Öngól vagy nem öngól?

S. Zs.S. Zs.
Vágólapra másolva!
2007.09.02. 23:44
Címkék

Öngól vagy nem öngól? A Fe hérvár győzött Rákospalotán, mondhatnánk, nem lényeges a kérdés. Ám nem is mellékes. Az egyértelmű, hogy Simek Péter szerezte a vendégek második találatát, és főszerepet vállalt az elsőben is – utóbbinál a hivatalos jegyzőkönyvben a középpályást jelölik meg gólszerzőnek, míg nálunk Farkas Balázs öngóljaként került be a jelenet a tudósításba.

Az előző bajnokság végén a magyar futballal foglalkozó források egy része szerint a győri Bajzát Péter lett a gólkirály, másoknál az ETO csatára a debreceni Ibrahima Sidibével holtversenyben végzett az élen – nem mindegy.

Már csak ezért is fontos, hogy a gólszerzőt minden körülmények között precízen állapítsuk meg.

Nyilvánvaló: a gólok zöménél nem kérdés, ki küldte hálóba a labdát, ám vannak kivételes, vitára okot adó esetek is – ilyen volt a REAC–Fehérvár találkozó első gólja is. A mérkőzés főszereplője, Simek Péter a jobb oldalon futott el, az alapvonal közeléből élesen, laposan középre lőtte a labdát. Farkas Balázs, a hazaiak kapusa beadásra számítva a gólvonaltól másfél-két méterre állt, ám a labda nem oda érkezett, hanem a gólvonal és a kapus közé. Ha Farkas Balázs nem ér bele, a labda elsuhan a kapu előtt, és a túlsó oldalvonalon gurulhatott volna ki – de a kapus visszavetődött, és olyan szerencsétlenül ért bele, hogy a labda a hálóba pattant (ez a Duna Tv felvételén is jól látható).

A gólszerző megjelölésénél a hivatalos verzió szerint illik a támadó, a rúgó játékost előnyben részesíteni, hadd legyen övé a dicsőség – a nemzetközi előírások is ekképp rendelkeznek. Az UEFA előírásai szerint ha kapura lövési kísérletből születik gól, akkor bárhogy, bárkin is változtat irányt a labda, nem lehet öngólnak minősíteni a találatot.

És ez a lényeg!

Simek Péter ugyanis nem a REAC kapuját célozta meg, hanem – és ezt ő maga is elismerte – beadni akart. A labda nem a kapu felé tartott, vagyis, nem vitatva a fehérvári középpályás érdemeit a vezetés megszerzésében, öngólként kellett regisztrálnunk a találatot.

Az MLSZ szerint Simek Péter két gólt szerzett, a játékvezetői jelentésre hivatkozva.

Kérdés: hogyan történhet ez meg?

A történet kissé magyaros, hiszen úgy tudjuk, a találkozó bírája, Solymosi Péter az eset közelében lévő asszistensével, Tompos Zoltánnal is megvitatta a helyzetet, s végül a fehérvári klubvezetők kérésére – és mert ez ellen a REAC képviselői sem tiltakoztak – Simek Pétert jelölte meg gólszerzőként.

Szerintünk tévesen.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik