Gőzerővel készül

MÁTAY ANDREAMÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2008.01.24. 23:20
Címkék
Pars Krisztián két héttel ezelőtt kezdte meg a felkészülést a pekingi játékokra. A szombathelyi kalapácsvető vállát december elején megműtötték, ezt követően pihennie kellett, de most már ismét gőzerővel végzi az edzéseket.

A Dobó SE versenyzője hosszú ideje küszködött sérülésével, gyakran fájt a válla, ám voltak olyan időszakok is, amikor nem voltak panaszai. Ezért reménykedett abban, hogy az idény végi pihenő rendbe teszi, ám akkor már megijedt, amikor október végén alig tudta használni a karját. Előbb gyulladáscsökkentőket kapott, később kiderült, csak műtéttel tudnak segíteni rajta. A kisebb beavatkozás miatt négy hetet ki kellett hagynia, ennek ellenére a napokban jól sikerült a felmérő edzése.

– A bicepszem le volt tapadva, ezért az utóbbi időben már nem tudtam rendesen kinyújtani a karomat, ami a versenyeken is hátrányt jelentett – magyarázta Pars. – Az, hogy rendben van a karom, félméternyi javulást is eredményezhet. Most három hónapos, nagyon kemény munka vár rám, többnyire itthon edzem, és január végén két hétre Portugáliába utazom. Korábban nem edzőtáboroztam arrafelé, a dobók most kezdik felfedezni ezt a helyet. A diszkoszvető Kővágó Zoliék kint vannak, és azt mondják, ideálisak a körülmények, jók a dobókörök, megfelelő a súlyemelőterem.

Nem a pekingi lesz az első olimpiája. Miben különbözik a felkészülése a négy évvel ezelőttitől?

Az edzésmunka hasonló, de most már felnőtt vagyok, a gondolkodásom sokat változott. Athénban még csak a döntőbe jutás volt a célom, most viszont tudom, hogy képes vagyok rá, többet akarok. Rutinos versenyzőként utazom Pekingbe, s remélem, végre a szerencse is mellém szegődik.

Ha ez így lesz, mire számít?

A tavalyi világbajnokság előtt erre a kérdésre mindig azt válaszoltam, hogy 81 métert szeretnék dobni, azzal dobogóra lehet állni. De azt is hozzátettem, hogy az erős mezőnyben előfordulhat, hogy ezzel az eredménnyel is hátrébb végzek. Sajnos ez utóbbi történt, ötödik lettem. Most sem mondhatok mást, szeretnék 81-82 métert dobni, s jó lenne a dobogóra felállni. De legalább hét erős ellenfelem van, akik a világbajnokságon is hozták magukat. Nekünk, kalapácsvetőknek nincs más nagy versenyünk, ez a szám nem szerepel a Golden League-sorozatban, mi mindig az év világversenyére összpontosítunk.

Számít-e arra, hogy a hazaiaknak lesz számottevő versenyzőjük?

Tudomásom szerint a legjobb kínai 72 méter körül tud, nem hinném, hogy egy év alatt képes lenne nyolc métert javulni. Ezért nem számíthatunk arra, hogy módunk lesz a pekingi körülmények tesztelésére, mert a helyszínen rendezett előversenyek műsorába biztosan nem veszik fel a férfi kalapácsvetést.

Milyen versenyeken készül a megméretésre?

A nyári idény előtt csak felmérés jelleggel indulok, ez még a téli dobó Európa-kupára is igaz. Május végén a szokásoknak megfelelően a hallei viadalon kezdek, de hogy azt követően mi lesz a programom, még nem tudom.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik