Powell nem fárad

MÁTAY ANDREAMÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2007.09.23. 00:33
Címkék
Született néhány kiemelkedő eredmény a világdöntő első napján, ám a legtöbb atléta már túlságosan fáradtan lépett pályára. Asafa Powell nem tartozik közéjük, a 100 méter jamaicai világrekordere 9.83 másodperccel lett első. Ennél az eredménynél az idén csak ő ért el jobbat.

Az időjárásra nem panaszkodhattak szombaton délután Stuttgartban a világdöntő első napjának résztvevői. Legfeljebb az enyhe ellenszél okozhatott gondot a vágtázóknak, a többség fáradtságával magyarázható, hogy csak néhány kiemelkedő eredmény született a versenyen. A hossszúra nyúlt idény végén Asafa Powell ismét megcsillogtatta tudását, 0.3 méteres ellenszélben 9.83 másodperccel győzött 100 méteren. A jamaicai világrekordert (9.74) az sem zavarta különösebben, hogy az első két rajtot visszalőtték, harmadszorra is remekül indult, s eredményénél ebben az évben csak ő ért el jobbat. Frissességére persze van magyarázat, nyár eleji sérülése miatt a többieknél később kezdte a versenyzést.

A száz gátas nőknek valószínűleg elegük van már a nyári szezonból. Mindannyian pihenőre vágynak, s hárman ugyancsak bánhatják, hogy egyáltalán elutaztak Stuttgartba. Mert a világdöntőn ugyan minden helyezést elérő indulót díjaznak, az eredmény nélkül távozók azonban hoppon maradnak. Suzanna Kallur ráadásul az első helyezettnek járó 30 ezer dollárra is esélyes volt, ám kiugrás miatt kizárták a versenyből. A svéd futónak a harmadik rajtnál nem volt türelme ahhoz, hogy megvárja, amíg eldördül a rajtpisztoly. Pedig vigyázhatott volna, hiszen előzőleg már az amerikai Lolo Jones és az ausztrál Sally McLellan is hasonló sorsra jutott. Ezek után Michelle Perrynek (12.68) nem volt nehéz dolga.

Szétugrás döntötte el az első hely sorsát női rúdugrásban. A lengyel Monica Pyrek remekelt, élete legjobbját, a 482 centimétert elsőre vitte. Előzőleg ugyan egyszer hibázott, ám az esélyes Jelena Iszinbajeva is rontott a kezdőmagasságán. A 482 az orosz ugrónak nem jelentett gondot, sőt honfitársa, Szvetlana Feofanova is átjutott ezen a magasságon. Pyrek és Feofanova a 487 centiméteren elvérzett, Iszinbajeva ezt kihagyta és 492 centire ment. Itt azonban ő sem volt sikeres, ezért Pyrekkel holtversenyben állt az élen. A léc ismét 487 centiméterre került, s mivel a világrekorder ezen a magasságon nem hibázott, lengyel ellenfele viszont rontott, Iszinbajeváé lett a győzelem.

Blanka Vlasic ezúttal sem adta két méternél alább. A horvát magasugrónak nyáron ez volt a 17. versenye, s csak egyszer teljesített 2 méternél kisebbet (198). A világrekordot ezúttal nem fenyegette veszély, a 205 centivel megpróbálkozott, de nem bírta átugrani.

Angelo Taylor nem győzött, mégis elismerést érdemel. Az amerikai atléta egy órán belül két számban is rajtolt, előbb 400 méter gáton ötödik lett (49.27), majd síkon megszerezte a bronzérmet (44.92). A 400 gát döntője különösen izgalmas volt. Az utolsó gát előtt az amerikai James Carter még biztosan vezetett, ám az utolsó métereken honfitársa, Kerron Clement és a lengyel Marek Plawgo is befogta őt. Carter és Plawgo szó szerint bedobta magát a célba, s perceket kellett várni arra, hogy kiderüljön a sorrend. A célfotó Plawgót hozta ki elsőnek, ám Clement ugyancsak 48.35 másodpercet ért el, míg Carter egy századmásodperccel lemaradva harmadik lett.

Egyetlen magyarért szoríthattunk ezen a napon: Kővágó Zoltán diszkoszvetésben 61.58 méterrel a hetedik helyen végzett.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik