Két női ugrószámban világcsúcs várható

MÁTAY ANDREAMÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2007.08.24. 09:40
Címkék
Szombattól kilenc napon át Oszakában rendezik meg a 11. atlétikai világbajnokságot. Az idén minden eddiginél több, 203 nemzet legjobbjai lépnek pályára, a japán városban hatalmas lesz tehát a konkurencia. Hogy a nők közül kiktől várhatunk kiemelkedő teljesítményt, abból szemezgetünk ezúttal.

Öt... Négy... Nem, inkább három... Vagyis kettő. Igen, legfeljebb két olyan női versenyszám lesz az oszakai világb ajnokságon, amelyben előre kiosztható lenne az aranyérem. Elvileg Jelena Iszinbajeva és Carolina Klüft mehet biztosra, de igazából talán ők sem. Mert hiába uralja az orosz rúdugrónő immár négy éve a mezőnyt, ilyen bizonytalan számban minden megeshet. Hiába vezeti az idén is 491 centiméterrel a világranglistát, hiába ő a világrekorder (501), ha a kezdőmagasságon nem kétszer hibázik – ahogyan azt már nemegyszermegtette –, hanem háromszor, máris kiesett. Eb ben az évben egyébként Iszinbajeva nem olyan magabiztos, mint az előzőekben, de így is lényegesen jobb ellenfeleinél, s így is megdöntheti a világrekordot.

A svéd többpróbázó diadalmenete még régebben kezdődött, Klüft azóta nem kapott ki fő számában, amióta 2001-ben megnyerte a junior Európabajnokságot. A rontásra azonban legalább hét lehetősége lesz, míg a fő kérdés e szám képviselői számára, hogy nem sérülnek-e meg. Klüft eddig nem tartozott a sérülékeny versenyzők közé, igaz, ő is fiatal, mindössze 24 éves. Eddigi legnagyobb riválisa, a francia Eunice Barber Oszakában nem hétpróbázik, csak távolban rajtol, ott lesz viszont az idény két meglepetésembere, a 29 esztendős ukrán Ljudmila Blonszka (6733) és a 19 éves orosz Tatjana Csernova (6768 hátszéllel). Klüft ebben a szezonban 6681 pontot teljesített, míg eddigi legjobbja 7001 pont, így ő biztosan nem javít világcsúcsot (7291).

Blanka Vlasicnak viszont minden esélye megvan a rekorddöntésre. Idei teljesítménye alapján a horvát magasugrónővel kezdhettük volna a biztos aranyesélyesek sorát, ám Vlasic korábban többször is a legfontosabb pillanatban maradt alul ellenfeleivel szemben. Ez évi 14 versenyéből 13-at megnyert, mégsem szerepel a Golden League-sorozat jackpotvárományosai között, mert egyetlen veresége éppen egy ilyen gálára esett. Az oslói erőpróbát azonban az idény elején, június 1-jén rendezték, s azóta Vlasic egyre jobb formába lendül. Legutóbbi három viadalán 205, 206 és 207 centimétert ugrott, s jó kísérleteket tett a 210-es világcsúcsmagasságon. A szervezőkön biztosan nem múlik majd a javítás – a japánok most is olyan gyors borításu kemény pályát építettek, amilyet 16 évvel ezelőtt Tokióban.

Ami azonban jó az ugróknak és a vágtázóknak, az nem ideális a hosszútávfutóknak. Ők a legrosszabb éjszakáikon álmodnak az oszakai pályával, s csak reménykedhetnek abban, hogy a kemény talaj nem teszi tönkre a lábukat. Az időjárás sem kedvez majd e szám képviselőinek, a 35 fokos meleg és a majdnem 90 százalékos páratartalom az afrikaiakra is ijesztően hat. Mindezek ellenére a női atlétika jelenlegi legnagyobb futósztárja, Tirunesh Dibaba ismét duplázásra készül. A korábban említetteknél még fiatalabb, csupán 22 éves etióp kétszer már megnyerte az 5000 métert, sőt legutóbb Helsinkiben tízezren is első lett. Ennek a bravúrnak a megismétlésére készül, Meseret Defar pedig arra, hogy ezt megakadályozza. Az ugyancsak etióp futó az idén 5000 méteren megjavította saját világrekordját, így kettejük összecsapása ígérkezik a világbajnokság egyik csemegéjének.

A kalapácsvető Tatjana Liszen kót is a biztos favoritok közé sorolhattuk volna, ám a kalapácsvetés világcsúcstartója alig egy hónapja megbukott a doppingvizsgálaton. Oszakában amúgy a nemzetközi szövetség ígérete szerint a kilenc nap alatt ezer tesztet végeznek el.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik