Az egyeurós ajánlat kevés az olaszoknak

VOLESZÁK GÁBORVOLESZÁK GÁBOR
Vágólapra másolva!
2008.01.14. 23:35
Címkék
A soproni önkormányzat nem tűri tovább az olasz többségi tulajdonosok tétlenségét, és egy euróért megvásárolná tőlük a csapatot működtető gazdasági társaságban birtokolt üzletrészüket. Így Sopron városa önmaga, mint az együttes százszázalékos tulajdonosa dobna mentőövet a csőd határára sodródó gárdának.

Nagy horderejű – hivatalos meg fogalmazásban: a helyi labdarúgás megmentéséről szóló – bejelentést tettek a soproni városházán. Útban a sajtótájékoztatóra még szkeptikusak voltunk, hiszen a helyi élvonalbeli futball végóráit éli, az önkormányzat pedig – mint kisebbségi tulajdonos – mindeddig a háttérben meghúzódva szemlélte az eseményeket. Néha persze Abdai Géza sportért felelős alpolgármester felszólalt, hogy „Keressük a megoldást”,de a szurkolók csak azt látták: széthullik a csapatuk. Most azonban az önkormányzat előlépett a színfalak mögül, s bejelentette: érdembeli lépéseket tesz az együttes megmentésére. Elsőként mindjárt megszabadulna az olasz tulajdonosi körtől, amelynek 79 százalékos üzletrésze van a klubot működtető gazdasági társaságban. Hogy a város a futball-kft. százszázalékos tulajdonosaként folytathassa a tűzoltómunkát, annak persze ára van.

A városvezetőség szerint – írd és mondd – egy euró.

Kétszázötvenhárom forint.

„Amikor sokasodtak a gondok, képtelenek voltunk felvenni a kapcsolatot a többségi tulajdonosokkal – emlékezett vissza Abdai Géza. – Tudtuk, hogy súlyos adósságai vannak az együttesnek, de egészen a múlt hétig nem akadt senki, akivel erről megbeszéléseket folytathattunk volna. Aztán jelentkezett az olaszok által megbízott Első Magyar Mediátor Iroda, amellyel végre tárgyalóasztalhoz ültünk. Közben pénzügyi szakértőink végeztek a klub átvilágításával, és javaslatot tettek, miként lehetne abból a válsághelyzetből kikászálódni, amelyet a többségi tulajdonos hozzáállása idézett elő.”

A (válság)helyzetre tekintettel az önkormányzat tehát – ha a szerdai, rendkívüli közgyűlésen arra a képviselők is rábólintanak

– a kezébe veszi a kormányrudat. De ne feledjük: a jelképesnek számító egy euróért a klub 150-170 millió forintos adóssága is a város, egyben az adófizető polgárok nyakába szakad.

„Már biztosítottuk az MLSZ-t a tartozások kiegyenlítéséről – folytatta az alpolgármester. – Tárgyalunk a már távozó és még itt lévő játékosokkal, illetve a beszállítókkal, így több büntetőpontot már nem vonnak le, és remélem, hamarosan újból igazolhatunk is. Arra törekszünk, hogy a licencadó testület a fellebbezésünkre visszaadja a gárda indulásához szükséges licencet.”

Magyarán, hogy véget érjen a soproni rémálom, egyelőre az önkormányzatnak kell mélyen a zsebébe nyúlnia. De Abdai Géza nem titkolja: a város később megválna a tulajdonrészétől – és megnyugtatásul elmondta: akadnak befektetőjelöltek.

A fentiek persze csak akkor teljesülhetnek, ha az olaszok megválnak a tulajdonrészüktől. Emlékezzünk rá: múlt héten még azt hangoztatták, eszük ágában sincs kiszállni...

„Az önkormányzat megtette vételi ajánlatát, és az olaszok hajlandóságot mutatnak arra, hogy megváljanak az üzletrészüktől – mondta a tulajdonosi kört képviselő iroda vezetője, Hajdú Katalin. – Azonban a vételár egy eurónál bizonyosan több lesz. De nem hiszem, hogy a futball-kft. csütörtöki taggyűlésén ne tudnánk megegyezni az önkormányzattal, amely becsületére váljék, hogy magáénak érzi a csapatot, és mindent megtesz a megmentéséért. Úgy vélem, megbízóim anynyiban hibásak, hogy olyasmit vásároltak, amelyről fogalmuk se volt, mennnyi pénzt emészt fel…”

Hát most megtudták.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik