A csodamérkőzés: Bayern–Barcelona

VOLESZÁK GÁBORVOLESZÁK GÁBOR
Vágólapra másolva!
2007.08.15. 01:16
Címkék
Míg a német élcsapatok a nemzetközi porondon izzadnak, a Bayern München javában készül a szeptemberben esedékes UEFA-kupamérkőzésre. Igaz, a bajorok szerdán összekötik a kellemest a hasznossal: az első alkalommal sorra kerülő Franz Beckenbauer-kupa keretében összecsapnak a spanyol Barcelonával – s egyben elbúcsúztatják Mehmet Schollt.

Bizonyos, hogy Franz Becken bauert annyi megtiszteltetés érte már élete során, hogy tele van vele a padlás. De a legújabbra alighanem különösen büszke lehet a Császár. A Bayern München ugyanis – amelynél a felügyelőbizottság elnöke – róla nevezte el azt a kupát, amelyért szerdán 18 órai kezdettel a spanyol Barcelonával mérkőznek meg a bajorok az Allianz Arenában.

Nem állítható, hogy egyedi lenne a müncheniek kezdeményezése. Különösebben nem is titkolják a hazaiak, hogy az eredeti ötletet a katalánoktól vették át, akik a klub korábbi elnökéről, Joan Gamperről elnevezett kupáért játszanak évről évre barátságos mérkőzést – nyári felkészülés gyanánt.

Emlékezhetünk: tavaly augusztus végén éppen ezen öszszecsapás keretében látta vendégül a Barca a német csapatot, s mosta le 4–0-val a pályáról.

A Bayernnél úgy gondolkodtak: viszonozzák a „szíves” vendéglátást – így aztán kitalálták a saját kupájukat, hogy visszavághassanak a csúfos vereségért. És nem mellékesen, hogy a szurkolók méltó módon búcsúzhassanak el az aktív játékkal nyáron felhagyó 36 éves Mehmet Scholltól.

Az 1992 óta a Bayern szolgálatában álló csupa szív középpályás megérdemli ezt a csemegének számító búcsúfellépést, méltatlan lett volna, ha a játékos afféle sörmeccsen köszön el.

Mehmet Scholl ugyanis a Bayern egyik legeredményesebb játékosa: pályafutása alatt összesen 15 címet szerzett a bajorokkal. Nyolcszor lett bajnok, ötször Német Kupa-, 1996-ban UEFA-kupa- és 2001-ben BLgyőztes a müncheni csapattal. Fiatal korában a tinédzserek bálványa volt, megalkuvást nem tűrő játéka miatt a szurkolók is gyorsan szívükbe zárták. Bár gyorsan a Bayern alapembere lett, mind a mai napig úgy emlegetik, mint „örökös tehetség”, aki még többre vihette volna. Játékosként eltöltött utolsó éveiben makacs sérülései gátolták, egyre kevesebbszer jutott lehetőséghez.

Gyanítható, hogy mivel Mehmet Scholl visszavonulásának tényét furcsa módon (a labdarúgó tudta nélkül) a klub menedzsere, Uli Hoeness jelentette be az előző évad kellős közepén, a vezetőség így akarta kárpótolni az akkor értetlenkedő és némileg csalódott futballistát.

„Éles mérkőzésre készülünk, nem holmi tilitoli játékot akarunk mutatni kiöregedett sztárok ellen” – nyilatkozta Mehmet Scholl arra célozva, nem ismeri a „barátságos meccs” kifejezést. Talán érthető, hogy az ünnepelt ilyen komolyan veszi az összecsapást, hiszen a közönségkedvenc a katalán „fantasztikus négyes” ellen bizonyíthat. A Barca edzője, Frank Rijkaard immár egyszerre küldheti pályára Ronaldinhót, Samuel Eto’ót, Thierry Henryt és Lionel Messit is. Közben persze azon gondolkodhat, hogy a 18 éves csatártehetségnek, Giovani dos Santosnak hol szorítson helyet.

Törhették a fejüket a németek is – persze teljesen más miatt.

Mivel Németországban a szerda ünnepnap, a tradícióknak megfelelően minden üzlet zárva tart. Ez azonban megnehezíti azon szurkolók dolgát, akik úgy gondolták, felvásárolják a raktárok mélyéről előhalászott Scholl feliratú, 7-es számmal ellátott mezeket, amelyek egyre inkább kuriózumnak számítanak (hiszen immár Franck Ribéryé ez a szám). Nos, a bajorok megkegyelmeztek: dél és öt óra között kinyitják a fanshopot, hogy ne csak Mehmet Schollnak, hanem a drukkereknek is ünnep legyen ez a nap – minden értelemben…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik