Csak ketten maradtak állva

MÁTAY ANDREAMÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2007.09.08. 00:04
Címkék

Öt nappal az oszakai világbajnokság után a zürichi Golden League-viadalon találkoztak a legjobb atléták. A 35 fokos melegből a szeptemberben szokatlan hidegbe érkező versenyzők némelyike ugyancsak nehezen, fáradtan mozgott, s alaposan elmaradt egy héttel korábbi teljesítményétől. Ráadásul az átépített stadion mellett a szervezők a rendezésben is újítottak, nem használtak iramfutót, a jó idők helyett a párharcokra helyezték a hangsúlyt. Ennek eredménye férfi és női 1500 méteren is kocogás lett, előbbit a francia Mehdi Baala 3:38.62 perccel, utóbbit a bahreini Marjam Dzsamal (4:06.34) nyerte meg. Tény, hogy a verseny izgalmas volt, de nem izgalmasabb, mint korábban egy jó ritmusú felvezetés után. Még Janeth Jepkosgei sem rohant 800 méteren, aki pedig végig az élen futva 1:56.04 perccel lett első Oszakában, s azt ígérte, Zürichben megpróbálkozik az 1:54 perccel. Igaz, a kenyai lány ehhez nyulat is használt volna. Így is remekelt, a lassú kezdés ellenére 1:59.03-mal ért célba. A győztesek mindenesetre nagyon jól jártak, mert a szervezők a díjazást is megváltoztatták, az első helyezetteknek 25 ezer dollár ütötte a markát. Fellépti díjat viszont nem fizettek. Nem is jött el sem a háromszoros világbajnok Tyson Gay, sem a 100 méter világrekordere, Asafa Powell, ahogy a 110 gát legjobbja, Liu Hsziang sem.

Sanya Richards viszont ott volt, s elsősorban nem a pénznek örült. A tavalyi jackpotgyőztes az amerikai válogatón betegen versenyzett, kedvenc távján, 400 méteren csak negyedik lett, így Oszakában nem indulhatott ebben a számban. Zürichben kárpótolta magát. Az év legjobbjával, 49.36 másodperccel ért célba, s ezzel a jackpotvárományosok közül elsőként szerezte meg negyedik győzelmét. A rúdugró Jelena Iszinbajeva (480) követte példáját, igaz, ő kis híján kikapott Szvetlana Feofanovától. A gátfutó Michelle Perry viszont harmadik lett, így az egymillió dolláros jackpotért csak Richards és Iszinbajeva maradt versenyben.

Blanka Vlasicot sem a hideg, sem a fáradtság nem tudta viszszavetni. A horvát magasugró 204 centimétert teljesített, és ismét a 210 centiméteres világrekorddal kísérletezett.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik