig immár aligha beszélhetünk a hazai rendezésű világbajnokság okozta eufóriáról.

Emellett Stuttgartban és Brémában már arra is rájöttek, hogy nem elég csupán a nézők szimpátiájára építeni, el is kell kápráztatni őket.

S hogy mivel lehet ezt elérni?

Látványos támadójáték-kal!

Uli Hoeness, a Bayern menedzsere lilult is a méregtől, amikor korábban a bajorok teljesítményét saját szurkolói is nemegyszer intézték el lemondó kézlegyintéssel. Saját kárán kellett rádöbbennie, hogy a stadionokba látogatók nem vevők a nyögvenyelős diadalokra – izgalmat, élményeket akarnak.

Megkaphatják…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik