Hazatérés ellenfélként

ZOMBORI ANDRÁSZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2007.09.17. 17:19
Címkék
Az élvonal két legrutinosabb trénere ül a 8. forduló záró meccsén a kispadokon: a házigazda MTK-t Garami József irányítja, a vendég ETO-nál pedig Egervári Sándor felel a szakmai munkáért. Utóbbi számára azért is ígérkezik pikánsnak az összecsapás, mert egykoron futballozott a Hungária körúton, edzőként pedig ő nyert legutóbb bajnoki címet a kék-fehér együttessel.

Immár negyedik éve annak, hogy az MTK elöljárói úgy döntöttek, szakítanak az elmúlt évek gyakorlatával, és nem kiforrott, válogatott szintű labdarúgókat igazolnak, hanem saját utánpótlásukra alapoznak a jövőben. A döntés helyességét igazolja a csapat szereplése, ugyanis Garami József szakmai igazgató irányításával előbb bronzérmes, azt követően negyedik, tavaly pedig második lett a javarészt fiatalokból álló gárda. Mi több, a jelenleg zajló versengésben hét forduló után egyedül az MTK Budapest veretlen a mezőnyben. Hogy a szimpatizánsok által remélt bajnoki cím összejön-e a közeljövőben, nem tudni, az azonban tény, hogy a nagy múltú klub legutóbb a 2002–2003-as bajnoki esztendő végén, Egervári Sándor irányításával bizonyult a legjobbnak. A szakember azóta a Vasas edzőjeként már vizitált a Hungária körúton, most pedig a nyáron alaposan átalakított Győr irányítójaként van lehetősége erre.

Meglepődnék, ha azt mondaná, nem emlékszik, melyik meccsen ült legutóbb az MTK kispadján...

Az Újpest ellen futballoztunk a Puskás Ferenc Stadionban, és ha ellenfelünk megnyerte volna az egyébként egy egyre végződő találkozót, a Megyeri útra kerül a bajnoki cím – mondta némi gondolkodás után Egervári Sándor. – A meccs előtt azt mondtam labdarúgóimnak: ne csak a saját becsületetekért játsszatok, hanem az összes futballistáért. Ha ugyanis kikaptok, senki sem mossa le rólatok, hogy bundáztatok... Jó visszagondolni arra, hogy sportemberként volt tartásuk, arra az eredményre az egész magyar labdarúgásnak szüksége volt.

Tudja, hogy az Újpest ellen pályára lépő labdarúgók közül ki van még ma is a kék-fehérek alkalmazásában?

Egyedül Végh Zoltán.

Törvényszerű volt, hogy miután az előző évben bajnok lett az együttes, nemcsak a játékosok zöme, de Egervári Sándor is távozott a klubtól?

Az utolsó fél évben már csak a fele fizetésüket kapták meg a fiúk, engem sem fizettek ki, így tudhattam, hogy a folytatást nem velem képzelik el. Érzékeltették velünk, hogy a tulajdonos egészen más koncepcióban gondolkodik, és bár a változtatás szándéka érthető volt, a módszer már aligha. Nem tagadom, nehéz volt ezt a helyzetet az öltözőben kezelni.

Majdnem napra pontosan egy esztendővel azután, hogy eljött az MTK-tól, a Vasas trénereként tért vissza a Hidegkuti-stadionba. A hazaiakat Garami József irányította, a meccs végeredménye pedig...

Erre tényleg nem emlékszem.

Kanta József két góljával az MTK győzött kettő egyre.

Bennem sokkal inkább a szép emlékek maradtak meg... Mondjuk az a mérkőzés, amikor a Dunaferr-rel nyertünk négy egyre, és bajnoki címet ünnepelhettünk a Hungária körúton!

A hétfői ellenfél játékoskeretéből kiket tart a legtöbbre?

Végh Zoltán most is meghatározó futballista, de a fiatalok közül az úgynevezett első generációs játékosokat is jól ismerem, hiszen akkoriban gyakran láttam őket Agárdon. Kanta József, Bori Gábor, Pollák Zoltán vagy Rodenbücher István azóta is alapember az együttesben.

Ilyen párharc előtt eszébe jut, milyen sikerei voltak az ellenfél edzőjeként?

Természetesen. Amikor felnézek a tribünre, és látom, hogy a felfestett kupák közül az utóbbi négyből három megszerzésének én is aktív részese voltam, tagadhatatlanul jó érzés tölt el.

Képesnek tartja csapatát arra, hogy elvegye a fővárosiak veretlenségét?

Böőr Zoltánt, Bajzát Pétert, Jäkl Antalt és Pákolicz Dávidot, vagyis négy meghatározó futballistánkat nélkülöznünk kell, ennek ellenére meglepetésre készülünk.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik