Szabad a csók!

KECSKÉS ISTVÁNKECSKÉS ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2007.12.21. 00:59
Nincs Steven Gerrardhoz hasonlítható magyar futballista, ez tény. Lehet, hogy lesz, de egyelőre titok, mikor jut el oda valamelyik honi utánpótlás-akadémia, hogy az angol zsenihez hasonlatos labdarúgót neveljen. Érdekes Dénes Ferenc sportgazdasági szakértő véleménye, aki úgy gondolja, a néző nem a futball miatt megy ki a stadionba. Szerinte a labdarúgásnak versenyeznie kell egy jó színházi előadással, mozifilmmel vagy bármilyen más szórakoztató programmal.

A drukkereket mással is be lehet csalogatni a stadionokba, a futball úgymond csak ürügy, és ezt ki is használják külföldön. A cél az, hogy a szurkoló jól érezze magát a meccsen, még akkor is, ha csapata éppen rosszul játszik, és kikap. Más megérkezni egy stadionba mondjuk Belgiumban – ne is hozzuk a tőlünk fényévekre lévő angol, spanyol, német, olasz vagy francia példát –, mert ott az ember, ahogy belép a kapun, érzi, tartozik valahova.

Egy közösség részese, ahol mindenkinek ugyanolyan a meze, a sálja és a sapkája. Ráadásul a klubok megteremtik a feltételeit annak, hogy a fanatikusok kulturált körülmények között a mérkőzés előtt, alatt és közben egy pofa sör mellett beszélgessenek, mulassanak, vagy ha úgy alakul, akkor búsuljanak. A nagy egyesületek közé még jóindulattal sem sorolható Sint-Truiden stadionjának lelátója alatt játékbolt és gyermekmegőrző is van, azaz ott nemcsak beszélnek arról, hogy ki kell csábítani a családokat a meccsekre, hanem tesznek is érte.

Az antwerpeni Germinal Beerschot létesítményének bejáratától kétféleképpen lehet eljutni a lelátóra, jobbra a sörözőn, balra pedig az ajándékbolton keresztül. A szünetben pillanatok alatt kiürült a stadion – pedig a Waregem elleni bajnokin tizenötezernél is több drukker volt –, a büfében természetesen lépni sem lehetett. Idehaza hallani egy érdekes tervről. Állítólag tavasztól Kispesten ingyen beengedik azokat a párokat a Bozsik-stadionba, akik csókot váltanak a bejáratnál. Ebben a fura világban még az is elképzelhető, hogy ettől tényleg többen lesznek a kispesti meccseken, habár a külföldi példa működőképesebbnek tűnik – jobb az, ha a klub viszonozza a szurkolók szerelmét.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik