Elmaradt a reváns

VOLESZÁK GÁBORVOLESZÁK GÁBOR
Vágólapra másolva!
2007.08.23. 00:00
Címkék
Nem tudott hét évvel ezelőtti hazai vereségéért revánsot venni az angol válogatott: a német nemzeti együttes barátságos mérkőzésen 2–1-es győzelmet aratott az új Wembleyben.

Barátságos mérkőzés ide vagy oda – a Wembley Stadionban szerda este rendezett angol–német válogatott összecsapás presztízscsata volt a javából. Lehet persze sopánkodni, amiért a csapatok a sérüléshullám miatt tartalékos összeállításban küzdöttek meg egymással – de nem érdemes.

Főképp mert a két együttes csatájának nem csupán presztízse, hanem históriája is van. A német válogatott legutóbb hét éve, 2000. október 7-én vendégeskedett a szigetországban, a régi Wembley Stadionban. Ez volt az utolsó labdarúgó-mérkőzés, amelyet az ódon londoni szentély falai között játszottak. Ha a lebontott téglák mesélni tudnának, mind a mai napig sopánkodnának, amiért a német válogatott a vb-selejtezőn Dietmar Hamann tizennegyedik percben szerzett találatával 1–0-ra legyőzte az akkor Kevin Keegan vezette angolokat, és nem csupán értékes három ponttal távozott, hanem jócskán bele is rondított a régi aréna búcsújába.

Tény, hogy az angolok a kínos eredmény miatt alig egy évvel később, 2001. szeptember 1-jén Münchenben elégtételt vettek, és 5–1-re lemosták a németeket, ám az igazi (és valójában méltó) reváns egészen szerdáig váratott magára – immáron az új Wembleyben. Persze ahogy hét év alatt nagyot fordult a világ, úgy a válogatottak összeállítása sem emlékeztetett a régire. A Joachim Löw által dirigált németek kezdő tizenegyében nem lehetett olyan játékost találni, aki részt vett volna a régi wembleybeli összecsapáson (igaz, erre a jelenlegi kerettagok közül csupán a sérült Michael Ballacknak lett volna esélye). Ám a hazaiaknál két legényt is találhattunk, akik úgymond talpon (illetve pályán) voltak akkor és most is: David Beckham, illetve Michael Owen…

A telt ház, azaz kilencvenezer néző előtt rendezett találkozó aztán nem kifejezetten róluk szólt, inkább a feltörekvő, fiatal generációról. A Manchester City 19 éves üdvöskéje, Micah Richards például felfutásaival többször zavart keltett a német védelem bal oldalán. A hazaiak vezető gólja is a játékos remek helyzetfelismeréséből és persze Frank Lampard tökéletes célzásából született.

Nehezen ocsúdtak fel a hirtelen jött rémületből a németek, még mielőtt azonban vert sereg képét mutatták volna, Kevin Kuranyi közvetlen közelről egyenlíteni tudott, majd a Schalke remek formában lévő védője, Christian Pander látványos lövéssel juttatta előnyhöz sajátjait.

Ami pedig a hazaiak régi „bútordarabjait” illeti: David Beckham a beadásoknál és szabadrúgásoknál jeleskedett (hiába, még mindig remek jobb lába van), Michael Owen azonban a 45. percben kissé kisodródva az üres kapu mellé lőtt.

Mivel később a Newcastle támadójának társai sem jeleskedtek a jobbnál jobb helyzetek kihasználásában, a németek újból győztesen távoztak Angliából – és az új Wembley Stadionból. A nemes reváns tehát tovább várat magára…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik