Sorsdöntő meccs előtt

SZ. NAGY TAMÁSSZ. NAGY TAMÁS
Vágólapra másolva!
2007.09.11. 23:33
Címkék
Szerda este sorsdöntő mérkőzés vár az ukrán válogatottra az Európa-bajnoki selejtezősorozatban: ha Oleg Blohin együttese Kijevben nem szerzi meg a három pontot Olaszország ellen, gyakorlatilag elköszönhet a jövő évi kontinenstornától. A házigazdák reménye a Grúzia ellen önmaga árnyékaként mozgó Andrij Sevcsenko, aki hét évig futballozott Itáliában.

„Élet és halál” kérdése az ukrán válogatott számára a szerda esti, Olaszország elleni Európabajnoki selejtező, miután Oleg Blohin együttese elszórakozta a szombati grúziai mérkőzést. Az 1–1-gyel záruló találkozó után a szövetségi kapitány nem is tudta magában tartani indulatait, kifakadt, bírálta futballistáit.

„Nem engedhetjük meg magunknak, hogy bohóckodjunk a pályán, meg kell adni a tiszteletet az ellenfélnek. Miközben mi rengeteg kiváló lehetőséget elpuskáztunk, a grúzok két helyzetecskéjükből egyszer eredményesek tudtak lenni” – dörögte Oleg Blohin.

A szakvezető első felvetése már nem aktuális, elvégre a világbajnoki cím védőjét minden bizonnyal respektálják labdarúgói, a gólszerzés kérdése azonban szerdán is sarkalatos pont lesz az ukrán csapat játékában.

A találato(ka)t és a vezérszerepet pedig ki mástól is várhatnák az ukrán szurkolók, mint Andrij Sevcsenkótól. A Chelsea csatára azonban sem mentálisan, sem fizikailag nincs a topon, hiszen hosszú ideje, nyári sérvműtéte óta a Grúzia elleni csata volt az első tétmérkőzése, míg szabadidejében minden bizonnyal saját jövőjén gondolkodik. Mint ismeretes, a tavaly nyáron rekordösszegért Londonba csábított ukrán támadó az idén még egy percet sem játszott a Premier League-ben. A csatár mellett szól, hogy az ellenfél keretéből szinte mindenkit jól ismer, hiszen 1999 és 2006 között az AC Milanban futballozott.

„Mind testben, mind lélekben készen állok a találkozóra – fogadkozott Andrij Sevcsenko. – Győznünk kell, csak ezzel lehet esélyünk a továbbjutásra, kétszáz százalékot kell nyújtanunk az olasz válogatott ellen.”

Bár a másik oldalon ekkora feszültség nem tapasztalható, a franciák elleni szombati, milánói gól nélküli döntetlen nem erősítette meg az utóbbi időben – különösen a Magyarország elleni, 3–1-re elveszített barátságos mérkőzés után – sokat kritizált szövetségi kapitány, Roberto Donadoni pozícióját.

A szövetség elöljárói egyelőre türelmesek a szakemberrel szemben, de vannak, akiknek csípi a szemét a 44. életévét vasárnap betöltő tréner munkája. Többek között a válogatottól már visszavonult Milan-klasszis, Paolo Maldini apja, Cesare Maldini is kritikával illette a szövetségi kapitányt.

„Robertónak nagy nemzetközi tapasztalata van játékosként, de edzőként még híján van ennek– mondta a 75 évesszakember, aki 1996 és 1998 között maga is irányította az olasz válogatottat. – Pedig a rutin rendkívül fontos ezen a poszton, különösen úgy, hogy a jelenlegi olasz válogatottban kevés az igazi klasszis. A csapat megérzi az olyan játékosok hiányát, mint Francesco Totti vagy Alessandro Nesta…”

A bírálatoktól függetlenül olasz győzelem és döntetlen esetén a játékosként az AC Milannál 12 szezont lehúzó Roberto Donadoninak nincs oka a pánikra, vereség esetén viszont igencsak forró lehet a kispad alatta. Az pedig külön pikantériát adna a történetnek, ha remek játékával egy másik Milan-legenda, Andrij Sevcsenko „fűtene be” neki.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik