Kálovics Anikó a legjobbak között

MÁTAY ANDREAMÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2007.12.12. 00:05
Címkék

A hét végi mezei futó Európa bajnokságon Kálovics Anikó újabb szép helyezést szerzett, ötödik lett. A Zalaszám ZAC atlétája négy évvel ezelőtt bronzérmes volt, ezenfelül két negyedik és immár két ötödik helyezéssel dicsekedhet. Ennek ellenére nem elégedett.

„Biztosan sokan örülnének az Európa-bajnoki ötödik helyezésnek, én azonban csalódott vagyok – magyarázta hazaérkezése után Kálovics. – Szerettem volna előrébb lépni, ehelyett elrontottam, eltaktikáztam a versenyt. Túl sokat futottam az élen szembeszélben, ami alaposan elfárasztott, nem bírtam úgy a hajrát, mint a többiek.”

A spanyolországi Toróban száraz pálya s tízfokos, kellemes idő várta az indulókat, ám a verseny napján az egyre erősödő szél megnehezítette a futók dolgát. Kálovicsnak azonban nem sok választása volt. Mivel az utóbbi időben maratonira készül (egy hónapja Carpiban győzött), a hajrája nem olyan, mint a rövidebb távokon versenyző riválisaié, ezért az élre kellett állnia.

„Valóban azért mentem előre, hogy erős iramot diktálva szétszakítsam a mezőnyt, s elhúzzak ellenfeleimtől, de az élen futó húsz versenyzőből öten velem maradtak. Türelmesebbnek kellett volna lennem, kevesebb vezetést vállalnom. Így is csak tizenegy másodperccel maradtam el a győztes Marta Domingueztől, ami mezei futásban semmi. Bosszant viszont, hogy például a harmadik spanyol Rosa Moratót az idén eddig mindig legyőztem, most viszont elém került.”

Az igazsághoz tartozik, hogy Morato ugyanúgy, ahogyan a második helyezett francia Julie Coulaud, akadályfutó, márpedig a torói pályát körönként kilenc farönk nehezítette, s a versenyzők összesen öt kört futottak.

„Ennek ellenére szerintem ideális volt a pálya, ki kellett volna használnom a lehetőséget” – mondta a Kálovics, aki kétségtelenül Európa legjobbjai közé tartozik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik