Jelena Iszinbajeva megint megközelíthetetlen volt

MÁTAY ANDREAMÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2007.08.29. 09:30
Címkék
A rúdugró Jelena Iszinbajeva megvédte világbajnoki címét, Tatjana Lebegyeva ezúttal távolugrásban diadalmaskodott, a nyolcszázas Maria Mutola feladta a versenyt, a négyszáz gátas Félix Sánchez vis szatért. Oszakában kedd délután zuhogott az eső, ám este a kibírhatatlanul magas páratartalom ellenére remek eredmények születtek.

A világcsúcsjavítás elmaradt, de Jelena Iszinbajeva változatlanul megközelíthetetlen. A női rúdugrók versenyének immár évek óta ugyanaz a forgatókönyve. A mezőny megküzd az ezüstéremért, és amikor már majdnem befejezik a versenyt, Iszinbajeva elkezd ugrani. Így volt ez Oszakában is, ám az „üldöző boly” ezúttal a korábbiaknál erősebb volt. Hárman jutottak át a 475 centiméteren, mégpedig úgy, hogy a világ második legjobb eredményével (488) rendelkező amerikai Jennifer Stuczynski (450) saroksérülés miatt feladta a versenyt. Némi izgalmat azért Iszinbajeva is okozott, a 480 centiméteren csak másodszorra jutott át. Ezt követően az 502 centiméteres világcsúcsmagassággal is próbálkozott, de a kísérletei nem voltak olyan jók, mint a korábbiak.

A távolugrás olimpiai bajnoka először indult el ebben a számban világbajnokságon. Az inkább hármasugrónak tartott Tatjana Lebegyeva fő számában már nyert két világbajnoki címet, s minden esélye megvan rá, hogy a héten megduplázza világbajnoki aranyai számát. A harmadikat ugyanis kedden már begyűjtötte. Az első sorozat után ugyan még csak a negyedik helyen állt, de a második és a harmadik kísérletére is 703 centiméternél landolt. A győzelmét senki sem veszélyeztette. Izgalmat inkább az okozott, hogy Ljudmilla Kolcsanova (692) és Tatjana Kotova (690) egyaránt csak az utolsó kísérletével ugrott föl a dobogóra, így végül hármas orosz siker született. Ez nem meglepetés, amiként az sem, hogy a 3000 méteres akadályfutásban a kenyaiak bérelték ki a dobogót. A leggyorsabb közülük Brimin Kipruto (8:13.82) volt.

Kilencedik világbajnokságán indult a nyolcszázas Maria Mutola, s az utolsó ötven méterig úgy tűnt, hogy ezúttal is érmet visz haza. A mozambiki futó 16 évvel ezelőtt Tokióban negyedik helyezést szerzett, azóta három arany-, egy ezüstés egy bronzérmet nyert. Az biztosnak látszott, hogy ezúttal nem ő lesz az első, hiszen a kenyai Janeth Jepkosgei fergetegesen kezdett, végig az élen futva, 1:56.04 perccel ért célba. Mutola eleinte hátramaradt, de aztán mindenkit megkerülve, óriási hajrával feljött a második helyre. A célegyenesben azonban nem bírta tovább, váratlanul kiállt.

Félix Sánchez vis szatért. Igaz, a 400 méteres gátfutás olimpiai bajnoka – aki sokáig volt sérült – győzni nem tudott, de második helyezése azt jelenti, hogy Pekingben ismét számolni kell vele. A győzelmet Kerron Clement 47.61 másodperccel úgy szerezte meg, hogy az utolsó két gát előtt aprózva futott.

A nap harmadik magyar szereplője, Divós Katalin a kalapácsvetés selejtezőjében 59.45 métert dobott, és kiesett.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik