Nagy visszatérés?

SZ. NAGY TAMÁSSZ. NAGY TAMÁS
Vágólapra másolva!
2007.11.29. 00:05
Címkék
Múlt szerda óta boldog-boldogtalan azt találgatja Angliában, ki lesz az Európa-bajnoki selejtezőkön leszerepelt Steve McClaren utódja a futballválogatott kispadján. Az igazán esélyes jelöltek többsége külföldi, közülük a szurkolók kedvence egyértelműen José Mourinho, aki egyelőre nem különösebben izgatja magát: délelőttönként sokáig lustálkodik setúbali villájában feleségével, és vár az ajánlatra.

Egyre nagyobb esély mutatkozik arra, hogy José Mourinho visszatérjen Angliába, és ő legyen az angol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya.

Ha a szurkolókon múlna, biztosan a Chelsea korábbi portugál menedzsere lenne a nemzeti csapat irányítója; a The Sun bulvárlap internetes szavazásán a klikkelők 70 százaléka őt jelölte meg befutónak. Sőt a szakember őszinte hívei már online petíciós oldalt is indítottak, és ha a százezredik elektronikus aláírás is beérkezik, a listát átnyújtják az angol szövetség (FA) főigazgatójának, Brian Barwicknek és jelöltjüknek, José Mourinhónak. Két nap alatt tízezren iratkoztak fel a listára, és többen megmagyarázták választásukat.

„José Mourinhónak kell lennie a következő angol kapitánynak, mert karizmatikus és határozott szakember, akit a játékosok és a szurkolók is sokkal jobban tisztelnek, mint bármelyik gyengeelméjű angol menedzsert” – így a portugál egyik lelkes támogatója.

José Mourinho közben Setúbalban élvezi a semmittevést, a környezetéből számazó információk szerint délelőttönként tizenegyig heverészik az ágyban a feleségével, majd napozik egy kicsit luxusvillája teraszán, mielőtt lesétálna a városba, hogy kedvenc kávézójában folytassa a lazítást. A munkával egyelőre nem törődik, de természetesen azért visszavágyik a kispadra, mert a labdarúgás az élete. Az „angol melóval” kapcsolatban azonban egyelőre nem tud beszámolni új fejleményről.

„Nem mondhatok semmit, amíg nem jelzik, hogy számolnának velem – említette a szakembera The Sun portugáliai tudósítójának. – Mondják meg a szövetség illetékeseinek, hogy jöjjenek és tárgyaljanak velem. Egyelőre várok, és figyelek, de persze minden megtörténhet.”

A nyilatkozat egyben üzenet is az FA főigazgatójának, Brian Barwicknak, akinek manapság minden idejét az ideális kapitány megtalálása tölti ki. A listáján állítólag három név szerepel José Mourinhóé mellett: Jürgen Klinsmanné, Fabio Capellóé és a szerda este letartóztatott Harry Redknappé (a Portsmouth menedzserének rendőrségi ügyéről bővebben a 9. oldalon olvashatnak).

Azaz nagyon úgy fest, az FA Steve McClaren bukása után ismét felkavarná az állóvizet, és külföldi szakembert hozna a válogatott élére. Ettől az sem tántorítja el, hogy az egyébként kiváló játékosokból verbuvált együttes a most leváltott tréner elődjével, Sven-Göran Erikssonnal sem ért el kiemelkedő eredményeket (a kispadra 2001-ben leülő és onnan 2006-ban felálló svéd volt az első külföldi kapitánya Angliának).

Más kérdés, hogy ennek a logikának az országhatáron belül, de azon kívül is vannak ellenzői. Azt, hogy az angol futball rezdüléseire mennyire figyelnek a kontinensen, jelzi, még az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elnöke, Michel Platini sem titkolta véleményét a kérdésben.

„Ha én választanék angol szövetségi kapitányt, arra törekednék, olyan angol fickót keressek, akinek mindenki elhiszi, hogy képes összerakni egy erős csapatot – mondta a francia sportvezető. – Kedvelem az angol futballt, a bajnoki mérkőzéseket, a szurkolókat és a játékot körülvevő lelkesedést, de az nem tetszik, hogy a liga teljesen nyitott a külföldiek irányában. A válogatott a futball lelke; azt vallom, védjük meg a klubok helyi kötődését és a nemzeti identitást.”

Az angol szövetség vezetősége azonban egyáltalán nem hatódott meg az elnöki szózat hallatán, határozottan „rendreutasította” az európai labdarúgás első számú irányítóját.

„Az UEFA a nagy európai tornák lebonyolítója, törődjön a Bajnokok Ligájával, az UEFA kupával és az Európabajnoksággal – mondta Dan Johnson szóvivő. – A mi feladatunk a Premier League szervezése, és amellett, hogy sikeres a sorozat, Anglia futballjára is jó hatással van. Ez a mi ügyünk, csak ránk tartozik, és nem Michel Platinire.”

Szavakban tehát újra erős az angol válogatott, már csak a pályán kellene bizonyítania...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik