A vezetők bűnhődnek

MÁTAY ANDREAMÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2007.11.28. 12:54
Címkék
Kamuti Jenő, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára arról tájékoztatta a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB), hogy nem akkreditálja a pekingi olimpiára az atlétikai szövetség vezetőit, mivel a MASZ nem tett megfelelő intézkedéseket annak érdekében, hogy Annus Adrián és Fazekas Róbert megfizesse tartozását.

A két dobót doppingvétség miatt fosztották meg az athéni olimpián elért első helyezésétől, ám ők a NOB döntését a Nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS) támadták meg. Vesztettek, s öt és fél millió forintnyi perköltség megfizetésére kötelezték őket (ebből 3.7 milliónyi áll fenn). A NOB a tartozás rendezését a MOB-on kéri számon, s azt firtatja, hogy a hazai olimpiai bizottság miként gyakorol nyomást a Magyar Atlétikai Szövetségre (MASZ).

„Mivel a sportágat nem kívánjuk sújtani, nem vontuk meg az atlétika pénzügyi támogatását, sőt a tervezettnél nagyobb összeget biztosítottunk számára – magyarázta Molnár Zoltán, a MOB igazgatója. – Elnökségünk viszont októberben úgy döntött, ha a két versenyző nyolc napon belül nem rendezi a számlát, a MASZ vezetői nem lehetnek ott Pekingben. Nekik kellett volna valamilyen módon elérniük, hogy Fazekasék fizessenek.”

A probléma az, hogy miként a MOB, úgy a MASZ kezében sincs hatékony eszköz ennek elérésére. A szövetség egyetlen lehetősége a nyomásgyakorlásra az lett volna, ha eltiltja a két dobót, ezzel viszont azt is megakadályozza, hogy a versenyzők nemzetközi viadalokon pénzt keressenek, s legyen miből kiegyenlítenük tartozásukat. Más kérdés, hogy Annus és Fazekas visszatérése után haloványan szerepelt, s nincs az a rendező, aki teljesítményükért jelentős összeget adna.

„A bírságot valakinek állnia kell – nyomatékosította Molnár. – Egy kormányrendelet értelmében a szövetségeknek anyagi felelősséget kell vállalniuk a versenyzők által okozott károkért. Vagyis végső esetben a MASZ-nak kellene rendeznie a tartozást.”

„Amit erre áldoznánk, azzal a többi atlétát rövidítenénk meg – reagált Rábold Gusztáv, a MASZ elnöke. – Mi egyébként megtettük, amit tudtunk. Még azt is felajánlottuk a két dobónak, hogy amennyi pénzt befizetnek, annyi előleggel segítjük őket felkészülési juttatásuk terhére. Egy feltételünk volt, hogy az átutalt pénzt azonnal küldjék tovább. Kaptak is tőlünk tavasszal egymillió forintot, ám mint kiderült, azt csak most ősszel utalták át. Mivel nem tettek eleget a MOB októberi felszólításának, versenyzési jogukat felfüggesztettük, és fegyelmi eljárást indítottunk ellenük.”

Hogy ne érje hátrány a magyar sportolókat, a MOB napokon belül rendezi a két dobó tartozását. Annust és Fazekast lapzártánkig nem sikerült utolérnünk.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik