Csak úgy, mint két éve

ZOMBORI ANDRÁSZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2007.10.13. 01:58
Címkék

Nem túlzás a kijelentés, mi szerint több mint egy esztendeje, egész pontosan 2006. október 11-e óta arculcsapással ér fel a futballt szeretők számára, ha meghallanak egy országnevet: Málta...

Az említett napon a magyar válogatott Európa-bajnoki selejtező-mérkőzésen 2–1-es vereséget szenvedett a szigetországban, és bizony, a kudarc alaposan megrengette a magyar futballt. Holott 2005. szeptember 2-án, vagyis egy esztendővel korábban játszottak egy Magyarország–Málta világbajnoki selejtezőt a Szusza Ferenc-stadionban.

Vagyis éppen ott, ahol a szombati összecsapást is rendezik.

A szakmai munkáért abban az időben Lothar Matthäus felelt, a jelenlegi kerettagok közül pedig játéklehetőséghez jutott Halmosi Péter, Juhász Roland, Gera Zoltán, Buzsáky Ákos és Rajczi Péter is.

„Szép emlék az Újpest pályáján aratott győzelem, és bár az első találatra több mint fél órát kellett várni, végül magabiztos sikert arattunk – idézte fel a 4–0-ra megnyert meccset Halmosi Péter. – Az ellenfelünk erejét akkor szinte csakis a védekezés emésztette fel, abban azonban biztosak lehetünk, hogy ezúttal a máltaiak mást játszanak majd. Nyilvánvaló, hogy szombaton is nagy hangsúlyt fektetnek a stabil védekezésre, ráadásul, talán két legjobb futballistájuk, két gyors csatáruk, Michael Mifsud és Andre Schembri alkalmas veszélyes kontratámadások vezetésére. Ők nem csak gyorsak, labdával is ügyesek. Nagyon fontos lesz, hogy ne hagyjunk nekik területet, álljunk közel hozzájuk, ha lehet, akkor kerüljük el a versenyfutást. Ugyanakkor türelmes futballra van szükség, még akkor is, ha a közönség gyors gólban, gólokban reménykedik. A győzelem a legfontosabb, nem pedig az, hogy mikor jön az első találat.”

A tisztánlátás érdekében azért jegyezzük meg: az említett 4–0-s mérkőzésen nem játszott, a legutóbb ellenünk két gólt szerző Schembri, valamint a Vanczák Vilmost kiállíttató Mifsud.

„Tudni kell, hogy noha itthon fölényesen vertük Máltát, sokáig küszködtünk az ellenfél védekezésével – emlékezett viszsza a 4–0-s győzelemre az akkor első válogatottságát ünneplő Buzsáky Ákos. – Egy gyors találat oldaná a bennünk lévő feszültséget, azonban a szövetségi kapitány által kért taktikai fegyelmet akkor sem adhatjuk fel, ha az elején nem lesz meg az áhított gól. Nem szabad siettetni semmit sem, akkor is stabilnak kell maradnunk, ha például a hetvenötödik percben még nulla nulla az eredmény. Valamennyien hiszünk abban, hogy megoldjuk a ránk váró feladatot.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik