Wariner és Felix is újra aranyérmet szerzett

MÁTAY ANDREAMÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2007.09.01. 23:50
Címkék
Látványosan nyert a 400 méter címvédője, Jeremy Wariner és a 200 méter helsinki bajnoka, Allyson Felix. Liu Hsziang 110 gáton úgy lett első, hogy az utolsó métereken oldalra nézegetett, a hármasugró Tatjana Lebegyeva és a gerelyhajító Christina Obergföll ugyanakkor kikapott.

Noha Jeremy Wariner egyet lenegyszer sem mondta, hogy Oszakában a világcsúcs megdöntése lenne a célja, azt hangoztatta, számára a címvédés a fontos, sokan mégis arra számítottak, hogy Michael Johnson 43.18 másodperces négyszázas rekordját átadja a múltnak. Pedig nyolc évvel ezelőtt, amikor az eredmény született, a legtöbben azt gondolták, a teljesítmény megismételhetetlen. Fehér ember számára pedig különösen elérhetetlen. Aztán megjelent a színen Wariner – edzője Clyde Hart, aki Johnsoné volt, menedzsere maga a világrekorder –, s olimpiát és világbajnokságot nyert. Az idén pedig úgy futott 43.50 másodpercet, hogy akár akarta, akár nem, rekordjavítást vártak tőle a szakemberek. Az oszakai döntőben azonban rövid ideig úgy tűnt, mindenki tévedett. Wariner látszólag nem futott jól, hiszen nem tudta otthagyni a többieket. Különösen edzőpartnere, LaShawn Merritt tartotta vele a lépést, s azt hihettük: itt a nagy meglepetés. Ám a célegyenesben kiderült, tévedtünk. Wariner magabiztosan húzott el Merritt-től, s az órára nézve azt is megtudtuk, nem Wariner volt lassabb a vártnál, Merritt volt nagyon jó. Mindketten életük legjobbját nyújtották, Wariner a világ harmadik eredményével 43.45 másodperccel lett első, Merritt 43.96-tal szerezte meg az ezüstérmet. A harmadik hely is az amerikaiaknak jutott, a Sydneyben 400 gáton győztes Angelo Tayloré (44.32) lett.

A kínai Liu Hsziang ismét nagyot futott. A 110 méteres gátfutás világcsúcstartója a csütörtöki elődöntőben lazsált, futamában másodikként ért célba, az ötödik ideje volt, így a fináléban a legkülső pályára került. Legnagyobb riválisa, az amerikai Terrence Trammell a négyes pályán, tőle elég messze rajtolt, mégpedig remekül. Liu csak az ötödik gátnál érte utol ellenfelét, gyönyörű technikával siklott át a gátak felett, s az utolsó méteren végig oldalra nézve előzte meg a többieket (12.95). Trammell is 13 másodpercen belül (12.99) ért célba, a harmadik az amerikai David Payne (13.02) lett.

Veronica Campbellnek nem sikerült követnie edzőtársa, Tyson Gay példáját, a 100 méter után nem győzött 200 méteren. A címvédő Allyson Felix, a mezőny legvékonyabb futója akadályozta meg ebben. A 21 éves amerikai lány nyolc év óta a legjobb időt érte el, 21.81 másodperccel lett első. Mindezt azok után, hogy a mezőny csak másodszorra rajtolt el. A legjobban az amerikai Torri Edwards indult, de a célegyenesbe már Felix fordult elsőnek, s könnyedén húzott el a többiektől. A jamaicai Campbell második lett, míg a bronzérem a tíz évvel ezelőtti világbajnokság ezüstérmesének, a Srí Lanka-i Susanthika Jayasinghének jutott.

Tatjana Lebegyevának sem sikerült a duplázás. Hármasugrásban a kubai Yargelis Savigne első, 15.28 méteres kísérletével sokkolta a mezőnyt, Lebegyeva örülhetett, hogy apránként javítva (15.07) második lett, s legalább a görög Hriszopii Devecit (15.04) megelőzte. Távolugróaranya mellé így ezüstöt szerzett.

A két évvel ezelőtti világbajnokság egyik meglepetése a gerelyhajító Christine Obergföll 70.03 centiméteres Európa-csúcsa és második helyezése volt. Az idén a német dobó tovább javította a rekordját (70.20), ám a formaidőzítése nem sikerült. A selejtezőben a 61 méteres kvalifikációs szintet sem érte el, de helyezéssel bejutott a döntőbe. Ott végül örülhetett, 66.47 métert dobott, s második lett. A győzelmet a cseh Barbora Spotáková (67.07) szerezte meg. Női 20 kilométeres gyaloglásban kettős orosz siker született, elsőként Olga Kanyiszkina (1:30:09) ért célba. A magyarok közül a férfi gerelyhajítás selejtezőjében Olteán Csongor 64.44 méterrel, a női magasugrás selejtezőjében Győrffy Dóra 188 centiméterrel kiesett.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik