Török trükkök szögletekre és szabadrúgásokra

ZOMBORI ANDRÁSZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2007.09.10. 23:08
Címkék

Az Európa-bajnoki selejtezők szombati játéknapjának egyik legnagyobb meglepetése a Málta–Törökország találkozó 2–2-es végeredménye. A mérkőzésen Tornyi Barnabás volt a magyarok megfigyelője – a szakember térképezte fel Várhidi Péternek a bosnyákokat is –, így tőle kértünk jellemzést a törökök futballjáról.

Miként futballoztak a törökök Máltán? Nagyképűen, esetleg kapkodva?

A törökök már máltai meccsük előtt tudták, hogy egyik legnagyobb riválisuk pont nélkül maradt a magyarok ellen, és azt gondolták, mivel sokkal jobb csapatuk van, mint Máltának, kényelmesen nyernek, aztán szerdán legyőznek bennünket, és kikövezett úton lépnek tovább a csoportból – kezdte beszámolóját Tornyi Barnabás. – Váratlanul azzal szembesültek, hogy a máltaiak rendkívül tudatosan futballoznak, és noha nem kezelték le őket, mégsem tudtak mit kezdeni velük. Nem állítom, hogy elbizonytalanodtak volna, de Málta játéka igencsak felbosszantotta őket. Kapitányuk, Fatih Terim kapkodását jelzi, hogy két futballistája játszott három, három pedig két poszton ezen a mecscsen…

Lehet tudni, milyen stílusban játszik majd a török válogatott saját pályáján?

A csapatszerkezet aligha változik, és a stílus is megmarad. Nagy kérdés, hogy a szárnytámadások mennyire lesznek hatékonyak, amiként az is talány, hogy a máltai összeomlás után mennyire sikerül lelkileg helyrehozniuk a labdarúgókat. Arra felkészülhetünk, hogy rengeteg szabad- és szögletrúgás-variációjuk van: egymás után kétszer sohasem próbálkoznak ugyanazzal a sémával.

Kik azok a játékosok, akikre különös figyelmet kell majd fordítanunk?

Hamit Altintop, Emre Belözoglu vagy a csereként pályára lépő Ayhan Akman is nagyon jó játékos, de ezzel aligha mondok újat.

A törököknek ellenünk támadniuk kell: elképzelhetőnek tartja, hogy ebben a helyzetben esetleg nem találják meg a védekezés és támadás helyes arányát?

Elképzelhető, hogy a törökök azt mondják: idehaza játszunk, jók vagyunk, a szombati eredmény csak kisiklás volt, de az is megtörténhet, hogy benne lesz a fejükben, vigyázni kell, hiszen Málta is szolgált meglepetéssel. A hazaiak győzelmi kényszere, esetleges görcsössége kedvezhet nekünk, pontos összjátékkal igenis meghatározóak tudunk lenni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik