Gay és Defar a legjobb

MÁTAY ANDREAMÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2007.11.26. 18:34
Címkék
Vasárnap este Monte-Carlóban huszadik alkalommal adták át Az év atlétája-díjakat. A Nemzetközi Atlétikai Alapítvány (IAF) által adományozott címmel ezúttal tekintélyes összeg is járt, a férfi és a női győztes 100-100 ezer dollárt vehetett át. Az atlétikai szakemberek és a nagyközönség szavazatai alapján három férfit (Tyson Gay, Haile Gebrselassie, Liu Hsziang) és három nőt (Meseret Defar, Blanka Vlasic, Carolina Klüft) terjesztettek elő a kitüntető címre, közülük egy bizottság választotta ki a végső győztest. Ennek eredményeként Albert monacói herceg, az alapítvány tiszteletbeli elnöke és Lamine Diack, az IAAF elnöke Gaynek és Defarnak adta át a díjat.

A 25 éves amerikai vágtázó az oszakai világbajnokság legeredményesebb versenyzője volt, három aranyat nyert. Száz méteren a jamaicai világrekordert, Asafa Powellt megelőzve lett első, 200on pihentebb riválisaival szemben diadalmaskodott, s a 4x100-as váltóban is győzelemhez segítette a tengerentúli csapatot.

Remekül sikerült pekingi főpróbája, Gay ugyanis Oszakában azt tesztelte, képes-e 100 és 200 méteren is rajtolni, s ezt követően a váltóban helytállni. Gay számára a legfontosabb az olimpia. Athénba sérülés miatt nem jutott el, s azóta egyetlen cél lebeg a szeme előtt, hogy Pekingben jól szerepeljen. Már tavaly felhívta magára a világ figyelmét, 100 méteren (9.84) a világranglista második, 200 méteren (19.68) a harmadik helyen végzett. A hosszabbik vágtatávon mégis őt tekintették az év legjobbjának, hiszen abban a számban rendre megelőzte ellenfeleit.

Az idén 100 méteren kezdett szenzációsan: az idény elején enyhe hátszéllel (+2.2) és kézi méréssel ugyan, de 9.76 másodpercet futott. A június végi amerikai bajnokságon 200 méteren is brillírozott. Ellenszélben (–0.3) minden idők második legjobb eredményét (19.62) érte el. A 100-as távon is győzött, s annak ellenére beállította egyéni csúcsát (9.84), hogy ezúttal is szél hátráltatta (–0.5). E két teljesítmény minden idők legjobb 100/200-as összetett eredménye.

„Egyedül a szél akadályozhat meg abban, hogy 9.7-tel kezdődő időt fussak – nyilatkozta a napokban. – Jövőre szeretném megdönteni Powell 9.74 másodperces világcsúcsát. Bár a legtöbb vágtázó elsősorban a száz méterre készül, én változatlanul a kétszázas edzésekre összpontosítok.”

Gay jövőre kihagyja a fedett pályás idényt, s az amerikai olimpiai válogató előtt csak otthon és Jamaicában versenyez, nem jön át Európába a Golden League-viadalokra.

„Pekingben meg szeretném ismételni az oszakai szereplésemet, ennek mindent alárendelek – mondta –, ám ahhoz, hogy indulhassak az olimpián, előbb a válogatón kell jól szerepelnem.”

Meseret Defar az idén világcsúcsot világcsúcsra halmozott. Előbb fedett pályán, a 3000 méter (8:23.72) rekordját adta át a múltnak, majd szabadtéren a 2 mérföld legjobb eredményét írta át (9:10.47). Az oslói Golden League-viadalon 5000 méteren saját eredményét javította 14:16.63 percre, majd a brüsszeli GL-versenyen ismét 2 mérföldön remekelt (8:58.58). A 24 éves etióp futó az athéni olimpián 5000 méteren lett első. Az idén egyetlen versenyén sem talált legyőzőre, és feltehetőleg az év atlétájaként nem kell izgulnia az olimpiai csapatba kerülésért.

Nem úgy, mint 2004-ben. Hiába győzött 3000 méteren a budapesti fedett pályás világbajnokságon, az olimpiára csak tartalékként vették figyelembe. Azután az elutazás előtt mégis a résztvevők közé került. A 10 000 méterre nevezett Bernhane Adere ugyanis rossz formát mutatott, s helyére az 5000-re nevezett Ejegayehu Dibaba került. A rövidebb távon megüresedett hely Defaré lett, aki a bizalmat aranyéremmel hálálta meg.

„Az előzmények miatt különösen fontos számomra az athéni arany – szokta mondogatni Defar. – Az, hogy az idén világbajnok lettem, elégedetté tesz, s bízom a jövő évi, pekingi sikeremben.”

2007-es veretlensége ellenére Defarnak jövőre sem lesz könynyű dolga, hiszen a győzelemért legfőbb ellenfelével, Tirunesh Dibabával kell majd csatáznia. A két fiatal etióp rivalizálása máris legendás, a legemlékezetesebb a tavalyi berlini összecsapásuk, amelyet Defar nyert meg. Mivel a Golden League-sorozatban addig minden győzelem Dibabáé volt, az utolsó verseny elvesztése a teljes jackpotból való részesedéstől fosztotta meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik