Feszült hangulatú rangadó

VOLESZÁK GÁBORVOLESZÁK GÁBOR
Vágólapra másolva!
2007.08.21. 12:49
Címkék
Az 5. forduló vasárnapi rangadóján a lassacskán magára találó Újpest 4–1-re győzött az addig százszázalékos Budapest Honvéd otthonában. Habár az eredmény kiütéssel ér fel, a csata mégis kiélezett és izgalmas volt – már ameddig a kispestiek bírták erővel.

„Jaj, ugyan már, sporttárs!” – csapott kezével a levegőbe egy felbőszült Honvéd-drukker, amikor kedvencei emberhátrányba kerültek Mogyorósi József – egyébként jogos – kiállítása miatt, így aztán minden esélyüket elveszítették a pontszerzésre a vasárnapi Honvéd–Újpest rangadó 62. percében. A lelkes szurkoló csalódottsága persze érthető, hiszen többedmagával ünnepre készült. Nem csupán az államalapítás miatt, hanem mert kedvencei három nappal korábban remek játékkal 0–0-s döntetlent értek el UEFA-kupa selej-tezőjében a tagadhatatlanul jobb képességű német Hamburg ellen. Ezúttal azonban csalódnia kellett (nem is kicsit) a korábban esélytelenebbnek vélt Újpest ellen – minden rossz okozójának pedig Fábián Mihály játékvezetőt vélte. Némiképp joggal…

Igazságtalanok lennénk azonban, ha nem jegyeznénk meg, hogy ugyanezt megtehették volna a lila-fehér szimpatizánsok is. A kétségtelenül parázs hangulatú összecsapás bírája ugyanis mindkét csapatot sújtotta ítéleteivel – feleslegesen osztogatta a sárga és piros kártyákat. Ahogy Urbányi István, a vendégek edzője a lefújáskor mondta: „Nem hagyta a csapatokat játszani.”

Pedig a két együttes játékosai tényleg próbáltak futballozni. Persze a hazai gárda esetében kérdéses volt, hogy a labdarúgókból szellemileg és fizikailag mennyit vett ki a csütörtöki UEFA-kupa-csata. Egyórányi játék után megkaptuk a választ: rengeteget, de Supka Attila szerint „nem ezen múlt a súlyos vereség.” Ami a vendégeket illeti: ők önmaguknak és elsősorban szurkolóiknak próbálták bizonyítani, nem a levegőbe beszéltek, amikor sikereket ígértek.

Aztán mégis Fábián Mihály lett a főszereplő. Előbb elnézte (vagy nem látta) Kovács Zoltán tizenhatoson belüli mozdulatát, amely a labdarúgó későbbi elmondása szerint annyi volt, hogy mellel elsodorta a labdát. Maradjunk annyiban, hogy a legrosszabb esetben is vállal, netán felkarral próbált a vendégtámadó játékba avatkozni, tény azonban: félreérthető mozdulattal tette. Ám mindent elárul az esetről, hogy a találkozó utáni sajtótájékoztatón egyik csapat szakvezetője sem tudta megmondani: történt-e szabálytalanság. Sőt Urbányi István elárulta: kérdésekor a partjelző sem volt biztos a dolgában.

A furcsa jeleneteknél maradva: a páros kiállításkor Mico Szmiljanics robogott majd' negyven métert felindultságában előre, hogy igazságot tegyen Bárányos Zsolt büntetője előtt, és ebben emberére akadt Rajczi Péter személyében. Habár az elmondások szerint a szerb védő a könyökét is használta, hogy nyomatékot adjon mondandójának, Supka Attila úgy véli, nem volt olyan mozdulat, amelyért meg kellene büntetnie játékosát (visszaesőként a fegyelmi bizottság úgyis elmeszeli jó néhány mérkőzésre…), és Urbányi István sem volt róla meggyőződve, hogy több történt volna apróbb dulakodásnál.

Pofon azonban így is elcsattant a mérkőzésen – és azt az első helyét megőrző Honvéd kapta.

Supka Attila szerint még éppen jókor. De ekkorára ő sem számított…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik